Flow Ride 6 - interviu cu Angelo Bude despre curse de DH, trasee noi și nu numai
Două concursuri de downhill am avut anul trecut. Două! Two. Deux. Zwei. Due. Dos. Kettő. Putem pune asta în seama pandemiei sau... mai bine lăsaț'! Deci avem un peisaj gravitațional care mai degrabă provoacă suspine. Și totuși în anumite zone din țară, copiii se înghesuie la gondole și la shuttle-uri, iar în culise se șușotește despre inițiative de a face concursuri și câte și mai câte. Să ne temperăm însă entuziasmul, că și drumul spre Nirvana este pavat cu dorințe și cu bune intenții, după cum bine știm.
Una dintre cele mai bune vești de anul acesta a venit de la Bistrița, unde a fost pus înapoi pe roate concursul Flow Ride, care va avea loc în weekend-ul acesta, 28-29 august. Și nu oricum, ci cu un traseu complet nou în apropiere de oraș, într-un loc antamat inițial pentru iarnă, deci cu telescaun și tot ce trebuie. Despre asta vorbim în cele ce urmează cu Angelo, cel care a făcut legăturile potrivite și a pus osul la treabă, în așa fel încât lucrurile să se poată întâmpla.
Dar nu trecem la treabă fără a ne aduce aminte că Bistrița a contat pe harta gravitațională a patriei în ultimii 10+ ani și că lucrurile ăstea nu merită uitate. Mai întâi cu brigada Bistritz a lui Miki și John, care n-a lipsit la vreo cursă de DH sau enduro de mult timp încoace, apoi cu gașca vecină Bistrița DH a lui Doctoru' și Angelo, care ne-a adus Flow Ride-urile cele faine, pe dealurile de lângă oraș, unde destul de sigur câțiva rideri de pe la noi au învățat să sară sau să sară mai bine. Ca fapt divers, Doctoru' a avut o prestație absolut onorabilă în etapa de Cupă Mondială de la La Bresse din 2009 și nu este pe degeaba o legendă a scenei locale. Revenim la oamenii de la Bistritz, care nu numai că au organizat enduro pe traseele din jurul orașului, dar au revitalizat și cursa de la Vatra Dornei, care a apucat în sfârșit să vadă o organizare serioasă sub bagheta lor și, în caz că nu știați, au ținut în picioare aproape singuri un sezon competițional 2018, la downhill, enduro și trial, pe partea logistică. Și apoi sunt tinereii. Tinerei din Bistrița care tot apar, se dau bine și au atitudinea potrivită, ceea ce nu este puțin lucru și nu este deloc întâmplător. Acestea sunt câteva linii mari despre scena din Bistrița, cu pălăria ridicată obligatoriu.
Acum despre cel mai fresh Flow Ride:
DirtBike: Salut Angelo! Ce ai mai făcut în cei cinci ani care au trecut de la ultimul Flow Ride?
Angelo Bude: Salut! Am rămas aproape de scena de gravity, antrenând mai multi tineri de la noi din zonă, și am voluntariat și la FRC în ultimii 3 ani. Pe de altă parte, am încercat să ajung la cât mai multe concursuri de downhill din țară, dar, din păcate, numărul lor a scăzut în ultimii ani. Am și studiat un pic de educatie fizica și sport și mi-am finalizat anul acesta masterul la UBB Cluj Napoca.
DB: Bun așa! Hai să vorbim despre traseul complet nou! Ce caracteristici are și cum ați ajuns să-l faceți acolo?
A. B.: Da, avem un traseu nou conceput și proaspăt săpat în ultimele 4 luni la pârtia Cocoș, în apropiere de Bistrița. Are o lungime de 1750 m, cu o diferență de nivel de 260 m. Nu este un traseu ușor, are mult off camber și o primă porțiune care este destul de abruptă. Sunt și porțiuni de jump-uri și turnante (N. R.: contrapante), în care poti duce viteză. Am încercat, pe cât posibil, să îl lăsăm cât mai natural în multe zone.
DB: Sună excelent! Cine v-a ajutat cu demersul ăsta și cine a muncit la traseu? Ați primit vreun sprijin de la vreun for oficial pentru evenimentul acesta? Bani, logistică?
A. B.: Inițiativa a fost a asociației Rodo Transilvania, iar sprijinul a venit din partea primăriei Bistrița, care a bugetat 2 trasee, unul cel de concurs și încă unul de flow, cu o lungime de 2800 m. Scopul lor este de a profita de investiția făcută la pârtia Cocoș și pe timp de vară. Pot să îi mulțumesc doamnei Adriana Antoneacă, ea ne-a susținut și a demarat acest proiect în primărie și crede în potențialul bike park-ului. Chiar s-a implicat super mult!
După aceea, am avut un excavatorist super bun, Marius Ros, care a rezolvat multe elemente deja din cupa utilajului, astfel încat noi nu am mai avut foarte mult de finisat. Ca oameni, cel mult sau implicat Lupu și Beavis, fără ei cred că încă eram pe deal și dădeam la sapă! (râde) Au mai lucrat și juniorii din Bistrița, Bebo, Ursu, Florin și Edy, dar sincer, mă așteptam la mai multă implicare din partea lor. Și au mai fost 2-3 care au pus mana, Noni și Linu, de exemplu, și clar angajații de la pârtia Cocoș.
