Drift Innovation HD Ghost: alternativa deşteaptă în test

Drift Innovation HD Ghost: alternativa deşteaptă în test

Autor: Maximilian Munteanu | 25 octombrie 2013
De ceva vreme încoace, camerele point-of-view s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie. GoPro-ul e între timp un clasic, dar concurenţa stă în plasă, la aspiraţie şi încearcă să se facă simpatică potenţialilor clienţi prin mijloace specifice: originalitate, caracteristici mai bune (sau cel puţin mai multe) şi preţuri mai competitive. Drift-ul se află exact în contingentul care vine din urmă şi capătă din ce în ce mai multă popularitate. Exact cum aţi ghicit, el se prezintă la apel cu mai multe dotări decât un GoPro şi cu un preţ sublicitat.

Noi am primit un Drift HD Ghost de la prietenii noştri de la actioncamera.ro şi ne-am dat cu el începând cu Tare Ca Piatra. Camera a poposit pe rând pe la Mircea, Costi şi Cezar, cu toţii rideri care au avut în ultimii ani pe mână diverse camere point-of-view, de la GoPro la Contour la monturi specifice pentru telefoane mobile, deci suficient pentru ca experienţa lor să conteze drept relevantă.



Conform datelor oferite de producător, Drift HD Ghost poate filma 1080P, 960P, 720P şi WVGA şi de la 25 la 120 FPS, în funcţie de rezoluţia aleasă. Poate fi folosită şi pentru time-lapse-uri şi pentru fotografii în rafală (5, 8 şi 11 megapixeli), rezistă la apă până la 3m adâncime fără protecţie auxiliară, iar lentila poate fi rotită la 360 de grade, pentru a putea regla unghiul de filmare în funcţie de montură. Camera este dotată cu un ecran TFT de 2 inch protejat cu Gorilla Glass™, are port HDMI şi intrare pentru microfon extern, iar pe partea de software există un meniu în 15 limbi, o aplicaţie dedicată pentru IOS şi Android, plus opţiunea de video-tagging, care e explicată pe îndelete AICI. Pachetul conţine camera Drift HD, telecomanda, un capac de protecţie pentru zona cu mufe, un cablu USB, un acumulator reîncărcabil de 1700 mAH, un cablu prelungitor pentru microfon, o prindere pentru goggles, monturi pentru suprafeţe plane şi curbate, o interfaţă de prindere universală, diverse stickere şi un etui pentru accesorii. O grămadă de alte produse specifice camerei găsiţi AICI şi AICI.

Drift Innovation HD Ghost: alternativa deşteaptă în test
Telecomanda şi ecranul TFT fac toţi banii.


Primul lucru prin care Drift-ul iese în evidenţă este design-ul lui compact şi atrăgător, aerodinamic prin comparaţie, şi griul închis care-i domină suprafaţa, dincolo de amplasamentul ecranului. Acesta este şi marele său plus: ecranul care anulează potenţialele filmări pe orbecăitelea, pe care cu toţii le cunoaştem de la GoPro. Desigur, tuturor ne plac surprizele, dar parcă numai de surprize nu ai chef, când ai filmat toată ziua nişte spot-uri faine şi nişte linii îndrăzneţe, iar când le descarci acasă descoperi minute întreg de cer albastru sau pâmânt tremurând, mai ceva ca ultima oară când ai ieşit prematur (sic) din discotecă. Viitorul aparţine camerelor cu ecran incorporat şi suntem destul de siguri că nici viitoarele GoPro-uri nu vor face rabat de la acestea şi le vor oferi standard pe toate modelele. Nu, nu se pune aplicaţia de smartphone a GoPro-ului! Sincer, de ce să stai să moşmondeşti la două gadget-uri diferite, când poţi avea doar unul? Tot mulţumită ecranului, camera se poate monta diferit de la tură la tură, iar montajul ulterior va fi sigur mai puţin monoton din această cauză; varietatea înseamnă creativitate, deci Drift-ul stă un rând mai în faţă.

Drift Innovation HD Ghost: alternativa deşteaptă în test
Mufele şi bateria, bine protejate.


