DZR Mamba - Review

DZR Mamba - Review

Autor:Costi Iordan | 3 aprilie 2014

Cine? Ce? Cum?

Pe o piata ajunsa la saturatie, performanta nu mai este suficienta pentru a asigura supravietuirea unui brand in fata concurentei. Aceasta coboara pe locul doi, in spatele polivalentei. Fie ca vorbim de masini hibdrid sau biciclete de enduro, trendul este clar. Vremurile in care in fata brandurilor preferate, consumatorii se comportau precum niste catele turbate, se apropie incet-incet de sfarsit. Performanta face acum casa buna cu utilitatea si comfortul.


Polivalenta. Aceasta este cuvantul ce sta la baza filozofiei din spatele produselor celor de la DZR. Prezenti in UCI World Cup cu un line-up ce contine nume precum Morgan Charre, Florent Payet sau Lewis Buchanan, DZR Shoes au venit cu o abordare a la "TLD" in ceea ce priveste incaltamintea de bicicleta: "feel good while looking good". Compania a reusit cu succes prin gama sa de produse sa dea nastere unui nou tip de incaltaminte, un hibrid ce se adapteaza perfect stilului de viata si tinutei vestimentare urbane fiind in acelasi timp perfect viabili pentru datul cu bicicleta. In incercarea de a crea un produs care sa intruneasca cerintele riderilor din disciplinele downhill, enduro, dirt/jump, freeride, bikepolo sau urban cycling dar care sa fie in acelasi timp o alternativa viabila la incaltamintea de zi cu zi, DZR Shoes au jucat un joc periculos riscand sa aduca pe piata o alta "saorma cu de toate". Spre fericirea noastra si spre binele industriei, compania de origine elvetiana si-a facut bine temele si a reusit cu succes sa aduca in lumea ciclista un concept nou de incaltaminte buna la toate.


DZR Mamba


Article Image 1

De la primul contact cu produsul am fost placut surprinsi de designul simplist, un design ce te duce cu gandul la felul in care arata papucii de skate, simpli si din materiale a caror calitate se vede din avion “cu ochiul liber”. Si pentru ca intentia noastra nu a fost nici o secunda de a ne rezuma la a le face poze, i-am incaltat si am iesit cu ei la o tura!


Surprizele aveau sa se tina lant. Calapodul s-a potrivit perfect pe picior si din primele momente papucii s-au prezentat confortabili in felul in care se prezinta incaltamintea de calitate dupa ce ai purtat-o 1-2 saptamani de la achizitie, si a apucat sa se formeze pe piciorul tau. Singura caracteristica ce trada starea de nou a fost rigiditatea talpii. Papucii prezentau acea rigiditate specifica unei perechi de incaltaminte noi, o talpa mai tare dar care ulterior se inmoaie cat trebuie.


Sireturile au venit deja bagate asa ca nu a trebuit sa ne mai pierdem timpul cu ele, practic sunt ready to ride direct din cutie, ai tras scaiul, te-ai suit pe bike si i-ai dat bice!


Daca sunteti in cautarea unei perechi de papuci specifici pentru bike dar care sa nu tipe in gura mare pe strada "acestia sunt papucii mei smecheri si colorati de dat cu bicicleta", DZR sunt ceea ce cautati. Asadar, DZR inscrie 0 puncte la capitolul pozareala insa obtine un scor greu de egalat la capitolul utilitate & design,acesta din urma reusind sa ascunda perfect caracteristicile specifice pe care orice biciclist le cauta la incaltamintea de lui de dat.


Presarat cu suficiente gaurele de aerisire, exteriorul este dintr-un material sintetic rezistent la majoritatea intemperiilor si in acelasi timpgenul de material care se curata doar cu o perie si o carpa uda. Talpa desi nu este cusuta pe laterale de partea de sus a papucului, pare ca este foarte bine vulcanizata, fiind ceva mai inalta si oferind rigiditate si protectie cu mult peste un pantof obisnuit.

Si pentru ca spuneam mai sus ca punctajul inscris la capitolul design si utilitate este unul greu de egalat, ei bine unul din motivele ce stau in spatele acestei concluzii este compatibilitatea acestor papucii cu pedalele SPD. Adica, nu doar arata simplu si placut si sunt perfect viabili la datul cu bicicleta dar mai sunt si ingineriti sa ii poti folosi cu SPD-uri! O componenta a acestor papucii care este foarte importanta in toata ecuatia ridigitatii este strap-ul cu scai care se strange impreuna cu sireturile, strap care strans indeajuns de tare, face papucii sa se simta corp comun cu laba piciorului, facand astfel pedalarea foarte confortabila.


