”Pedalăm pentru viață” -  Cătălin Sprînceană despre competiții indoor și mult mai mult

”Pedalăm pentru viață” - Cătălin Sprînceană despre competiții indoor și mult mai mult

Autor: Maximilian Munteanu | 6 mai 2020
Acum aproape 2 luni s-a întâmplat ceva ce nimeni nu ar fi crezut că e posibil: planeta a încetinit brusc, aproape că s-a oprit. Odată ce a picat prima piesă de domino, celelalte nu au putut decât să-i urmeze. Și de atunci tot ne uităm cum piesele tot cad. Sportul la nivel personal a trecut în era antrenamentelor de sală pe WhatsApp și a sutei de kilometri în jurul blocului, sub atenta veghe a zeului Strava. iar sportul de performanță a trecut în era reluărilor și a campionatelor de dibăcie pe console de jocuri video (”e-sports”, cough-cough). Totuși unii insistă să aducă sportul din sufrageri mai aproape de realitatea din afara ei sau mai aproape de viața de dinainte de pandemie. De asta stăm de vorba cu Cătălin Sprînceană, un om priceput și energic, care a făcut multe lucruri bune pentru sportul pe două roți din România.

Cătălin, în habitatul natural: susținându-și riderii și alături de oamenii de la MagiCamp. - foto: Velo Alania / Cătălin Sprînceană
Cătălin, în habitatul natural: susținându-și riderii și alături de oamenii de la MagiCamp. - foto: Velo Alania / Cătălin Sprînceană


DirtBike: Salut Cătălin! Am observat că, de când suntem cu toții în lockdown, cursele de MTB de anduranță, dar nu numai ele, s-au mutat în spațiul virtual. Nu sunt în target-ul vostru, dar am ceva prieteni care participă la ele și care sunt super încântați. Ce este, de fapt, ”Pedalăm pentru viață”? De la ce a început? A cui a fost ideea?

Cătălin Sprînceană: Salut Maxi! “Pedalăm pentru viață” este primul calendar de competiții de ciclism desfășurate în mediul virtual în Romania și are și un scop caritabil. Dincolo de asta, sperăm să le dăm oamenilor un motiv să rămână activi, să își traseze un obiectiv și să dăm un exemplu, astfel impulsionând și alte categorii de sportivi să rămână în formă, sănătoși, și să nu cadă pradă depresiei din cauza izolării.

“Pedalăm pentru viată” este un proiect inițiat de o parte dintre organizatorii de competiții de ciclism din România (în mare parte competiții de mountain bike), care și-au propus să contribuie în lupta împotriva Coronavirus (COVID-19). Pe scurt, ne-am dorit ca ciclismul sa aibă o contribuție în lupta cu această pandemie, iar toate fondurile din donații se direcționează către Fondul de Urgența pentru Spitale prin MagiCamp. S-a donat deja o primă tranșă de 20.000 lei + încă 5300 lei de la Road Grand Tour Seciu Online, cursa lui Alex Ciocan, organizată în afara acestui calendar, pentru că era deja anunțată înainte să demarăm noi treaba.

Suspecți de serviciu
Suspecți de serviciu


Inainte de a începe proiectul, când a început pandemia, cred că majoritatea dintre noi ne gândeam cum să mutăm cursele online, dar ideea unui serii caritabile a avut-o Ion Boncea a.k.a. Tzuri de la Explorer Tulcea. Practic, Tzuri mi-a scris despre treaba asta pe 22 martie, iar pe 4 aprilie demaram deja cu prima competiție - Maratonul Vinului Virtual. Tot el a și făcut site-ul, iar la texte, comunicare, transmisiunile live, clasamente și alte detalii a lucrat și lucreaza un grup de mai multe persoane, printre care îi amintesc pe Andrei Brebuleț, Daniel Sărdan, Luiza Loloiu, Memo, plus Anca și Stefan de la Race Hub.

