Concursurile de ciclism - drept sau privilegiu?

Concursurile de ciclism - drept sau privilegiu?

Autor: Dan Mazilu | 6 iunie 2014
Scena ciclismului de masă din România a ajuns la un nivel decent. Suntem încă foarte departe de nivelul din Vest însă faţă de cum era acum 10-11 ani stăm chiar bine. Potrivit Calendarului nostru Competiţional avem peste 60 de concursuri anul ăsta, iar anunţurile continuă să vină.

Partea proastă este că majoritatea organizatorilor acestor evenimente nu sunt profesionişti. Nu sunt profesionişti prin meserie ci sunt profesionişti mulţumită experienţei. Asta înseamnă că majoritatea nu au un angajator care le dă un salariu pentru serviciile lor. Iar asta înseamnă că respectivii îşi rup de la gură timp şi bani pentru a organiza un lucru frumos. Dovada că este frumos sunt zecile şi sutele de biciclişti pe care îi vezi aliniaţi la start la fiecare concurs.

Partea şi mai proastă este că munca lor nu primeşte recunoaşterea meritată. Este suficient un singur feedback negativ şi de multe ori spus la modul răutăcios, pentru a anula felicitările a zeci şi sute de „clienţi mulţumiţi”. Evident există şi excepţii când organizatorul mai dă chix datorită lipsei de experienţă sau a circumstanţelor, cum ar fi faptul că nu te poţi pune cu Mama natură, dar să vorbim totuşi aici de majoritate.

Aşadar se naşte o întrebare – „de ce o faceţi” şi pentru cine? În loc să ne dăm noi cu părerea am luat legătura cu un procent reprezentativ din comunitatea organizatorilor de concursuri de ciclism din România. De la organizatori cu experienţă şi cu multe ediţii la activ la organizatori care anul acesta se lovesc pentru prima dată cu „provocarea”. De la simple „persoane fizice” care o fac din pasiune la companii al căror scop chiar ăsta este – organizarea de evenimente sportive.

Ba chiar le-am oferit şi niste răspunsuri "ajutătoare": 1. din pasiune, 2. de placere, 3. din obligaţie (cu asta ne ocupăm), 4. de nevoie / pentru profit (nu cu asta ne ocupăm, dar ies bani buni), 5. ne place să fim laudaţi, 6. ne place să fim înjuraţi, 7. de fraieri, 8. pentru promovarea turistică a unei regiuni, 9. pentru promovarea unei mărci, 10. dorim să contribuim la dezvoltarea ciclismului de masă din România, 11. altceva.

Aşadar iată-le opiniile şi iată care este preţul pe care un organizator îl plăteşte timp de câteva luni pe an pentru ca un concurent să se simtă bine câteva ore.



Alex Ciocan – organizator Road Grand Prix

Am inceput anul trecut aceasta idee, incercand sa ajut ciclismul de sosea. De ce? Pentru ca asta fac de peste 20 de ani si pentru ca m-am lovit in tot acest timp de lipsuri de toate felurile. Vazand la un moment dat ca ciclismul ca sport a inceput sa prinda aripi dar la nivel de ciclism de sosea sa stagneze ba chiar sa dea inapoi in ceea ce priveste numarul sportivilor profesionisti, mi-a venit o idee nebuna de a pune umarul la treaba asta.

Incepand de anul trecut am avut cateva momente in care vroiam sa renunt. Chiar si acum mai am. Birocratic este infernal. Iti sunt necesare zeci de avize si de protocoale. Faci anticamere pana cand esti pe punctul de a te da batut. Costurile sunt si ele pe masura. Cine isi inchipuie ca un organizator se imbogateste mai ales in primii ani ai evenimentului se inseala amarnic. Premii, cronometrare, salvare, politie, arbitrii, benzina, sonorizare, jandarmerie cateodata (garduri), materiale promotionale si publicitare, totul costa.

Mi se pare normal ca lumea sa critice si sa pedepseasca greselile organizatorului dar ar fi indicat s-o faca in mod constructiv. La inceput toti suntem nestiutori. De la primul pana la ultimul. Pana la urma o vorba buna la vremea ei si un sfat prietenesc (daca se poate si o posibila rezolvare a problemei ar fi ideal) cred ca fac mult mai mult bine sportului decat acele galceve pe care le descoperim pe forumuri sau facebook. Raspunsul ales: DIN PASIUNE


Alin Ciula – organizator Maratonul Zimbrilor Ţarcu

Am organizat concursul din Ţarcu în 2011 pentru a spori atractivitatea ariei protejate sit Natura 2000 Munţii Ţarcu ai carei administratori am fost în perioada 2010-2013, încercând să facem cu voluntari ceea ce fac administraţiile de Parcuri Naţionale în ogrăzile proprii. Zona Ţarcu era (şi încă este) des accesată de endurişti şi offroaderi motorizaţi, ce umblau practic peste tot încălcând legea ce interzice aceste practici. Am vrut să propunem o alternativă, dar şi să conştientizam publicul şi localnicii în privinţa existenţei ariei protejate din Ţarcu (din păcate, protejată doar pe hartie, pentru că statul nu se implică deloc în protecţia naturii în cadrul siturilor Natura 2000).

Motivaţia personală pentru a organiza un concurs este că îmi place să merg la munte şi să ma dau cu bicicleta atât ca şi cicloturist, dar şi în competiţii. Dorind să arat şi altora frumuseţile zonei Munţilor Ţarcu unde aveam multiple activităţi, am iniţiat acest concurs.

După 3 ediţii (doar primele două organizate de noi şi a treia practic 'cesionată' unei alte organizaţii), şi după câteva experienţe neplăcute cu autorităţile din zona Poiana Mărului (CS) - ce susţin şi doresc să implementeze proiecte aberante de schi şi microhidrocentrale cu care nu suntem de acord - eram pe cale să renunţăm la concusul din Ţarcu. [citeste intreaga declaratie aici]


Catalin Gavrila – Bike Attack Resita
organizator 8 editii Banat Mountain Bike Maraton si 1 editie METAL - Enduro Mountain Biking

Pentru ca nu am avut alta idee cum sa facem ceva care sa aduca laolalta oameni cu aceasta pasiune. Am inceput in 2006 si am fost printre cei care au initiat aceasta miscare in Romania. Asta ne doream, ca astazi sa avem cate 2-3 evenimente pentru fiecare week-end. Si am reusit. Nu stiu daca este neparat un lucru bun. Despre cat de greu, complicat si ce resurse se investesc pentru a face un eveniment/concurs am tot povestit si deja exista organizatii cu multa experienta in organizarea de concursuri.