Pe lângă camera propriu-zisă şi cablul pentru transfer de date, în pachetul Drift mai erau telecomanda care se încarcă tot la USB, se poartă pe mânecă şi pe care am cam uitat să o folosim, două prinderi autoadezive pentru cască şi două monturi pentru ghidon sau cadru, una pentru bară orizontală şi una pentru bară verticală. Din păcate, nu am primit un ham pentru prindere pe piept, fiindcă pur şi simplu nu există aşa ceva; un mare minus, dată fiind popularitatea acestei amplasări, dar lesne de înţeles dacă luăm în calcul forma camerei. Am aflat totuşi că Drift oferă de ceva vreme un ham cu o prindere a camerei pe umăr, care ar fi interesant de probat. Montura laterală pentru cască este o problemă de opţiune personală, dar tindem să credem că cei mai mulţi vor prefera un look compact şi dinamic şi nu bonsaiul hidos care îţi creşte spontan din vârful căştii, aşa cum e la GoPro. Bonus clar aici pentru Drift.

Drift Innovation HD Ghost: alternativa deşteaptă în test
Patru butoane simplu de folosit, dar uneori mai greu de apăsat. Din fericire, există telecomanda!


Din punct de vedere al ergonomiei, Drift-ul pare ceva mai anevoios de folosit decât un GoPro, dar punem asta şi pe seama răspândirii celui din urmă şi pe cât de obişnuiţi am devenit cu toţii cu utilizarea lui. El recuperează teren prin meniul generos, tot datorită ecranului, dar pierde puncte din cauza butoanelor mai greu de apăsat, mai ales cu mănuşi, siguranţa comenzii trimise către cameră fiind cam “la ghici”. Aici cu siguranţă intervine telecomanda pe care noi am uitat să o folosim din simplul motiv că nu suntem obişnuiţi cu aşa ceva. Poate nu ar fi rău să învăţăm să ne obişnuim!

Tot la capitolul ergonomie şi usability intră şi felul în care se încarcă Drift-ul. E foarte bine că nu e nevoie de un încarcător dedicat, cablul USB fiind suficient, dar camera primită de noi are o particularitate stranie: ea trebuie încarcată cu 24 de ore înainte de utilizare, altfel bateria se descarcă automat şi moare de tot. Consultând alţi utilizatori de Drift, am aflat că bateria camerei este unul dintre punctele ei forte, longevitatea ei fiind bine cunoscută şi unanim apreciată. Excepţia camerei noastre se explică probabil prin faptul că este o cameră de teste, care cu siguranţă s-a mai plimbat pe la ceva lume înainte de a ajunge la noi, deci durata de viaţă a bateriei e posibil să fi suferit.



Clipsurile prin care camera se ataşează diverselor monturi sunt destul de enervante fiindcă au joc, iar asta se răsfrânge negativ asupra sunetului filmării, putând apărea diverse bătăi şi pocnituri nedorite. Un minus şi aici, dar dacă e să fim sinceri, majoritatea filmărilor faine oricum vor fi folosite în montaje cu muzică de fundal, deci nu e chiar aşa o problemă majoră.

Din punct de vedere al calităţii filmării, Drift-ul este în aceeaşi ligă cu liderul de piaţă. Unul dintre testeri a simţit că îi place Drift-ul ceva mai mult, fiindcă obiectivul ar fi mai puţin larg decât la GoPro, iar amplasarea faţă de subiect mai apropiată, lucru care dă totodată şi un sentiment subiectiv de distorsiune, în special la viteze mai mari. Am simţit nevoia şi de mai multe cadre pe secondă la 1080P, de preferinţă 60, mai ales că suntem în era slow motion-urilor de amorul artei, care nu au voie să lipsească din nici un montaj de mountainbike.

Drift Innovation HD Ghost: alternativa deşteaptă în test
Bateria longevivă (până la urmă) şi hayon-ul detaşabil.


Din fericire, nu am apucat să verificăm rezistenţa camerei la impact, dar notăm că, spre deosebire de reperul GoPro, nu are un exterior detaşabil, ceea ce este cu du-te vino: camera e sănătoasă şi dintr-o bucată, lucru plăcut, dar dacă trânteşti un GoPro e posibil să fie nevoie să-i schimbi doar un simplu exterior de plastic. Nu e nici un avantaj şi nici o problemă, până când nu ajungi să te confrunţi cu o asemenea situaţie.

Drift Innovation HD Ghost: alternativa deşteaptă în test
Ochiul care vede tot şi reglajul esenţial de 360 de grade, apreciat de toată lumea.