Ion Boncea este un meseriaș: în șa cât de des poate, iar ca organizator cât de bine poate. Și poate bine de tot; oricine a fost la o cursă de-a lui vă poate spune! - foto: Tibi Hila, FRC
Ion Boncea este un meseriaș: în șa cât de des poate, iar ca organizator cât de bine poate. Și poate bine de tot; oricine a fost la o cursă de-a lui vă poate spune! - foto: Tibi Hila, FRC


Cum se derulează efectiv o cursă din seria ”Pedalăm pentru viață”?

Destul de simplu. Persoana se înscrie pe site-ul nostru, face o donație de minimum 30 lei, primește pe e-mail parola pe care trebuie sa o introducă în cursă de pe aplicația Rouvy, iar la data și ora stabilită se dă startul pe traseul pe care-l încărcăm noi în prealabil. Toate cursele se desfășoară pe track-urile reale, care aparțin concursurilor-gazdă.

Tudi Oprea, nu tocmai în habitatul lui natural, dar dacă e musai, cu plăcere!  ;)
Tudi Oprea, nu tocmai în habitatul lui natural, dar dacă e musai, cu plăcere! ;)


Ce curse s-au desfășurat până acum și ce curse urmează să mai aibă loc? Am auzit că vorbești despre ”sezon”; ce este un ”sezon” de ”Pedalăm pentru viață”?

În sezonul 1, am avut așa:

sâmbătă, 4 aprilie - Maratonul Vinului (18 km)
duminică, 5 aprilie - Explorer MTB Challenge (30 km)
miercuri, 8 aprilie - Triada MTB Avrig (22 km)
duminică, 12 aprilie - Prima Evadare (55 km)
miercuri, 15 aprilie - Lupii Dacilor Câmpulung Muscel (29 km)
sâmbătă, 18 aprilie - Vidraru Bike Challenge (34 km)
duminică, 19 aprilie - Cupa Max Aușnit (54 km)

Article Image 5

Sezonul 2 a conținut cursele următoare:

miercuri, 22 aprilie - Măcin Mountain Fun (33 km)
sâmbătă, 25 aprilie - Cu Bicicleta La Mare (55 km)
duminică, 26 aprilie - Karst Isverna MTB Race (42 km)

Urmeaza sezonul 3, care debuteaza joi cu traseul de MTB de la Triatlon Fără Asfalt, după care vom păstra o singură cursă pe săptămână.

Am denumit seriile în sezoane, deoarece la început am crezut că vom organiza doar primele 7 curse, după care am văzut că există interes pentru participare și din partea altor organizatori, care vor să se implice în cauza noastră, așa că am mai adăugat curse. Apropo de interesul altor organizatori, de exemplu noi am făcut o primă donație de 20.000 lei către Magic Camp și ulterior Alex Ciocan s-a alăturat cu toate taxele de înscriere colectate la Road Grand Tour Seciu, adică încă 5300 lei. Până acum am avut 776 de înscrieri la toate evenimentele din platformă.

Maratonul Vinului este una dintre cele mai populare curse de la noi și nimic nu este întâmplător. - foto: MarVin
Maratonul Vinului este una dintre cele mai populare curse de la noi și nimic nu este întâmplător. - foto: MarVin


De ce ai nevoie pentru a participa la o cursă din cadrul ”Pedalăm pentru viață”? Poți participa și dacă nu ai smart trainer?

Ca să-ți răspund la ambele întrebări, ai nevoie de un smart trainer sau de un trainer normal, dar în această a doua situație îți trebuie o bicicletă echipată cu power meter sau cu senzori de cadență și viteză pe care îi conectezi la aplicație prin ANT+. În această ultima situație, Rouvy îți estimează wații, dar valorile nu suferă variații când vine vorba de forma fizică a riderului. Oricum, ”Pedălam pentru viață” nu este despre podium, ci despre a face un bine și a rămâne activ.

Da, evident ca ai nevoie să-ți descarci pe laptop, tabletă sau telefon una din aplicațiile Rouvy: Rouvy AR sau Rouvy Workouts.