Fenomenul mountain biking in Romania creste, iar azi asistam la formarea unei categorii de biciclisti care se ocupa doar cu participarea la concursuri. Cand esti intr-un concurs participi la o “bataie” pe care o castigi sau o pierzi, sigur fiecare cu adversarul lui chiar daca adversarul e propria persoana. Cred ca atunci cand decizi sa participi la un concurs, din orice domeniu, trebuie sa ti cont de experienta ta in acel domeniu si sa fii constient de faptul ca este o bataie care se castiga greu. Nu e normal sa iti expui parerea in public despre un concurs/eveniment cand tu nu ai experienta ca mountain biker, nu ai tehnica sau nu esti pregatit fizic, chiar daca esti amator. Experienta si tehnica nu se pot dobandi doar prin participare la concursuri. Aleg raspunsul 10 - dorim sa participam la dezvoltarea ciclismului de masa din Romania


Catalin Sprinceana - organizator Rocket Bike Fest, Team Manager C.S. BikeXpert

Varinata 1 - din pasiune. In cei peste 10 ani de activitate, BikeXpert a organizat diverse evenimente recreative (Cube Days si ture la munte sau in padure, impreuna cu pasionatii de biciclete), dar niciodata pana anul trecut competitii de ciclism in adevaratul sens. Din 2013 odata cu infiintarea CS BikeXpert si BikeXpert Racing Team, am demarat si proiectele Rocket Bike Fest, o serie de competitii cu scop caritabil. Acest lucru inseamna ca toti banii rezultati din inscreri se directioneaza inca de la inceput catre asociatia Help Autism. In ciuda multor aparente, costurile de organizare a unei asemenea competitii sunt foarte mari, de la premii la amenajarea traseului si cheltuielile cu zecile de oameni implicati. Toate aceste costuri se acopera cu o implicare activa si o munca de luni de zile. Cu toate ca BikeXpert suporta o mare parte a acestor cheltuieli, un eveniment precum Rocket Bike Fest nu s-ar putea organiza fara sprijinul sponsorilor care trebuie gasiti si convinsi sa se alature cauzei. Din 10 potentiali sponsori ajungi sa bati palma cu unul sau doi. Din momentul in care te-ai hotarat sa faci un concurs ramai conectat non-stop pe idee si faci tot posibilul sa fructifici orice relatie, orice contact nou, care poate insemna un potential sponsor sau partener. [citeste intreaga declaratie aici]


Ciprian Burtan - organizator PlayBike On The Rocks 3 editii si jumatate

PlayBike On the Rocks reprezinta unul dintre cele mai mari si impunatoare concursuri de gravity organizate in Romania, fapt ce a insemnat participarea si cooperarea multor oameni, fiecare cu ideiile si sensibilitatile lui. Pe langa partea practica a organizarii unui concurs, respectiv alegerea locatiei, asigurarea transportului, lucrul la traseu, alcatuirea echipei si distribuirea atributiilor, intervine si partea nevazuta si neluata in calcul de cei mai multi, respectiv liantul intre toate aspectele ce presupune lucrul cu oamenii.

De la oamenii care sapa traseul, la cei care gandesc traseul, de la oamenii care lucreaza la cabina, la sefii lor, de la salvamontistii care stau pe traseu la directorii lor,de la ambulantieri la doctori, de la arbitrii la voluntari, de la primarie, jandarmerie, politie, regia padurilor, administratia locala la directorii lor care acorda semnaturile si in lipsa uneia tot acest lant se destrama, de la cazare la sponsori, parteneri media, de la Federatia Romana de Ciclism la cea Internationala cu preluarea arbitrului martor si rasturnarea intregii strategii pentru ca exista un alineat mic in regulile lor altfel decat il stiam noi, de la fotograf si film maker la paza si pana la securitatea intregului concurs si sa nu uitam si de oboseala acumulata in tot acest timp care face ca orice scanteie sa se transforme intr-o tragedie si de obligatiile financiare si morale care raman dupa toata tevatura asta si care sunt scoase la liman imediat ce situatia o cere. [citeste intreaga declaratie aici]

Daniel Sardan – organizator Prima Evadare

Consider ca exista un amalgam de motive nu doar unul singur. Unul din cele mai importante pentru mine si o mare parte din oamenii implicati la Prima Evadare e senzatia ca faci ceva bun in general si ceva bun si util pentru societatea in care traim.


Delia Ilisei – Marketing & PR Tare Ca Piatra (ultimele 3 editii: ’07, ’08, ’09)

Varianta 10 – Dorim sa participam la dezvoltarea ciclismului de masa din Romania. Ar mai fi totusi 2 variante adiacente: 1 – Din pasiune si 2 – Promovarea turistica a unei regiuni. Imi vin atat de multe raspunsuri in minte, incat nici nu pot realiza un clasament al relevantei lor. Concursul de DOWNHILL din cadrul festivalului Tare Ca Piatra a luat fiinta din pura pasiune (unul dintre cei 3 organizatori ai evenimentului este practicant al acestui sport). Din aceasta pasiune evident ca a derivat si constientizarea potentialului zonei (Muntele Cozla din Piatra-Neamt) in raport cu practicarea Downhill-ului. Ne-a mobilizat si mai mult constructia Complexului Cozla (transport pe cablu – telegondola/telescaun), care a dus la oficializarea singurului traseu de DH cu asemenea dotari din Moldova.

Ca o consecinta logica a acestor argumente, a aparut si dorinta noastra de a contribui la promovarea si dezvoltarea ciclismului de masa din Romania, de a promova sportul extrem si nu numai si nu in ultimul rand promovarea a ceea ce este considerat a fi “Perla Moldovei” – orasul Piatra-Neamt. Intr-adevar, dupa cum ai mentionat si tu, organizarea unui concurs nu este deloc usoara, mai ales cand ai in vedere ambitia de a-l imbunatati in permanenta, de a oferi un weekend memorabil tuturor participantilor, atat din punct de vedere al competitie cat si al distractiei, si de aceea ne bucuram nespus ca am adus festivalul la asemenea proportii in comparatie cu primele editii si nici nu intentionam sa ne oprim aici. :)


Dragos Costea - organizator Maraton Medieval Medias
8 editii, MMM este in pauza

Raspuns - din pasiune. La început a fost dorința de a promova acest sport, de a crește numărul practicanților de MTB în Romania . Targetul nostru a fost de a face din MTB un sport de masă . MMM a fost organizat făra întrerupere în perioada 2005-2012, 8 ani în care am încercat să ridicam ștacheta constant, dorind sa fim un exemplu în organizare . Astfel, am asigurat întotdeauna un marcaj perfect, am curățat traseul pentru a evita accidentele, am tuns iarba pe distanțe lungi pentru a mări viteza, am plasat în traseu cisterne pentru spălat bicicletele, am avut întotdeauna minim 4 motociclisti , 15 masini de teren si 2 salvări, în ultimii doi ani am avut chiar și un camion pentru recuperarea abandonurilor, am introdus cronometrarea cu cipuri, am amplasat un panou led la linia de start astfel încât fiecare finisher se putea vedea pe ecran, în 2010 am instalat chiar și 3 camere web pentru urmărirea participanților în direct atat pe net cat si la linia de start. Pe langa festivitatea de premiere am organizat si o tombola foarte consistentă la care toți participantii aveau sansa de a câștiga dacă erau prezenti, am făcut un filmulet la toate edițiile, mai putin cea din 2012, am avut mereu între 55 si 65 de oameni in organizare, etc. [citeste intreaga declaratie aici]


