Reprezentarea digitală a traseelor de mountain-bike

Reprezentarea digitală a traseelor de mountain-bike

Autor:Alexandru Pufan | 6 noiembrie 2013
Începuturi

În 2012 publicam pe site unul din rezultatele lucrării mele de licenţă, o hartă denumită impropriu harta traseelor de mountain-bike din nordul judeţului Mehedinţi. Spun impropriu pentru că de fapt pe hartă nu sunt reprezentate trasee propriu-zise de mountain-bike, ci o reţea a drumurilor şi potecilor pe care eu le-am considerat rideable, din arealul respectiv. Din păcate, trasee propriu-zise nu există, scena locală de rideri tineri fiind încă destul de fragedă, dar mai am speranţa că pe viitor acest lucru se va schimba. Harta creată astfel a fost un prim pas către dezvoltarea unei surse de informaţii cu privire la locurile de dat cu bicicleta din propria-mi curte. Împreună cu fişierul respectiv am realizat şi o hartă custom pentru GPS-urile Garmin.

În prezent

Evoluţia era necesară, aşa că de la harta în format JPEG sau TIFF, am trecut la aşa-numitul web mapping. În câteva cuvinte, o hartă online, interactivă, cu posibilitate de interogare, uşor de modificat/actualizat şi cel mai important, gratis (atât pentru mine ca administrator, cât şi pentru utilizatori). Harta este creată prin serviciul MangoMap, open-source (până la un anumit nivel) şi uşor de folosit.
Propunere: Dacă deţineţi rute ale traseelor din orice altă regiune în format geospaţial şi aveţi câteva cunoştinţe cu privire la termenii specifici, puteţi încerca şi voi să le publicaţi online. Sau, dacă nu vă descurcaţi, daţi un semn şi putem face asta împreună. Cum spuneam şi în articolul de anul trecut, ar fi frumos să avem asemenea informaţii pentru cât mai multe areale din ţară. Mai jos, am incorporat harta creată, iar acesta este link-ul direct către ea. Opiniile şi sugestiile sunt binevenite.





În continuare

Din păcate, uneltele oferite de MangoMap sunt limitate pentru aplicaţii mai complexe, aşa că pe viitor vreau să dezvolt o aplicaţie proprie. Printre altele, aceasta să conţină posibilitate de descărcare a track-ului în format GPX, fotografii incorportate de-a lungul traseelor sau opţiune de găsire a traseului optim în funcţie de criterii introduse de utilizator. Lista poate continua, şi din nou, dacă aveţi idei, nu ezitaţi să le împărtăşiţi în secţiunea de comentarii. Aplicaţia va fi realizată pentru început pe un areal restrâns, dar dacă totul iese bine, poate fi extinsă pentru orice regiune.

Deci, lăsaţi ideile să curgă! :D
Pufi
Raporteaza

8 Comentarii

Ioan Turturea
7 noiembrie 2013 la 00:43
Alexandru ar trebui sa intre in istorie :)) (vorbesc serios)
1 Octavian-Florin Puică (aka POF)
0
Alexandru Pufan
7 noiembrie 2013 la 11:30 (editat)
Intreabrea lui Alexandru Lazarescu este binevenita. Ideea mea nu este sa fac ceva asemanator cu bikemap. Daca acolo creezi manual traseele, aici vreau doar sa introduci cateva criterii de care programul sa tina cont, si el sa iti ofere trasee potrivite dorintelor tale (ceva asemanator aplicatiilor ViaMichelin sau altele de genul). Criteriile introduse sa fie diverse, de la lungime, la dorinta de a ajunge intr-un anumit loc, la panta maxima pe care utilizatorul vrea sa urce sau dificultatea coborarilor. Pe langa asta, pe bikemap nu exista o baza de date cu aceasta retea de drumuri si poteci, exista trasee create de diferiti utilizatori, care de multe ori pot fi redundante. Ceea ce imi doresc sa fac (si am realizat deja in buna parte) este o baza de date completa a acestei retele. Acestea ar fi diferentele majore, dar exista multe multe lucruri mai mici, cum e cel cu pozele de-a lungul traseelor, puncte de alimentare cu apa, obiective turistice, puncte de belvedere, etc.
0
0
Andrei Aldescu
11 noiembrie 2013 la 11:31 (editat)
Salut Alex, vreu sa ajut la proiect mai ales la partea de introducere date/ trasee. Mai este un proiect cu muntii Trascau , baietii au facut 1000 km sa testeze ce se poate pedala . In jurul Clujului a aparut o harta offline.
0
0
Silviu Negoita
12 noiembrie 2013 la 03:05
Salut Alex, cred ca ar trebui sa te gandesti la integrarea ideilor tale pe un open street map (sau googlemap daca merge), daca te intereseaza zona Muntilor Macin sau imprejurimile Galatiului te pot ajuta la realizarea hartii detaliate. Mult spor!
0
0
Cosmin Zavatos
12 noiembrie 2013 la 13:40
Hai sa facem ,chiar daca pare complexa treaba cu formatul geospatial.
0
0

Scrie un comentariu

Alexandru Pufan
Membru din: 6 mai 2007

Share

Promovează-ți afacerea aici !
Google Ads
Promovează-ți afacerea aici !
Google Ads
Promovează-ți afacerea aici !

Fii vizibil pe DirtBike.ro - cel mai mare portal de biciclete și echipamente din România !

Google Ads