Colegul Costi a pedalat primăvara asta mai mult decât cei mai mulți dintre noi un sezon întreg și e super încântat de tot programul ”Pedalăm pentru Viață”
Colegul Costi a pedalat primăvara asta mai mult decât cei mai mulți dintre noi un sezon întreg și e super încântat de tot programul ”Pedalăm pentru Viață”


O parte importantă din toată ecuația o are transmisiunea în direct. După ce criterii se desfășoară ea? Și care a fost cea mai faină cursă virtuală de până acum?

Toate au avut farmecul lor, mai ales că s-au întamplăt pe track-uri din zone geografice diferite și mereu am povestit câte ceva despre asta în live-uri. Le-am și alternat: una ușoară de plat. după care una mai grea, cu diferență de nivel. La Prima Evadare, așa cum era de așteptat, am avut cea mai numeroasă participare – 120 de rideri.

Tot la Prima Evadare am și implementat primul live pe Facebook perfecționat cu invitați și sportivi din cursă. Fiecare cursă (și implicit live de pe Facebook) a reprezentat câte un motiv de socializare și de a fi toți împreună ca la o cursă reală. Am discutat cu oameni de peste tot din țară și din străinătate, am povestit despre riderii din cursă, despre geografia locurilor. după cum spuneam, s-au prezentat rețete de bunătăți, am avut invitați arbitri, primari, antrenori, sportivi, participanți.

Andrei Brebuleț se ocupă de partea tehnică a live-urilor. Practic, printr-o aplicație, a integrat în live harta concursului, cu imaginile comentatorilor (din Zoom) și cu scurte filmulețe de prezentare ale cursei cu pricina, iar Memo împreună cu mine și cu Daniel Sărdan suntem comentatorii.

Alături de MagiCamp cu Adrian Năsturică. - foto: Cătălin Sprînceană
Alături de MagiCamp cu Adrian Năsturică. - foto: Cătălin Sprînceană


Cum ai atrage pe cineva care ar fi curios să participe la o asemenea cursă, dar nu s-a mai dat pe trainer? Ce sfaturi i-ai da unuia ca mine, spre exemplu?

Fie că ești competitiv din fire, fie că vrei să faci mișcare pe un traseu virtual și nu vrei să “te dai” singur, merită încercat. E mult mai mișto decât să te pui pe trainer și să dai singur la pedale. Cu atâția oameni pe traseu, cu care, vrei, nu vrei, te iei la întrecere, și cu live-ul în care se vorbește și despre tine în boxe, timpul pe trainer trece foarte repede, iar la final ai satisfacția unui concurs încheiat, ca în realitate. Cel puțin eu asta am simțit la singura cursă din calendar la care mi-am permis să particip. În plus, știi că donezi și faci un bine, deci e 2 în 1.

Aceasta este următoarea cursă și o recomandăm clar! - foto: ACS Fără Asfalt
Aceasta este următoarea cursă și o recomandăm clar! - foto: ACS Fără Asfalt


Trecând acum un pic din zona virtuală în viața de zi cu zi, ce sugestii pe timp de pandemie pentru cicliști, a propos de dat, ieșit, antrenat?

Ma leg de subiectul de mai sus, care a venit și din dorința de a le da oamenilor un motiv bun sau un prilej ca să se antreneze. O sugestie, cum i-ai spus tu. Eu personal sunt de părerea că în pandemie cicliștii ar trebui să rămână la antrenamente pe home trainer, acasă. M-am gândit că uneori pare absurd să nu poți ieși în natură cu bicicleta de unul singur, fără să-i expui și pe alții și cred că în parte este absurd, dacă mă gândesc la cicliștii profesioniști, care din asta trăiesc.

Oricum toata povestea asta cu antrenamentele pe home trainer va deschide un nou orizont în ciclism. Acum se vorbește la UCI despre Campionate Mondiale de E-Cycling, iar noi, organizatorii din România, cred că vom începe să organizăm curse de ciclism indoor pe timpul iernii, mai ales că acum avem o bază de sportivi care și-au cumpărat home trainere, cu ocazia pandemiei.