Ion Boncea – organizator Explorer MTB Challenge

O sa incep cu o mica poveste, foarte scurta. In `92- `93 am locuit in Franta, unde am facut parte dintr-o echipa de VTT. La intoarcerea in tara mi-am dorit sa promovez aceasta disciplina, locuind foarte aproape de munte, langa Curtea de Arges. Asa ca... m-am dat pe munte, Podeanu , Florea (unde este acum Vidraru Bike Challenge) , Ghitu, etc, cu dorinta de a "carta " trasee si de a aduce cat mai multi practicanti, ce s-a intamplat? NIMIC! La acea vreme era de neinteles sa te dai cu bicla pe coclauri, nimeni nu vroia, pe urma nu prea erau nici bicle...

Am renuntat la idee si multi ani nu m-am mai dat pe bicla din diverse motive, materiale in special. Dupa 2000 cand am reusit sa cumpar din nou o bicla de teren am reinceput sa promovez cat am putut acest sport, de data asta in Tulcea, unde m-am mutat dupa casatorie. A fost cam la fel de greu ca-n 93, asa ca am lasat-o mai moale si m-am ocupat in continuare de alpinism.

De cca 5 ani de cand au inceput sa fie din ce in ce mai populare concursurile de mtb, am tot sperat sa gasesc o echipa cu care sa organizez si eu unul, avand in vedere ca in Tulcea sunt zone de dat cu mtb-ul de peste 50 de ori mai bune decat oriunde in jurul Bucurestiului. [citeste intreaga declaratie aici]


Jan Glas - organizator Maratonul Vinului

Când noi am început să practicăm mountain bike în România, prin 2005, nu existau concursuri aproape de Bucureşti, unde locuim, și ca să ajungem la câte un concurs călătoream uneori chiar și o zi întreagă. Ce ne-a impresionat foarte mult pe oriunde am mers prin țară a fost atitudinea prietenoasă a organizatorilor şi voluntarilor și spiritul de camaraderie dintre cicliști. Aşa ne-a venit ideea să organizăm o competiţie unde să se ajungă uşor din Bucureşti. Venind din niște țări în care competițiile sportive cu scop caritabil sunt foarte comune, ni s-a părut firesc să îmbinăm pasiunea noastră pentru ciclism cu ideea de caritate și am hotărât să donăm orice profit obținut în urma evenimentului nostru unor organizații locale și mai ales unor proiecte concrete. Din lista am ales: "10. dorim sa participam la dezvoltarea ciclismului de masa din Romania"


Liviu Popescu - organizator Doltcini XCO

Pentru promovarea unei mărci si dorim sa participam la dezvoltarea ciclismului de masa din Romania.


Maria Rus - responsabil Maratonul Bucegilor (patru editii) si Maratonul Transilvaniei (prima editie)

Raspuns: 11. altceva - pentru a actiona ca un liant intre furnizori, sponsori, parteneri, media, comunitate, voluntari, si nu in ultimul rand participantii la cursele de MTB. Competitiile sportive pe care le organizam (Maratonul Bucegilor si pentru prima data anul acesta, Maratonul Transilvaniei), fac parte din evenimente mult mai complexe. Obiectivele celor doua festivaluri sunt de a promova un stil de viata sanatos si sportul ca alternativa de petrecere a timpului liber, astfel ca integrarea concursurilor de MTB a venit ca un pas natural. Odata ce am trecut de prima editie am descoperit si alte motive care ne-au facut sa continuam. Un eveniment este un mecanism viu, cu reguli, asteptari, sperante, decizii crunte in care fiecare jucator ofera si cere ceva. Rolul nostru, al organizatorilor este acela de punct de legatura.

Interrelationarea cu success a componentelor organizatorice (logistica, furnizori, media, voluntari, parteneri), cu participantii si asteptarile acestora aduc satisfactii enorme. De ce eveniment de masa? Pentru ca uneori, in cursul unei astfel de competitii, in unii participanti se schimba ceva fundamental; cand se ridica dupa o tranta sora cu carja, cand se stie cel mai bun, cand trece cu ultimele forte, ultimul, linia de finish, mult dupa timpul oficial dar il vezi din nou, an dupa an, aliniat bucuros la start sau cand iti prezinta mandru bicicleta care are mai multe povesti decat Discovery Channel. Ii vezi si recunosti senzatia. Aceeasi lupta se duce si in culise, in lumea organizatorilor. Atunci uiti tot stresul si grijile si noptile nedormite. Pentru acele cateva minute de bucurie faci toate acestea. De ce MTB? Pentru ca si eu sunt unul dintre cei pe care un concurs MTB i-a schimbat.


Mihai Popescu - organizator Velopower Road Race
prima editie 2013, urmează a II-a 2014

Primul considerent, si cu asta răspund sondajului, este evident pasiunea pentru mersul pe două roti. Termenul în sine, de pasiune, este foarte complex, atunci când îl raportezi la domeniul de interes, întrucât prin pasiune pentru ciclism eu înteleg pasiune pentru oameni fumosi, bucurosi, însetati de noi orizonturi, competitivi, împăcati cu sine, promotori ai bunului simt si al modestiei, fermecati de frumosul prezentului dar si al trecutului, constienti de frumusetea si complexitatea naturii si lista evident poate continua.

Ei bine, în mine există în mod permanent dorinta de a împărtăsi celor pasionati, locurile pe care le-am descoperit la rândul meu pe bicicletă si despre care cred că pot servi drept arenă pentru cei doritori de competitie, dar si pentru cei ce doresc să adauge o pionieză rosie pe harta locurilor ce le-au văzut si în care doresc să se mai întoarcă pentru a se bucura. Lista se completează prin dorinta de a îi face pe pasionati să se simtă cu adevărat speciali si mândri de alegerea lor, iar prin alegere nu înteleg să exprim dorinta de a veni la concurs, ci mai mult de a trăi în afara bulei. Mă împlineste cu adevărat gândul să cred că la prima editie Velopower Road Race am reusit să întâlnesc asteptările celorlalti pasionati prezenti si sper ca zvonul să se fi răspândit pentru anul acesta, când îmi doresc să ne adunăm si mai multi pe dealurile Vrancei.