Pentru ca testul să fie unul complet, am stat de vorbă cu doi utilizatori de Drift, buni cunoscători ai camerei, dar diametral opuşi ca background. Unul este multiplul nostru Campion Naţional de downhill, dual şi four cross, Sorin Părău. El colaborează de ceva vreme cu actioncamera.ro şi întotdeauna a fost 100\% sincer şi no-bullshit în ceea ce priveşte produsele pe care le utilizează. Dat fiind faptul că ar putea folosi aproape orice în materie de echipament, credibilitatea lui nu ar trebui pusă de nimeni la îndoială. Celălalt e un entuziast care s-a apucat recent de mountainbiking, dar care deţine o cameră Drift deja de 3 ani şi a folosit-o pentru a filma o sumedenie de lucruri, de la dat cu bicicleta la secvenţe subacvatice, dar în special moto. Se numeşte Alexandru Lăzărescu dar prietenii îi spun Oaie. Iată ce părere au cei doi:


Sorin Părău:

Drift HD Ghost este camera ideală pentru dat pe bicicletă. Are o luminozitate mai bună decât toate camerele concurente şi de aceea filmează mai bine în pădure şi pe vreme rea. Calitatea imaginii nu este la fel de bună ca la Go Pro Hero 3 Black Edition, dar nu este nici foarte mult sub. Avantajele acestei camere sunt forma ei şi suportul de prindere. Datorită formei, camera stă foarte aproape de cască si nu o supraînălţează exagerat. Astfel, greutatea camerei pare mai mică şi nu deranjează la dat. Suportul se poate monta atât pe lateral cât si deasupra căştii, făra a mai fi nevoie de alt suport angular suplimentar. Foarte important este faptul că lentila se roteşte 360 grade şi în felul acesta se poate monta pe orice suprafaţă înclinată, camera filmând drept în continuare. Am folosit camera şi legată cu bandă izolantă de cadru, furcă, şa şi alte locuri care mai de care şi am reusit să o reglez să filmeze în toate unghiurile pe care le-am dorit. Mi-a fost foarte folositoare telecomanda, pentru că îţi oferă confortul de a porni şi opri camera foarte repede şi îţi arată clar când filmează şi când este în stand-by. O cameră foarte bună!




Oaie:

Camera mea este un Drift HD170, un tip mai vechi, dar sunt sigur că modelele mai noi nu pot fi decât mai bune. De la bun început am apreciat diversele moduri de filmare, în cazul camerei mele 30 FPS, 60 FPS şi time-lapse, şi faptul că poate fi reglată verticala camerei (n.r. rotaţia de 360 de grade a obiectivului), asta însemnând că pot seta perfect imaginea indiferent unde aleg să o pun. Am folosit camera pe peste tot, de la prinderea pe ghidon şi pe cască, la montură pe carena motorului de viteză, pe bara de protecţie a maşinii sau pe un băţ special. E bine şi că este aerodinamică şi mi se pare remarcabil că după 3 ani în care a avut de îndurat destule căzături, camera nu are nimic şi e foarte rezistentă. Şi durata de viaţă a bateriei este pe măsură. Se întâmplă să las camera neîncărcată pentru câteva săptămâni şi ea să mai aibă destulă baterie pentru o zi întreagă de filmat. Claritatea imaginii este foarte bună şi peisajele rezultate sunt deosebit de faine. Nu am folosit-o niciodată pentru fotografii, deci nu pot să spun nimic despre opţiunea asta. Principalul minus este lipsa hamului şi a prinderii pe piept, iar alt neajuns pe care îl are este că uneori când rotesc obiectivul pentru a-I calibra verticala, filmarea se blochează. Asta poate avea legătură şi cu cei trei ani de când o am şi cu impacturile la care a fost supusă. Plusuri mai sunt meniul intuitiv şi accesoriile destul de multe care vin în pachetul standard. Are incusiv o ventuză care generează vid şi prinde foarte solid camera de orice suprafaţă. Nu am folosit nici o altă cameră, pentru a avea un termen de comparaţie, dar sunt foarte mulţumit de ea şi singura concluzie e că o recomand cu mare căldură.