Captiv pe trainer și alături de colegii din brigada Dinamo BikeXpert. - foto: Cătălin Sprînceană
Captiv pe trainer și alături de colegii din brigada Dinamo BikeXpert. - foto: Cătălin Sprînceană


Ești coordonatorul FRC pe partea de mountainbiking de anduranță. Ce a mai rămas din sezonul competițional 2020? Ce impact are pandemia asupra ecosistemului de curse?

Am tot ținut legătura cu organizatorii în perioada aceasta. Sunt curse faine care s-au mutat în 2021, uite, de exemplu Cozia MTB Race, care ar fi trebuit să fie și prima etapă din Cupa Națională de XCM, așa cum au anunțat pe pagina lor de socializare. Momentan nu ne putem da decât cu părerea și să ne pregătim cu scenarii, până când nu vom avea un răspuns clar din partea autorităților. Oricum, mi-e clar că anul acesta nu vom mai putea participa la concursuri de masă. În contextul în care guvernul vorbește despre un al doilea val al pandemiei, în toamnă, mi-e clar că nu vom mai putea avea curse mari.

Totuși, cred că vom avea parte de curse de XCO cu un număr limitat de spectatori sau fără spectatori și curse de XCM cu limitări de participanți, dar mi-e imposibil să spun când Aici e musai să găsim o soluție, pentru că vorbim de însăși supraviețuirea echipelor și a riderilor profesioniști. Sunt situații cu contracte de sponsorizare suspendate atâta timp cât nu există competiții în calendar. Sunt rideri care încă puncteaza pentru calificările la Olimpiadă. Din fericire, nu mai e cazul României, dar existența Olimpiadei din 2021 depinde de calendarul UCI, iar România mai are 3 curse programate: Triada MTB Păltiniș în iulie, Explorer Somova XCO în septembrie și București MTB Race în octombrie.

Explorer Somova XCO a fost una dintre cele mai faine curse de anul trecut, competiție la nivel înalt și oameni de calitate! - foto: FRC
Explorer Somova XCO a fost una dintre cele mai faine curse de anul trecut, competiție la nivel înalt și oameni de calitate! - foto: FRC


Este binecunoscută apropierea ta de Vlad Dascălu, un om de toată isprava care a purtat steagul nostru unde nu am fi bănuit că poate ajunge și la care mulți se uită cu aspirație. Ce face Vlad în perioada aceasta, ai idee cum își reașează programul, având în vedere că Olimpiada s-a amânat și a mai rămas doar o parte din sezonul de Cupă Mondială?

Am vorbit cu Vlad în această perioadă, dar mai ales cu Paulo de la Fuente, antrenorul său, pentru că aceste informații sunt solicitate constant și de COSR pentru updatarea informațiilor despre pregătirea lotului olimpic de MTB. Pe scurt, de câteva zile Vlad se poate antrena afară pentru că Spania permite acest lucru acum profesioniștilor și în anumite intervale orare și amatorilor, dar timp de 2 luni el s-a pregatit doar acasă pe home trainer și prin exerciții fizice cu greutăți. În plus, s-a folosit și de aparatul Compex de electrostimulare a mușchilor și de bootsii de recuperare. Evident că și-a continuat și discuțiile periodice cu psihologul sportiv, care este și soția antrenorului său.

[article-image="12" description="Vlad Dascălu pe trainer, învingându-l pe COVID, și alături de noii colegi de la echipa Trek-Pirelli. - foto: Vlad Dascălu"]
Vlad, la Gala Ciclismului, alături de Ede Molnar și Mircea Florescu, și la o sesiune lejeră de pumptrack, ceea ce recomandăm oricui vrea să se dea mai bine pe bicicletă. - foto: FRC, Vlad Dascălu
Vlad, la Gala Ciclismului, alături de Ede Molnar și Mircea Florescu, și la o sesiune lejeră de pumptrack, ceea ce recomandăm oricui vrea să se dea mai bine pe bicicletă. - foto: FRC, Vlad Dascălu


Unul dintre lucrurile pe care le-ai făcut foarte bine de când ești implicat intens în organizarea sportului nostru a fost să împingi mountainbiking-ul pe ecranele televizoarelor, să-l duci mai în mainstream. Cum ai reușit să faci asta și cât de mult crezi că a contat aspectu acesta pentru curse în general, de la riderii participanți, până la organizatori și sponsori?