Paul Ionascu - brand activation coordinator DropnRoll.ro, Updowncup.ro

Cumva noi nici nu mai existam... pentru ca piata reala de evenimente in romanika este foarte departe de o forma concreta si solida, in care organizatorii sunt respectati si fac parte din marea roata care invarte si dezvolta sportul. Pe scurt suntem niste fraieri care fac favoruri de marketing si implicit cresc vanzarilor pentru X branduri, dar fara continuitate sustinuta si fara o dezvoltare reala.

Sunt exact 10 ani de cand a fost primul DNR si, sincer, a fost o evolutie domoala si lenta a scenei chiar daca azi sunt cateva sute de rideri event-uri tot nu sunt prea multe. Din perspectiva noastra nici treaba cu promovarea unei zone turistice nu a prea iesit deoarece Parangul l-au jumulit hotii (vezi `Romania te iubesc-27 aprilie. A, si nici Balea nu a fost diferit). As putea sa scriu sute de pagini asupra unei pareri cred eu obiective, dar rezum: nu functioneaza pentru ca brand-ul, riderul, event-ul si in final publicul nu se afla in armonie. Si cred ca e valabil ptentru toti...


Radu Savin - TeamXpert Sports Events

Organizam competitii de ciclism, schi, snowboard sau trailrunning din 1998. Multe dintre ele sunt Probono, fara taxa de participare fiind sustinute 100\% de noi. Cand am vazut mesajul am ras si am vrut sa bifez motivul “ne place sa fim injurati”. Caci la competitiile de ciclism am fost injurati la propriu! Insa nu acesta este motivul. Cand cineva iti daruieste multe lucruri, an dupa an, o viata intreaga, vine o vreme cand iti doresti sa dai inapoi ce ai primit. Iar noi am primit de la Sport aproape tot ce avem!

Mai e ceva. In cei 15 ani cat am comentat la Eurosport am cunoscut o multime de Oameni si am invatat o multime de lucruri, despre Sport si despre Sportivi, dar mai ales despre Fair Play, despre Viata si despre Omenie. Prin evenimentele pe care le organizam incercam sa transmitem astfel de Valori. Una dintre ele este ca Marii Campioni nu sunt cei cu multe medalii in vitrina, ci cei care stiu sa isi aplaude concurentii, sa ii ridice cand cad si sa stie sa piarda atunci cand este cazul. Caci, inainte de a fi competitie, Sportul este Arta si Joaca. Este Arcul cu care Omul tinteste Perfectiunea si visul din care isi trage Energia. Aleg 11: Sa transmitem Valori.


Razvan Radulescu - coordonator Campina Open MTB
din partea Fundatiei Romaian Angel Appeal.

Campina Open Mtb – Race for Autism a ajuns la cea de-a treia editie datorita unui mix de motive. Daca trebuie totusi sa aleg unul dintre acestea, atunci cu siguranta este pasiunea. In cadrul Fundatiei Romanian Angel Appeal am gandit concursul ca pe o activitate de fundrasing, am vrut, si ne straduim inca, sa iasa totul cat mai bine. Asa ca am cautat un partener de incredere pe care l-am gasit in Asociatia Caraiman Campina.

Impreuna prestam munca voluntara pentru acest concurs si, asa cum participantii nostrii stiu, toate fondurile obtinute le directionam in intregime catre proiecte si servicii in beneficiul copiilor cu autism. Avem o multime de voluntari, in special din Campina, dar nu numai, care au inteles bine scopul evenimentului, pe care ne bazam si carora le multumesc pentru tot ajutorul acordat. Impreuna cu ei facem lucruri frumoase si fara ajutorul lor evenimentul nu ar fi fost posibil asa ca atasez in continuare parte din raspunsurile voluntarilor Campina Open MTB:

Madalina Dumitru: “Sustinem Campina MTB pentru ca evenimentul aduce impreuna oameni frumosi, oameni care genereaza energii constructive cu efecte pe termen lung in comunitatea pe care o promoveaza“. Adina Tanasescu : « Satisfactia oferita de bucuria si sansa de a ajuta fara a primi in schimb nimic altceva decat un zambet! » [citeste intreaga declaratie aici]


Sanda Maria Mocuta - Managing Partner MPG

MPG coordoneaza proiecte sportive initiate de Fundatia ProAm Events, dedicate atragerii populatiei catre practicarea recreationala a unui sport, ca mod sanatos si distractiv de petrecere a timpului liber. Proiectele pot avea sau nu componenta competitionala. MPG are ca principal scop crearea de sisteme de evenimente sportive de tip recreational si coordonarea acestora prin platforme internet dedicate comunitatilor de sportivi amatori. Este ceva foarte diferit de organizarea unui eveniment punctual, numai si pentru faptul ca ofera posibilitatea unui participant de a-si urmari evolutia sportiva, formeaza si intretine comunitati de oameni pasionati de miscare si ofera partenerilor posibilitatea de a comunica coerent, pe tot parcursul anului.

Prin componenta de marketing sportiv, generam comunitati in jurul unui sport, oferindu-le un complex pachet de comunicare, PR, IT, s.a. Ne implicam direct numai in organizarea unui numar foarte redus de evenimente de mari dimensiuni, si numai avand in echipa sau alaturi de noi un puternic partener tehnic ce include sportivi de performanta si profesionisti ai sportului.

In ultimii 17 ani am evoluat de la o companie de media (Tenis Partener, Golf Lifestyle) la o companie cu activitati diversificate, specializata pe zona sportului pentru toti. Ne plac sistemele de evenimente, pentru ca ele promoveaza standarde si, in plus, genereaza deprinderea practicarii regulate a unui sport, avand astfel o importanta componenta educationala. Ne place sportul in general, ne place sa facem lucruri care ne pun abilitatile la incercare, imaginatia, vointa, perseverenta, ambitia si anduranta. Ne bucuram ca lucram cu si pentru oameni care iubesc sportul, viata sanatoasa, oameni cu care impartasim aceleasi valori. [citeste intreaga declaratie aici]


Tiberiu Gîndu - Vidraru Bike Challenge - Adventuremania

De ce organizam concursuri? Din pasiune. Am prins gustul participand la concursuri (diferite discipline) si placandu-mi atmosfera, oamenii de acolo. Apoi - vorbind cu prietenii - am concluzionat ca stim si noi zone foarte faine pentru propus concursuri, iar dupa vreun an de cochetat cu ideea am trecut la fapte. Idei avem mai multe - dar deh - nu avem timp la dispozitie sa materializam tot. Am luat zile de concediu anume pentru a aduce la bun sfarsit cate un concurs.