Avantaje:

- design compact şi aerodinamic
- o multitudine de monturi
- obiectiv rotativ 360 de grade foarte util
- ecran incorporat
- multiple opţiuni şi moduri de filmat (rezoluţie, fotografii, timelapse)
- telecomandă
- foarte rezistentă la impact
- baterie longevivă (în ciuda experienţei noastre neplăcute)
- rezistentă la apă fără carcasă auxiliară (care e totuşi disponibilă, pentru filmări subacvatice)
- uşor de încărcat
- destul de multe accesorii în pachetul de bază
- meniu intuitiv şi simplu de folosit
- preţ competitiv


Dezavantaje:

- fără posibilitate de a o monta pe piept
- butoane mai greu de apăsat (dacă nu foloseşti telecomanda)
- camera se mişcă în clipsuri şi rezultă sunete nedorite
- baterie slabă pe camera noastră de test
- distorsiune la viteză mare
- prea puţine cadre pe secundă (30) în modul de filmare 1080P


Concluzie:

Ne-a plăcut Drift-ul HD Ghost, fiindcă reprezintă o altă viziune asupra a cum trebuie să arate şi să funcţioneze o cameră point-of-view. În mod clar, ea se adresează celor care au un buget ceva mai restrâns, dar vor să-şi documenteze sesiunile de dat şi vor să fie creativi, experimentând cu diversele monturi de la o tură la alta. Raportul preţ/performanţe/opţiuni e şi cel mai important factor, fiindcă publicul-ţintă îşi va asuma lejer minusurile prezentate mai sus şi se va bucura de o cameră bună la un tarif prietenos. Iar modelul următor cu siguranţă va fi mai cizelat. Nu este perfectă, dar, una într-una, este o cameră bună şi cu puţine lipsuri.

Notă: 8/10

Puteţi cumpăra camera Drift Innovations HD Ghost şi accesorii originale pentru ea de la www.actioncamera.ro. Noi le mulţumim pentru oportunitatea de a testa această cameră!




Vă mulţumim pentru atenţie şi le mulţumim riderilor pentru feedback!

Cheers 'n beers!
Echipa DirtBike.ro şi prietenii
Raporteaza

28 Comentarii

Costin Lutz
28 octombrie 2013 la 13:26
" bonsaiul hidos care îţi creşte spontan din vârful căştii, aşa cum e la GoPro. Bonus clar aici pentru Drift." - cu parere de rau dar nu vad de ce atata marketing si "hater"-ism. Mama lui de GoPro de nu se poate prinde pe casca aia oriunde, d-aia exista acel J-hook, prinderea frontala pt casca si extensiile alea de brat pt a putea fi orientata oricum vrei, nu doar acea prindere curbata de pus in motul castii. E adevarat ca inca nu au un ecran, dar sa nu uitam ca e disponibil contracost un ecran mult mai mare ca al drift-ului, desi nu am vazut pana acuma pe nimeni pe partie sau in in orice alta locatie care sa stea la baza partiei "ia ba ce am filmat"... eu unul prefer o extensie de baterie in schimbul unui ecran.
0
0
Valentin Pomirleanu
28 octombrie 2013 la 13:53
Eu sunt unul dintre cei care stau la baza partiei,, in gondola, la restaurant sau in drum spre casa si ma uit la ce am filmat.
0
0
Maximilian Munteanu
28 octombrie 2013 la 14:46
Costin, sper că nu te deranjează metaforele şi încercările de a blândă ironie, că despre aia era vorba în frază. Feedback-ul rezultat din partea riderilor ţinea şi de estetică şi de aerodinamică şi părerea unanimă este aceea că Drift-ul este mai arătos decât GoPro-ul, iar la viteze mai mari problema aerodinamică e una reală. Ne asumăm cele de mai sus. Marketing? Huh?
1 Costin Lutz
1 Claudiu Oleleu
Costin Lutz
28 octombrie 2013 la 14:56
off topic: repet, nu AM vazut. Nu ai rau de masina sau nu te nimeresti sofer daca ai timp de facut asta pe drum spre casa.
0
0
Florin (porcofon) Nedelcu
28 octombrie 2013 la 18:13 (editat)
N-am văzut așa ceva... Vă loviți de teoria conspirației ca muștele de geam.
Am citi zeci de articole ce conțineau comparații similare. De fiecare dată am fost mulțumit de ele pentru că prin prisma comparației pot înțelege mai bine produsul înainte de a pune mâna pe el. Consider asta un avantaj pentru că atunci când știu la ce să mă aștept pot explora valori noi ale produsului în cauză.
0
0

Scrie un comentariu

Maximilian Munteanu
Membru din: 21 octombrie 2006

Share

Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Google Ads