Video-reportaj - Importanta unui bike park in Romania

Video-reportaj - Importanta unui bike park in Romania

Autor:Costi Iordan | 9 mai 2014
Trăim vremuri în care comutarea cu bicicleta cunoaște un ritm viral de răspândire. Numărul tot mai mare de bicicliști din orașe atrage după sine nevoia de a dezvolta o infrastructură adecvată lor. Număr mare de bicicliști = nevoie de infrastructură. Cred că nu mai trebuie nimeni lămurit de ce pistele de biciclete sunt o necesitate și nu un moft. Lucrurile încep să se miște în sensul ăsta cam peste tot prin țară după modelul occidental!

Însă ce facem atunci când numărul de practicanți ai mountain biking-ului (mtb) cunoaște și el același ritm de dezvoltare? Păi am putea lua atitudine așa cum este și cazul de față. Problemele de infrastructură cu care ne confruntăm astăzi nu sunt noutăți absolute. Ele au existat in urmă cu ceva ani și în tările din vest unde le-au fost adresate rapid soluții. Așadar nu-i nevoie să reinventăm noi roata, este suficient să urmăm modelul occidental funcțional: organizarea mtb-ului in bike park-uri!

Cum adică bike park-uri? Adică locuri speciale de dat cu bicicleta la munte? - DA! Exact așa!

La fel cum cursierele sunt făcute pentru șosea, mountain bike-ul este gândit pentru a fi utilizat pe trasee montante. A-l folosi într-un bike park înseamnă a te bucura de el în condiții sporite de siguranță însă fără a părăsi “mediul lui natural”.

Echipa Dirtbike a pregătit un material video care explică ce înseamnă un bike park. Înainte de a continua lectura acestui articol haideți să parcurgem materialul video.

Video de Mircea Ignat

Ar fi redundant să mai înșirăm încă o dată toate motivele pentru care genul acesta de turism este benefic pentru comunitate. E de la sine înteles că instalațiile de urcat pot avea același grad de încărcare vara cum au și iarna, că cei care vin cu prietenii la munte în weekend să se dea cu bicicleta își iau o cazare la hotel iar la prânz vor servi masa la un restaurant (a se citi influx de capital în industria turistică din zonă). Tot la fel de clar e faptul că în timpul săptămânii pentru localnici ar fi un motiv în plus de a ieși în natură cu prietenii, de a face sport și de a își forma un stil de viață echilibrat și sănătos. Una peste alta, o nouă modalitate de a cultiva afinitatea pentru sportul în aer liber în rândul noilor generații. Mai puțin televizor, mai mult dat cu bicicleta.

Bine-bine, am înțeles că un bike park nu are cum să fie o treabă rea, dar de ce tocmai in Poiana Brașov și de ce Postăvaru?

În primul rând pentru că relieful și solul masivului Postăvaru sunt perfecte pentru construirea unui bike park cu trasee pentru toate nivelurile de dificultate. Și în al doilea rând pentru că poziționarea centrală face din Poiana Brașov o destinație ușor accesibilă pentru mulți amatori ai mtb-ului gravitațional din toata țara. Nici faptul că din 1996 aici se organizează evenimente de mtb gravitațional iar zona și-a caștigat de-a lungul timpului o puternică notorietate, nici asta nu deranjează pe nimeni. Ar fi de trecut în revistă și faptul că încă dinaintea acelui eveniment și până în prezent, scena locală a fost pilon de rezistență în mountain biking-ul gravitațional din țară. Dacă stăm să ne gândim mai bine, nu a trecut nici măcar 1 an de când în cadrul concursului Playbike On The Rocks 3.5 luau startul din Vf. Postăvaru aproape 300 bicicliști. Playbike On The Rocks a purtat timp de 3 ani la rând (2010-2012) titulatura de Campionat Național, concurs UCI clasa 1, fiind cel mai mare eveniment de downhill din sud-estul Europei, eveniment ce a pus Brașovul pe harta mountain biking-ului internațional.

Dacă tot avem muntele, de ce să nu ne folosim de el? Existența unui bike park facilitează posibilitatea de organizare a întrecerilor sportive care la rândul lor sunt cea mai bună modalitate de promovare a unei stațiuni turistice.

Conducerea Telegondola Sinaia a înțeles deja importanța acestui gen de turism și începând din vara anului trecut oferă pentru bicicliști cartele la tarife speciale, zonă special amenajată pentru service și bike-wash, promovând astfel traseele locale.

Trenul o ia din loc iar Brașovul nu-și permite să-l piardă!

Crează-ți cont acum pe Țara lui Andrei și votează proiectul Bikepark Postăvaru!

votează bikepark postăvaru
p.s. una bucată Facebook like = una bucată frecție la picior de lemn. Acordați 3 minute PROCESULUI DE A CREA UN CONT pe site si APOI VOTAȚI proiectul care poate fi găsit AICI sau în secțiunea Dezvoltare Comunitară (județul Brașov).
Raporteaza

41 Comentarii

Claudiu Caprescu
18 mai 2014 la 00:41
doar pentru privit
1 Maximilian Munteanu
0
Maximilian Munteanu
18 mai 2014 la 00:50
Cred că toată lumea s-a uitat la Rampage în toamnă. Ne ajută cu ceva link-ul ăsta?
1 Tudor Geangala
0
Dan Stefan
9 septembrie 2014 la 17:35
mi-am facut cont, cum votez?
0
1 Maximilian Munteanu
Dan Stefan
9 septembrie 2014 la 17:36
Mda, am citit acum tot, m-am trezit cam tarziu! :))
1 Cristi Trifan
0
Dorin Toma
9 septembrie 2014 la 23:22
:)
0
0

Scrie un comentariu

Costi Iordan
Membru din: 19 iulie 2010

Share

Promovează-ți afacerea aici !
Google Ads
Promovează-ți afacerea aici !
Google Ads
Promovează-ți afacerea aici !

Fii vizibil pe DirtBike.ro - cel mai mare portal de biciclete și echipamente din România !

Google Ads