Nu ne-am limitat doar la ciclism - asa cum am enuntat deja mai sus (si cum scrie si in site-ul nostru) elementele pe care le urmarim sunt mai degraba oamenii, atmosfera, aventura, miscarea in aer liber, provocarea, traseele frumoase; iar acest elemente pot fi comune multor discipline (alergare, triatlon). Evident - ne place si sa fim laudati, iar daca prin actiunile noastre promovam anumite regiuni si anumite moduri de a face turism (altfel decat "hai sa facem fum la munte") - cu atat mai bine.

Ce presupune organizarea unui concurs? Foarte multa munca. Foarte multe detalii de pus la punct, toate consumand timp, atentie. Chiar ne gandeam sa facem un check-list sau project-plan pe care eventual sa-l publicam - si sa fie disponibil pentru oricine; sa fie optimizabil prin contributii publice. Numai check-listul cu care plecam sa punem linia de START numara vreo doua sute de linii. [citeste intreaga declaratie aici]


Tiberiu Macaveiu - general manager Surmont Sport si presedinte Surmont Club

Surmont implineste anul acesta 20 ani de activitate, iar organizarea de evenimente de mountain bike si triatlon este o parte organica a companiei inca de la deschiderea primului magazin in Sibiu si primul nostru concurs de mtb, din 1994, la Cisnadioara. Activitatile din magazinele Surmont au avut intotdeauna la baza pasiunea pentru sport si pentru un mod de viata sanatos, iar organizarea de concursuri de amatori, cat si de performanta, am vazut-o intotdeauna ca o manifestare fireasca a acestei pasiuni. Unii ar fi de parere ca este doar marketing si profit, insa intotdeuna ne-am simtit datori sa dam inapoi ceva pe termen lung celor care ne sustin activitatea, clientilor, furnizorilor, partenerilor si prietenilor nostri.

Apoi mai sunt si locurile frumoase unde ne place sa ne dam, care vrem si merita sa ramana cu ceva in urma evenimentelor noastre, adica cu traseele la care am muncit, promovarea zonei si afluxul de oameni pasionati de biciclete si natura, pe tot timpul sezonului de dat. Si mai nou, de cand am vazut atat de multe schimbari in rau in starea padurilor si a muntilor nostrii, ne-am gandit ca nu strica sa fim cat mai multi si cat mai des afara si mai constineti de ce se intampla, astfel incat ca poate fiecare dintre noi sa facem, sau sa putem influenta cate ceva in bine.

Vlad Stoica – SmartAtletic, Triathlon Challenge Mamaia

Pentru noi raspunsul este simplu, DIN PASIUNE pentru ciclism si triatlon.






-----------------------------------------------------------------------


Alin Ciula – organizator Maratonul Zimbrilor Ţarcu

Am organizat concursul din Ţarcu în 2011 pentru a spori atractivitatea ariei protejate sit Natura 2000 Munţii Ţarcu ai carei administratori am fost în perioada 2010-2013, încercând să facem cu voluntari ceea ce fac administraţiile de Parcuri Naţionale în ogrăzile proprii.

Zona Ţarcu era (şi încă este) des accesată de endurişti şi offroaderi motorizaţi, ce umblau practic peste tot încălcând legea ce interzice aceste practici. Am vrut să propunem o alternativă, dar şi să conştientizam publicul şi localnicii în privinţa existenţei ariei protejate din Ţarcu (din păcate, protejată doar pe hartie, pentru că statul nu se implică deloc în protecţia naturii în cadrul siturilor Natura 2000).

Motivaţia personală pentru a organiza un concurs este că îmi place să merg la munte şi să ma dau cu bicicleta atât ca şi cicloturist, dar şi în competiţii. Dorind să arat şi altora frumuseţile zonei Munţilor Ţarcu unde aveam multiple activităţi, am iniţiat acest concurs.

După 3 ediţii (doar primele două organizate de noi şi a treia practic 'cesionată' unei alte organizaţii), şi după câteva experienţe neplăcute cu autorităţile din zona Poiana Mărului (CS) - ce susţin şi doresc să implementeze proiecte aberante de schi şi microhidrocentrale cu care nu suntem de acord - eram pe cale să renunţăm la concusul din Ţarcu.
Treaba este oricum foarte complicată... doar ca idee avem nevoie de o duzină de aprobări, implicăm zeci de oameni şi muncim sute de ore (doar ca hobby).

Însă anul acesta au aparut 3 oportunităţi, altfel nu l-am fi organizat:
- o sponsorizare mai consistentă, suma nu e mare dar contribuţia este esenţială din partea Heineken România - Ciuc.
- apariţia West Bike Tour, o serii de 10 concursuri în vestul ţării, am devenit parteneri cu Racing Bike Pro ce ne asigură şi sistemul de cronometrare electronic
- colaborarea cu comunitatea locală

De anul acesta am mutat locaţia concursului la Armeniş unde recent s-au introdus zimbri printr-un proiect la care inclusiv noi am contribuit: Rewilding Europe. http://www.tarcu.ro/proiecte/rewilding-europe Dorim să punem umărul pentru a ridica zona respectivă ca destinaţie ecoturistică, pentru comunitate. Şi ei ne ajută cu organizarea.

Cu aportul partenerilor de la WWF şi Rewilding Europe şi cu sprijinul Primăriei Armeniş, concursul din Ţarcu a primit un nou suflu şi continuă, sub un alt nume: Maratonul Zimbrilor Ţarcu. Trecând pe la rezervaţia de zimbri, propunem trasee noi şi atractive.

Contează şi apetitul tot mai ridicat al amatorilor de mountainbike. Anul acesta, participanţii la Ţarcu vor avea surprize placute. Zona Armeniş-Teregova-Cornereva-Domaşnea, ca de altfel tot sudul Banatului cu Semenicul până la Dunare este un paradis pentru ciclisti. Ar fi păcat s-o ignorăm, mai ales că mişcarea ciclistă este în expansiune.

Un răspuns simplu la întrebarea 'De ce organizaţi concusuri?' ar fi: Pentru că ne place, vrem şi (încă) putem. :D
La varianta de raspuns optez pentru 1. din pasiune. Pasiune pentru natură, pentru munte, pentru ciclism, pentru prieteni şi pentru copiii noştri. Raspunsul include oarecum şi punctele 2,5,6,8,10 :)



Catalin Sprinceana, organizator Rocket Bike Fest, Team Manager C.S. BikeXpert

Varinata 1. Din pasiune. In cei peste 10 ani de activitate, BikeXpert a organizat diverse evenimente recreative (Cube Days si ture la munte sau in padure, impreuna cu pasionatii de biciclete), dar niciodata pana anul trecut competitii de ciclism in adevaratul sens. Din 2013 odata cu infiintarea CS BikeXpert si BikeXpert Racing Team, am demarat si proiectele Rocket Bike Fest, o serie de competitii cu scop caritabil. Acest lucru inseamna ca toti banii rezultati din inscreri se directioneaza inca de la inceput catre asociatia Help Autism. In ciuda multor aparente, costurile de organizare a unei asemenea competitii sunt foarte mari, de la premii la amenajarea traseului si cheltuielile cu zecile de oameni implicati. Toate aceste costuri se acopera cu o implicare activa si o munca de luni de zile.