O parte mai putin pozitiva a papucilor este ca desi au talpa rigida pentru SPD, pentru pedale Flat posibil sa nu fie tocmai cea mai buna alegere daca te dai la vale. Cauciucul de pe exteriorul talpii este relativ tare asta insemnand ca este nevoie de niste pini ai pedalelor destul de agresivi pentru o aderenta crescuta iar in acealasi timp talpa fiind rigida nu permite labei piciorului sa se muleze impreuna cu talpa pe platforma pedalei astfel incat sa ofere aderenta maxima. Acest aspect are totusi si o rezolvare pentru ca unele modele ale producatorului au si varianta Soft a talpii. Din pacate nu am apucat inca sa testam vreunul din modelele respective.


Reversul medaliei, In cazul unui impact cu siguranta nu veti simti mare lucru, talpa nu poate fi usor impunsa de pietre sau alte denivelari datorita straturilor dure din miezul acesteia.


Article Image 2

Componenta care ne-a placut cel mai mult a fost partea laterala de pe interiorul papucilor,dupa cum observati acestia sunt modelul Hi-Top. De multe ori ne-am lovit la glezna de bratul angrenajului si niciodata nu gaseam o pereche care sa acopere aceasta problema. Structura inalta permite o protejare buna a gleznei si sta scut impotriva la tot soiul de leziuni cum ar fi glezne sucite si altele. Lateralele sunt ranforsate cu un strat gros de burete relativ moale si placut care absorbe si protejeaza impotriva loviturilor.


Calcaiul are la baza o sectiune din plastic oferind protectie foarte buna pentru acele aterizari cu piciorul jos, iar in spatele calcaiului se afla o ranforsare cu o placuta din fibra de sticla care rigidizeaza exteriorul, spatele papucului.


Article Image 3

Cusaturile sunt rezistente si duble asa ca prea curand nu se vor destrama, sfidand astfel modele concurente ale unor branduri cu mult mai multe pretentii.


Interiorul este foarte fin si placut, facand paucii usor de incaltat si descaltat. Sireturile folosite sunt standard, ca la oricare alti papuci tip shoe insa nu am gasit acest aspect ca fiind un minus.
Pe langa atatea straturi suprapuse si ranforsari, nu vom exclude din discutie greutatea. Modelul testat de noi nefiind unii din cei mai usori papuci de pe piata dar nici cel mai greu. De dragul abundentei de caracteristici pozitive ne-am hotarat insa sa nu penalizam modelul in cauza din cauza greutatii. Si cu.....ehm, bani la CEC ….si cu sufletu-n rai, nu se poate!


Ultima piesa din puzzle este acel “ochi de pisica” montat pe calcaiul papucilor care va scuteste de purtat banderola reflectorizanta, cea care vine prinsa deasupra gleznei, atunci cand va plimbati noaptea prin oras!


Marimi valabile: 41 - 47 EU
Se vor a fi folositi la: Dirt Jumping, Enduro, Downhill
Pret: 119 euro
Disponibili in Romania: Mai 2014


Nota DirtBike

DZR a reusit sa faca o pereche de papuci specifici pentru bike cu un design casual aproapiat de niste skate shoes care nu numai ca indeplinesc aproape toate cerintele unui rider dar si arata nesperat de bine. Totodata, design-ul modelului testat de noi nu se adreseaza segmentului racing intrand intr-o categorie a unui design "urban".


Text: Cezar Bajenaru / Tudor Geangala
Foto: Mircea Ignat

Raporteaza

6 Comentarii

Cristi Neagu
3 aprilie 2014 la 12:50
Multumim de review! Chiar ma intrebam cand voi avea optiunea sa trec pe SPD cu o pereche de papuci normali, cu care pot merge prin oras.
0
0
Mladen Brașovan
3 aprilie 2014 la 15:09
Eh na... nici chiar aşa. Shimano are de mult timp încălţăminte pentru SPD care arată "normal", au inclusiv sandale!... plus mai sunt destui producători care au încălţăminte de genul acesta deci nu se pune problema că până acuma nu aveai de unde să alegi.
2 Marius Ivan, Mircea-Valentin Catana
0
Cristi Neagu
4 aprilie 2014 la 10:16
Mladen, pana nu de mult nu avem bicicleta care sa merite SPD`uri, iar de cand am, nu mi`au iesit in cale incaltari de genul :) Am sa fac putina cercetare de piata (deci fiveten ziceai :) )
0
0
Mladen Brașovan
4 aprilie 2014 la 16:22
Hai că m-ai făcut curios... ce trebuie să fie aşa special la o bicicletă încăt să "merite" SPD-uri?
0
0
Cristi Neagu
4 aprilie 2014 la 20:35 (editat)
Sa fie mai bun decat maldarul anterior de fier luat la "superoferta" din Auchan.
0
0

Scrie un comentariu

Costi Iordan
Membru din: 19 iulie 2010

Share

Promovează-ți afacerea aici !
Google Ads
Promovează-ți afacerea aici !
Google Ads
Promovează-ți afacerea aici !

Fii vizibil pe DirtBike.ro - cel mai mare portal de biciclete și echipamente din România !

Google Ads