Pentru event am prins o finantare nerambursabilă de la Primăria Bistrița și niste sponsori din domeniul privat, pe care îi anuțăm pe event-ul de pe Facebook.
DB: Știu că ai fost foarte proactiv în a încerca să găsești o armonie cu alți organizatori pentru a stabili perioada evenimentului. Ce poți să-mi spui despre asta?
A. B.: Din păcate, anul acesta nu am reușit să ne organizam și să prindem toate concursurile într-o cupă, cu toate că au fost discuții în sensul acesta. Este și un an ciudat, ținând cont că suntem într-o pandemie, care ne îngreunează un pic munca.
DB: De ce crezi că se bulucește lumea să facă evenimente doar în lunile august și septembrie, când e tot anul liber?
A. B.: Nu prea pot să îmi dau seama; noi am făcut anul acesta concursul în august, fiindca nu aveam traseul gata mai devreme și pentru că solul este de așa natură, încât dacă plouă, devine foarte alunecos. Acesta este motivul pentru care nu îl facem mai târziu în toamnă.
DB: Pe cât de proactiv ai fost tu privind data, tot s-au găsit niște oameni de la Buscat să facă eveniment de enduro concomitent cu voi. Ce sentiment îți trezește lucrul ăsta? Crezi că riderii se vor împărți în două?
A. B.: Se mai întâmplă să se și intercaleze niște evenimente, dar este păcat. La cât de puține evenimente de genul acesta avem în România, ar fi frumos să avem un calendar bine stabilit.
DB: Crezi că o să mai avem Cupă Națională în viitorul apropiat?
A. B.: Eu înca mai am speranța că o să ajungem și la acel nivel!
DB: Să trecem la aspectele practice! De ce are nevoie cineva care vrea să se înscrie la Flow Ride?
A. B.: Pentru Flow Ride este nevoie de o asigurare în caz de accidente, de taxa de 150 de lei, de o bicicletă și cel puțin de o cască full-face, dar recomandăm și restul de echipament de protecție: mănuși, goggles, genunchiere, cotiere, protecție dorsală etc.
DB: Ponturi de cazare și masă în Bistrița și prin împrejurimi? Recomanzi să stea lumea în oraș sau mai aproape de traseu?<
A. B.: Sunt numai 5 km de la traseu până în oraș, deci nu cred că o să fie o diferență, dacă stai undeva lânga traseu sau în oras. Cele mai multe unități de cazare sunt în oraș, dar din cauza timpului scurt de organizare a evenimentului, nu am apucat să ne concentrăm și pe cazare, așa că fiecare își va alege cazare cum poate și cum dorește. Se poate campa jos în parcarea de la traseu și o să facem after petrechere tot acolo.
Am ratat ceva? Mai e ceva de spus? Dacă da, ce?
A. B.: Încercăm să postăm pe evenimentul de Facebook cât mai multe informații utile pentru participanți în zilele ce urmează.
Mulțumim!
Detalii despre concurs, conform informațiilor oficiale:
------ ------ ------ ------ ------ ------
Programul evenimentului:
Joi, 26.08: 18:00 - 20:00 - Track Walk
Vineri, 27.08: 10:00 - 18:00 - Antrenamente
Sâmbătă, 28.09: - Seeding run + Finală + Ceremonie Premiere + After Party
------ ------ ------ ------ ------ ------
Regulament de participare:
✅ Asigurare de accident pentru sportivi obligatorie. Sportivi sunt obligați să prezinte dovada asigurării de accident pentru sportivi la fața locului.
✅ Participarea la Flow Ride 6 se poate face doar dacă se respectă regulile în vigoare de protecție împotriva Covid-19.
Participarea este permisă doar pentru:
✅ Persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
✅ Persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore.
✅ Persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 43 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.
✅ Persoanele care aleg varianta prezentării unui test rapid trebuie să aducă cu ei un test antigen nefolosit. Testarea se va face vineri, înainte de eveniment, de către personalul medical al Ambulanței Bistrița-Năsăud.
------ ------ ------ ------ ------ ------
Echipamentul de protecție:
✅ Sportivul este obligat să poarte pe timpul competiției cască full-face.
✅ Recomandăm echipamentul de protecție pentru coloană, mănuși, ochelari, cotiere, genunchiere, neck-brace.
------ ------ ------ ------ ------ ------
Înscrieri la Flow Ride 6:
Înscrie-te aici! https://bit.ly/3D2Enqv
Taxa participare: 150 RON - Plata la fața locului
------ ------ ------ ------ ------ ------
Toate fotografiile frumoase sunt făcute de Alexandru Kabos la evenimentul de inaugurare și toate drepturile sunt rezervate. Vi le arătăm în continuare și pe celelalte. Enjoy:
Melodie, frumos:
Ne vedem la Bistrița!
Scrie un comentariu , fii primul ! :)