Cu toate ca BikeXpert suporta o mare parte a acestor cheltuieli, un eveniment precum Rocket Bike Fest nu s-ar putea organiza fara sprijinul sponsorilor care trebuie gasiti si convinsi sa se alature cauzei. Din 10 potentiali sponsori ajungi sa bati palma cu unul sau doi. Din momentul in care te-ai hotarat sa faci un concurs ramai conectat non-stop pe idee si faci tot posibilul sa fructifici orice relatie, orice contact nou, care poate insemna un potential sponsor sau partener. Cu cat se apropie mai mult ziua cursei cu atat noptile sunt mai scurte si agenda devine de neajuns....,fiind implicate multe, multe detalii, de la cuiele si banda pentru traseu la ATV-uri, sistemul de cronometrare si contabilitatea inscrerilor.

Fara o echipa responsabila este greu sa duci la bun sfarsit o buna organizare. La Rocket suntem norocosi sa avem langa noi colegii din BikeXpert Racing Team si echipa Help Autism cu care ne impartim eficient sarcinile. Si asa, de cele mai multe ori, ne dam seama in concurs sau dupa el ca ne mai scapa ceva. Asta e, punem pe tabla de taskuri pentru editia urmatoare ce am omis si mergem mai departe...

Probabil v-ati dat seama ca Rocket Bike Fest nu este un bussiness. Facem asta dintr-o pasiune nebuna, din dorinta de promova ciclismul in randul familiilor, copiilor si amatorilor si nu in ultimul rand pentru scopul sau nobil.
In 2014 ne tinem de treaba si mergem si mai departe cu inca doua concursuri de mtb, unul pe langa Bucuresti si in muntii Leaota.



Explorer MTB Challenge - Boncea Ion

O sa incep cu o mica poveste, f scurta, in `92- `93 am locuit in Franta,
unde am facut parte dintr-o echipa de VTT ( velo tout terrain Față zâmbitoare Emoticon), la intoarcerea in tara mi-am dorit sa promovez aceasta disciplina, locuind foarte aproape de munte, langa Curtea de Arges. Asa ca... m-am dat pe munte, Podeanu , Florea (unde este acum Vidraru Bike Challenge) , Ghitu, etc, cu dorinta de a "carta " trasee si de a aduce cat mai multi practicanti, ce s-a intamplat? NIMIC! la acea vreme era de neinteles sa te dai cu bicla pe coclauri, nimeni nu vroia, pe urma nu prea erau nici bicle...

Am renuntat la idee si multi ani nu m-am mai dat pe bicla din diverse motive, materiale in special. Dupa 2000 cand am reusit sa cumpar din nou o bicla de teren am reanceput sa promovez cat am putut acest sport, de data asta in Tulcea, ude m-am mutat dupa casatorie, a fost cam la fel de greu ca-n 93, asa ca am lasat-o mai moale si m-am ocupat in continuare de alpinism.

De cca 5 ani de cand au inceput sa fie din ce in ce mai populare concursurile de mtb, am tot sperat sa gasesc o echipa cu care sa organizez si eu unul, avand in vedere ca in Tulcea sunt zone de dat cu mtb-ul de peste 50
de ori mai bune decat oriunde in jurul Bucurestiului si chiar mai frumoase decat multe locuri din tara. Asa ca ... pasiunea a reanviat ( reason 1 Față zâmbitoare Emoticon), tehnicianul de agroturism si iubitorul de activitati de outdoor din mine a iesit din nou si din dorinta de a nu mai lasa aceste locuri in anonimat s-a nascut Explorer MTB Challenge care sper sa creasca de la an la an si sa ramana cat de mult se poate .

Din pacate handicapul major pe care I-l avem este situarea la "marginea geografiei", Tulcea fiind destul de greu de accesat, insa nu ma voi opri in fata acestui obstacol, incerc sa transform concursul intr-un eveniment de socializare, de iesire in natura , sper sa-mi iasa.



Ciprian Burtan Organizator PlayBike On The Rocks 3 editii si jumatate 3.5

PlayBike On the Rocks reprezinta unul dintre cele mai mari si impunatoare concursuri de gravity organizate in Romania, fapt ce a insemnat participarea si cooperarea multor oameni, fiecare cu ideiile si sensibilitatile lui.
Pe langa partea practica a organizarii unui concurs, respectiv alegerea locatiei, asigurarea transportului, lucrul la traseu, alcatuirea echipei si distribuirea atributiilor, intervine si partea nevazuta si neluata in calcul de cei mai multi, respectiv liantul intre toate aspectele ce presupune lucrul cu oamenii.

De la oamenii care sapa traseul, la cei care gandesc traseul, de la oamenii care lucreaza la cabina, la sefii lor, de la salvamontistii care stau pe traseu la directorii lor,de la ambulantieri la doctori, de la arbitrii la voluntari, de la primarie, jandarmerie, politie, regia padurilor, administratia locala la directorii lor care acorda semnaturile si in lipsa uneia tot acest lant se destrama, de la cazare la sponsori, parteneri media, de la Federatia Romana de Ciclism la cea Internationala cu preluarea arbitrului martor si rasturnarea intregii strategii pentru ca exista un alineat mic in regulile lor altfel decat il stiam noi, de la fotograf si film maker la paza si pana la securitatea intregului concurs si sa nu uitam si de oboseala acumulata in tot acest timp care face ca orice scanteie sa se transforme intr-o tragedie si de obligatiile financiare si morale care raman dupa toata tevatura asta si care sunt scoase la liman imediat ce situatia o cere. Sunt foarte multe alte aspecte care se intampla in momentele acelea si care nu-si gasesc locul aici.

Ideea finala a acestui periplu este ca unii dintre concurenti apreciaza eforturile organizatorilor, dar altii cred ca toate acestea li se cuvin pentru acea suma modica ce este reprezentata de taxa de inscriere. Atata timp cat rideri prezenti in Cupa Mondiala ca Harry Heat si Zinga Pandur au adus numai cuvinte de lauda organizatorilor si concursului OTR, chiar si peste hotare, facand cunoscuta locatia si tara, atunci putem considera ca competitorii autohtoni ar trebui sa-si aduca si ei aportul, iar acest lucru nu se face prin critica de la distanta sau pe forumuri.