Ciclismul la TV a fost un obiectiv dinainte să fac parte din echipa FRC, tocmai pentru că un sport vizibil poate beneficia de parteneriate mai bune, care la rândul lor pot genera fie performanță, fie evenimente de calitate. De asemenea, un sport vizibil poate deveni unul popular, care se poate traduce în multe lucruri: de la inspirație de a-l practica pentru cei de acasă, la numărul de biciclete vândute, la numărul de practicanți și la numărul de participanți la evenimente.

La început am dat multe telefoane, nu mi-am pus bariere în cap, m-am folosit de toate relațiile și am avut noroc să-l întâlnesc pe Dan Simion, un super pasionat de ciclism, redactor la știrile sportive TVR, care a început constant să construiască știri despre ciclism cu materiale pe care le făceam pe la concursuri cu telefonul, sau pe care le făceau alți organizatori sau team-manageri cu care vorbeam. Acum Dan e deja în legătură directă cu toată lumea și e foarte bine. La momenul la care l-am cunoscut, Dan făcea deja știri despre ciclismul de sosea de la noi.

Mai departe, chiar daca nu recunosc mulți, TVR-ul a fost dintotdeauna un trendsetter. E mămica TV-ului din România și a fost o chestiune de timp până când și alte televiziuni și-au dat seama că e interesant să facă știri despre ciclism. Oricum, TVR, prin Dan, rămane în top-ul știrilor despre ciclism românesc și ce e fain e că audiența acestor știri se multiplică prin intermediul social media, crescându-i șansele ca să ajungă la sponsori, potențialii sponsori sau la publicul larg.

Eu cred ca strategia asta funcționează, dar mai avem de lucru. Am ajuns ultima, penultima din jurnalul sportiv, ceea ce nu speram acum 6-7 ani, dar trebuie să urcăm spre topul știrilor și iată că a început să se întâmple, cu Vlad, cu Edi Grosu.

Dan Simion, alături de Vlad și la Gala Ciclismului. - foto: TVR, FRC
Dan Simion, alături de Vlad și la Gala Ciclismului. - foto: TVR, FRC


Care este prima cursă la care este plauzibil să ne revedem cu toții cât mai curând?

Foarte greu de spus. Eu sper la cursa UCI de la Paltinis, din iulie.

ProCycling organizează an de an la Păltiniș unele dintre cele respectat curse. Suzi Hilbert și Roberto Burța sigur sunt de acord. - foto: Tibi Hila
ProCycling organizează an de an la Păltiniș unele dintre cele respectat curse. Suzi Hilbert și Roberto Burța sigur sunt de acord. - foto: Tibi Hila


Dacă mai este ceva de adăugat, te rog!

Doar o listă cu toate cluburile și toți organizatorii implicați până acum în proiectul ”Pedalăm pentru viață”:

- Explorer Tulcea
- BikeXpert Racing Team
- NoMad Merida CST
- Triada MTB
- MTB Academy
- Vidraru Bike Challenge
- Velocitas Timișoara
- Road Grand Tour
- Măcin Mountain Fun
- Cu Bicicleta La Mare
- ACS Fără Asfalt
- Race Hub

Se vor mai alătura pe parcurs și alții.

Merci frumos! Mult spor!

La birou, cu Luiza. Chapeau! - foto: Cătălin Sprînceană
La birou, cu Luiza. Chapeau! - foto: Cătălin Sprînceană


Aveți aici niște link-uri cu live-uri din seria ”Pedalăm pentru viață”:

https://www.facebook.com/primaevadare/videos/255116598993395/

https://www.facebook.com/watchparty/232584567802368/

https://www.facebook.com/watchparty/845185365960388/

Pagina oficială ”Pedalăm pentru viață” este aici: https://pedalampentruviata.ro
Puteți urmări ”Pedalăm pentru viață” și pe Facebook, aici: https://www.facebook.com/Pedalam-pentru-viata-100131501684636/