Este greu sa multumesti pe toata lumea, dar daca la final concurentii s-au simtit bine si vin sa te felicite inseamna ca efortul tau este rasplatit. Organizam concursuri,pentru ca intr-o buna zi o sa organizam o etapa de Cupa Mondiala in Brasov. O regula nescrisa pe care un organizator de concurs trebuie sa si-o asume este ca lumea 'il va arunca in sus de 8 ori si il va prinde de 7 ori' Concursuri organizam pentru ca: (11) din pasiune motivata de faptul ca toti organizatorii mergem si participam la concursuri



Dragos Costea - organizator Maraton Medieval Medias, 8 editii, MMM este in pauza – din pasiune

La început a fost dorința de a promova acest sport, de a crește numărul practicanților de MTB în Romania . Targetul nostru a fost de a face din MTB un sport de masă . MMM a fost organizat făra întrerupere în perioada 2005-2012, 8 ani în care am încercat să ridicam ștacheta constant, dorind sa fim un exemplu în organizare . Astfel, am asigurat întotdeauna un marcaj perfect, am curățat traseul pentru a evita accidentele, am tuns iarba pe distanțe lungi pentru a mări viteza, am plasat în traseu cisterne pentru spălat bicicletele, am avut întotdeauna minim 4 motociclisti , 15 masini de teren si 2 salvări, în ultimii doi ani am avut chiar și un camion pentru recuperarea abandonurilor, am introdus cronometrarea cu cipuri, am amplasat un panou led la linia de start astfel încât fiecare finisher se putea vedea pe ecran, în 2010 am instalat chiar și 3 camere web pentru urmărirea participanților în direct atat pe net cat si la linia de start.

Pe langa festivitatea de premiere am organizat si o tombola foarte consistentă la care toți participantii aveau sansa de a câștiga dacă erau prezenti, am făcut un filmulet la toate edițiile, mai putin cea din 2012, am avut mereu între 55 si 65 de oameni in organizare, etc. Toate acestea costă, dar am încercat pe cât posibil să nu punem în cârca participanților aceste costuri. Daca la primele ediții taxa de participare a fost de doar 35 lei , pretul a crescut până la 60 lei la ediția din 2012. MMM a luat o pauza în 2013 și poate va reveni dupa 2016 . Sincer nu ne mai motiva decât dorința de a face 10 ediții consecutive, dar am realizat ca aceasta dorință nu conteaza. Acum sunt destul de multe evenimente bine organizate și cred că lipsa MMM nu se simte prea tare. Ne-am restrâns la organizarea cursei de 24h pe care o consider cu totul specială din toate punctele de vedere și care anul acesta o să ajungă la a 4-a ediție.



Razvan Radulescu - Coordonator Campina Open MTB, din partea Fundatiei Romaian Angel Appeal.

Campina Open Mtb – Race for Autism a ajuns la cea de-a treia editie datorita unui mix de motive. Daca trebuie totusi sa aleg unul dintre acestea, atunci cu siguranta este pasiunea. In cadrul Fundatiei Romanian Angel Appeal am gandit concursul ca pe o activitate de fundrasing, am vrut, si ne straduim inca, sa iasa totul cat mai bine. Asa ca am cautat un partener de incredere pe care l-am gasit in Asociatia Caraiman Campina. Impreuna prestam munca voluntara pentru acest concurs si, asa cum participantii nostrii stiu, toate fondurile obtinute le directionam in intregime catre proiecte si servicii in beneficiul copiilor cu autism – mai multe informatii pe www.campina-mtb.ro .

Avem o multime de voluntari, in special din Campina, dar nu numai, care au inteles bine scopul evenimentului, pe care ne bazam si carora le multumesc pentru tot ajutorul acordat. Impreuna cu ei facem lucruri frumoase si fara ajutorul lor evenimentul nu ar fi fost posibil asa ca atasez in continuare parte din raspunsurile voluntarilor Campina Open MTB:
Madalina Dumitru: “Sustinem Campina MTB pentru ca evenimentul aduce impreuna oameni frumosi, oameni care genereaza energii constructive cu efecte pe termen lung in comunitatea pe care o promoveaza“

Adina Tanasescu : « Satisfactia oferita de bucuria si sansa de a ajuta fara a primi in schimb nimic altceva decat un zambet! »

Alexandru Brasoveanu: “Sunt voluntar din dorinta de a ajuta pe cei din jurul meu si de a ma implica in activitati care au impact asupra societatii in care traim. Evenimentul Campina Open MTB, a devenit o traditie pentru locuitorii din zona si nu numai, participantii venind din toate colturile tarii. Acest eveniment a devenit foarte important deoarece in fiecare an sustine o cauza sociala si cum poti ajuta pe cineva in nevoie mai frumos decat prin sport, care te face pe tine insuti mai sanatos."

Andreea Petrescu “Am participat la aceasta actiune impreuna cu fiul meu in varsta de 5 anisori pentru a-i dezvolta spiritul de voluntar si pentru a-l face sa isi doreasca sa-i ajute pe cei care au probleme si sa nu astepte ceva in schimb pentru ajutorul oferit. »

Adrian Tudoroiu: “deoarece competitiile de acest gen au devenit o traditie bucurandu-se de un suport deosebit din partea participantilor de diferite varste si din diferite zone ale tarii, chiar si din strainatate. Diferitele categorii de concurs incurajeaza participarea tuturor si, mai ales, familiilor care isi pot invata copii ce inseamna participarea intr-o competitie si sustinerea unui scop caritabil. Campina Open MTB este un prilej pentru participanti pentru a comunica si socializa impartasind acest hobby. Ne implicam in aceasta actiune deoarece este o oportunitatea de a sustine o competitie care are un scop caritabil foarte sensibil »

Cristian Tache: « Miscarea este cel mai important lucru pentru mentinerea tonusului. Trebuie sa invatam generatia tinara despre sanatate, care nu se gaseste in cluburi sau alte institutii de acest fel”



Sanda Maria Mocuta - Managing Partner MPG

MPG coordoneaza proiecte sportive initiate de Fundatia ProAm Events, dedicate atragerii populatiei catre practicarea recreationala a unui sport, ca mod sanatos si distractiv de petrecere a timpului liber. Proiectele pot avea sau nu componenta competitionala. MPG are ca principal scop crearea de sisteme de evenimente sportive de tip recreational si coordonarea acestora prin platforme internet dedicate comunitatilor de sportivi amatori. Este ceva foarte diferit de organizarea unui eveniment punctual, numai si pentru faptul ca ofera posibilitatea unui participant de a-si urmari evolutia sportiva, formeaza si intretine comunitati de oameni pasionati de miscare si ofera partenerilor posibilitatea de a comunica coerent, pe tot parcursul anului. Prin componenta de marketing sportiv, generam comunitati in jurul unui sport, oferindu-le un complex pachet de comunicare, PR, IT, s.a. Ne implicam direct numai in organizarea unui numar foarte redus de evenimente de mari dimensiuni, si numai avand in echipa sau alaturi de noi un puternic partener tehnic ce include sportivi de performanta si profesionisti ai sportului.

In ultimii 17 ani am evoluat de la o companie de media (Tenis Partener, Golf Lifestyle) la o companie cu activitati diversificate, specializata pe zona sportului pentru toti. Ne plac sistemele de evenimente, pentru ca ele promoveaza standarde si, in plus, genereaza deprinderea practicarii regulate a unui sport, avand astfel o importanta componenta educationala.

Ne place sportul in general, ne place sa facem lucruri care ne pun abilitatile la incercare, imaginatia, vointa, perseverenta, ambitia si anduranta. Ne bucuram ca lucram cu si pentru oameni care iubesc sportul, viata sanatoasa, oameni cu care impartasim aceleasi valori.

MPG coordoneaza peste 600 de evenimente sportive pe an dedicate amatorilor, cu sau fara componenta competitionala. MPG coordoneaza 3 sisteme de evenimente cu acoperire nationala pe tenis si ciclism, precum si un sistem de campionate sportive corporate pe 10 discipline sportive, in Bucuresti, accesat de peste 100 de companii.

Despre ciclism, in contextul proiectelor sportive MPG: Daca vorbim exclusiv de ciclism, vorbim de proiectul Riders Club. Evenimentele de ciclism coordonate de MPG au un farmec aparte si constituie o provocare pentru noi. Am coagulat o comunitate de oameni activi cu care avem bucuria sa comunicam si sa ne intalnim pe trasee de poveste! Membrii Riders Club au ales sa se relaxeze mergand cu bicicleta, sunt oameni pasionati de ciclism dar cu niveluri diferentiate de abilitati. Ne dorim sa raspundem asteptarilor fiecaruia pentru ca impartasim aceeasi pasiune si aceleasi valori.

Despre reactiile participantilor dupa evenimente: Cand participa la un eveniment, oamenii platesc un serviciu si au niste asteptari! Faptul ca se plang uneori dupa participarea la unele evenimente este un mare ajutor pentru orice organizator responsabil. In concluzie, multumim tuturor celor care ne atrag atentia cand gresim. Ei ne ajuta sa fim mai buni, de la un eveniment la altul. Bineinteles, ma refer la cei care vin cu argumente, au o logica bine educata si se exprima in mod civilizat.

Despre motivatie, sloganul MPG cred ca spune totul: “din pasiune pentru sport”
Asadar din pasiune pentru o viata activa, pentru relaxare in natura, pentru o stare generala de bine, generata prin sport.



Tiberiu Gîndu / Vidraru Bike Challenge / Adventuremania

De ce organizam concursuri? din pasiune; am prins gustul participand la concursuri (diferite discipline) si placandu-mi atmosfera, oamenii de acolo. Apoi - vorbind cu prietenii - am concluzionat ca stim si noi zone foarte faine pentru propus concursuri ... iar dupa vreun an de cochetat cu ideea am trecut la fapte. Idei avem mai multe - dar deh - nu avem timp la dispozitie sa materializam tot. Am luat zile de concediu anume pentru a aduce la bun sfarsit cate un concurs.

Nu ne-am limitat doar la ciclism - asa cum am enuntat deja mai sus (si cum scrie si in site-ul nostru) elementele pe care le urmarim sunt mai degraba oamenii, atmosfera, aventura, miscarea in aer liber, provocarea, traseele frumoase; iar acest elemente pot fi comune multor discipline (alergare, triatlon). Evident - ne place si sa fim laudati, iar daca prin actiunile noastre promovam anumite regiuni si anumite moduri de a face turism (altfel decat "hai sa facem fum la munte") - cu atat mai bine.

Ce presupune organizarea unui concurs? Foarte multa munca. Foarte multe detalii de pus la punct, toate consumand timp, atentie. Chiar ne gandeam sa facem un check-list sau project-plan pe care eventual sa-l publicam - si sa fie disponibil pentru oricine; sa fie optimizabil prin contributii publice. Numai check-listul cu care plecam sa punem linia de START numara vreo doua sute de linii. Iar elementele mici consuma aproape la fel de mult timp ca si cele mari; cineva trebuie sa aibe grija sa fie cumparate / transportate / amplasate astfel incat sa fie la indemana / recuperate.

In timpul concursului - atentie la concurenti, la intrebarile acestora, la cronometrare, la alimentare, la eventualii accidentati, la asamblarea informatiilor din punctele de control - toate trebuie sa fie adaptabile la starea vremii, la eventuala diminuare a capacitatilor logistice (orice device se mai defecteaza) etc. Iar dupa concurs ... mai e pana la odihna: organizatorii publica rezultate, asigura retragerea voluntarilor, rezolva eventuale contestatii, ecologizeaza traseul si locul de start, asigura transportul materialelor inapoi catre depozite / parteneri s.a.m.d.

Dupa ce am vazut cum e sa organizezi un concurs - atunci cand am intalnit un alt organizator si i-am spus "spor la organizat" - am pus mult mai multa greutate in cuvinte decat intr-un salut obisnuit.
Raporteaza

1 Comentarii

Tudor Simion
6 iunie 2014 la 17:29
De ce organizaţi ? Din pasiune de 20 de ori. Şi se cam leagă cu aceaşi întrebare adresată virtual concurentilor – de ce participaţi ? Dacă de multe ori organizatorii provin din concurenti raspunsul este clar acelaşi.
Judecând după toate relatările am înteles că este greu ,de fapt o ştiu chiar şi răutăcioşii , dar dacă nu ar fi şi câteva reproşuri parcă organizatorii nu ar aprecia la fel de mult mulţumirile şi zâmbetele majorităţii .Trebuie luati ca atare. Povestea cu Gică contra – când nu-l ai îţi lipseşte pentru că altfel viaţa este anostă. A nu se confunda cu fostul fotbalist ,actual antrenor...
Sperăm că experianţa acumulată de aceşti entuziaşti organizatori să ducă la mai mult decât sport de masă - prima etapă în dezvoltarea performanţei în sport . Performanţa în organizare este şi ea o performanţă la rândul ei şi e bine că unii au target-uri înalte – vezi etape de cupă mondială.
Subscriu şi poate dezvolt ideea de la începutul articolului : entuziasmul este minunat dar trebuie să mânânci de trei ori pe zi deci , numai când poţi trăi decent din ce faci cu pasiune şi entuziasm atât ca perfomer cât şi ca organizator abia atunci poţi spune că ciclismul este pe un drum bun, dear Edy Novak.
0
0

Scrie un comentariu

Dan Mazilu
Membru din: 12 septembrie 2012

Share

Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Google Ads