...și fiindcă ați fost cuminți și ați pedalat în casă, azi primiți David Bowie:

Raporteaza

4 Comentarii

Geo Demo
7 mai 2020 la 03:48
Virtual niciodata, veniti la Cimpulung si va dati live,asta este viata.
0
1 Maximilian Munteanu
Maximilian Munteanu
7 mai 2020 la 15:13
Geo, aici e vorba de perioada asta, când nu prea e voie să ieși din casă și oamenii ăștia au găsit o alternativă cu impact pozitiv în societate. De ce oare nu citim lucrurile ca lumea? Și ce să caut e unii din nou, spre exemplu, la Câmpulung, când avem aici lângă noi munți mai mari și trasee mai faine? Cam asta e viața!
2 Claudiu Cojuhovschi, Predator Alex
0
Geo Demo
10 mai 2020 la 10:34
Ok Maxi ,eu sunt realizatorul etapei 2 din campionatul national de enduro, imi face placerea sa vi la Ciocanu sa vezi cum sunt realizate de mina mea trasele,nu comentez ce spui tu de munti,dar in zona la Postavaru, e greu sa tai sa defisiezi sa construiesti, pe unde vezi un potential traseu, in schimb ,la noi ,ori cind ,si unde vrei,contruiesti .Vin din toata tara la Ciocanu, sunt mai nou ,super marcate, denumite trasele . Sunt 6 trase, sunt recute prin mina mea de aprosimativ 20 ani, facem in permanenta modificari inbunatatiri etc,
0
0
Maximilian Munteanu
10 mai 2020 la 13:54
Da Geo, știm cine ești, dar nu prea are legătură cu ce discutăm aici. Altfel, ar trebui să ții cont de câteva chestii:

- nu ești singurul realizator de trasee din țară, sunt mai mulți, dar o grămadă sunt discreți
- nu știu de unde ai scos treaba cu tăiatul și cu defrișatul, noi aici avem trasee făcute cu impact minimal asupra naturii și respect față de ea și asta e TOATĂ IDEEA la un traseu de MTB: să fie în armonie cu natura, asta îți pot spune și builderi profesioniști din Canada sau Statele Unite sau de oriunde din lume, de fapt - mie mi se pare destul de iresponsabil să vorbești așa despre trasee, fiindcă dai apă la moară tuturor proștilor care au impresia că mountainbikerii distrug natura
- nu știu dacă ”vin din toată țara”, impresia mea e că vin mulți din sud, dar asta știți voi mai bine
- nu toată lumea e atât de încântată de traseele pe care le aveți voi acolo, de fapt știu câțiva competitori serioși care spun că nu le-a plăcut deloc și că li s-a părut etapa de acolo pierdere de vreme

Eu vreau sigur să vin să mă dau la Ciocanu, de doi ani tot zic că vin, dar cumva nu s-a legat. Sunt curios de zonă și apreciez ce știu, din auzite, că ați făcut acolo, toată munca tc.. Totuși mi se par cam exagerate laudele despre traseele ălea, zici că vorbim de Whistler sau de Chatel. Lasă-i pe alții să decidă, că lauda de sine, știi ce se spune, nu miroase a bine. Alfel, fără să fi ajuns încă acolo, pot să-ți spun sigur că numele ălea cu denumiri de grupe Shimano mi se par aiurea. Cred că traseele ar trebui să aibă nume care să reflecte caracterul și originea lor, nu să sune ca modele de BMW sau de schimbătoare de spate, dar mă rog, asta e doar părerea mea și poate greșesc.

În fine, ne-om vedea pe la Ciocanu la un moment dat. Până atunci, să știi că avem și noi pe aici vreo paișpe mii de trasee destul de faine, nu chiar așa mișto ca ălea de la Ciocanu, dar încercăm și noi... ;)

Spor!
2 Predator Alex, Mihail-Bogdan Georgescu
0

Scrie un comentariu

Maximilian Munteanu
Membru din: 21 octombrie 2006

Share

Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Google Ads