Tură ecoturistică în Topârcea, Ţara Secaşelor

Tură ecoturistică în Topârcea, Ţara Secaşelor

Autor:Dan Mazilu | 13 noiembrie 2012
Text : Costea Daniel
Foto: turainnatura.ro şi Marius Crăciun

Ţara Secaşelor, de pe teritoriul judeţului Sibiu, reprezintă o destinaţie cicloturistică din ce în ce mai interesantă mai ales în sezoanele de primăvară sau toamnă, când vremea face mai puţin accesibile câţărările montane.
26 de pasionaţi sibieni au ales ca destinaţie cel mai interesant sat din această microregiune istorică, Topârcea, într-un circuit de 50 km organizat de Asociaţia Tură în Natură Sibiu, desfăşurat pe deaurile din nord-vestul Municipiului Sibiu, în zone izolate cu un peisaj de toamnă deosebit.


Traseu de bicicleta 1828015 - powered by Bikemap 


Locul de pornire a fost Stadionul Municipal, acelaşi cu princpala competiţie mtb din Sibiu, Geiger MTB Challenge, pentru ca apoi grupul să traverseze Sibiul spre drumul medieval care făcea legătura mai demult cu Alba Iulia. Până la primul sat Rusciori, traseul este în totalitate asflatat pentru ca de aici să urmeaze porţiunea de off road până în satul istoric Topârcea, prin zone diferite, cum ar fi: păşune, pădure, fâneţe şi mai ales marginile unor păduri, cu un aspect spectaculos.

Acest traseu de pe fostul drum medieval, deşi in totalitate este de off road, are în fundament pietre vechi de pe timpuri ce pot fi folosite ca ghidaj pentru că în multe locuri drumul se ramifică. După o urcare prin pădurea de după Rusciori urmează o coborâre în satul Mag, iar după acest sat o nouă urcare prin pădure, pentru ca apoi traseul să coboare spre drumul ce face legătura cu Sălişte. Pe această coborâre superbă de la marginea unei păduri, se poate admira Mărginimea Sibiului şi Munţii Cindrel.

Înainte de satul Amnaş drumul face dreapta spre satul Topârcea. Acest drum făcea în trecut legătura cu Drumul Regal ce pornea din Sălişte spre Transalpina. Toţi cei 26 de participanţi parcurg traseul în viteză deorece acesta este un fals plat înierbat la marginea unei păduri, până ajungem deasupra satului Topârcea.

Coborârea spre Topârcea este o bucurie pentru toată lumea fiind, abruptă şi dreaptă, pe un asfalt puţin denivelat.
Satul istoric Topârcea reprezintă capătul circuitul, de aceea ne acordâm timp pentru a vizita câteva obiective din acest sat minunat din Ţara Secaşelor, cum ar fi: Biserica ortodoxă Adormirea Maici Domnului, Monunentul eroilor, vechea şcoală, vechea primărie dar mai ales o casă veche a cărei faţadă s-a prăbuşit mobilierul şi obiectele din interior rămânând intacte de foarte multă vreme.

În plus se adaugă arhitectura deosebită a satului cu un deal proeminent în mijloc unde este situată biserica şi vechea şcoală, iar în jurul acestuia se extinde reţeaua stradală cu gospodării vechi bine dezvoltate. Interesant este faptul că în trecut această localitate avea peste 2.000 de locuitori şi era centru de comună. La ora actuală mai are doar 200 de locuitori şi aparţine de oraşul Ocna Sibiului.

Din Topârcea plecâm spre oraşul – staţiune Ocna Sibiului, pe un drum asflatat dar denivelat de 7 km. Popasul următor va fi chiar în staţiunea aflată la 15 km de Municipiul Sibiu pentru un gulaş delicios şi o porţie de clătite bine meritate după o bună parte din circuit deja realizat.

Întoarcerea spre Sibiu se va face tot pe off road deşi sunt alte 3 posibilităţi asfaltate, dar cu trafic intens. Astfel după traversarea căi ferate de lângă halta Ocna Băi, incepe un drum de pământ până în vârful dealului unde este unitatea militară de trasnmisiuni. Legat de aceasta este drumul pe care vom coborâ construit de militari din dale vechi ceea ce îl face destul de tehnic. După coborâre facem dreapta de la primul grup de ferme pentru ajunde în Sibiu în zona Obor, de unde fiecare participant a plecat foarte încântat spre casele lor.

În final aş dori să precizez faptul, că toată lumea a fost mulţumită de acest circuit organizat de Asociaţia Tură în Natură Sibiu la final de sezon, mai ales că vremea a ţinut cu noi. De aceea intreg circuitul se va repeta şi la primăvară, sperăm noi cu alţi participanţi, interesaţi de vizitarea pe bicicletă a unei părţi din Ţara Secaşelor şi a satului istoric Topârcea.
Raporteaza

2 Comentarii

Marius Macarie
13 noiembrie 2012 la 18:29
superbe poze!
0
0
Tiberiu Manea
13 noiembrie 2012 la 20:04
Superb, o tura intr-o toamna autentica.
0
0

Scrie un comentariu

Promovează-ți afacerea aici !

Fii vizibil pe DirtBike.ro - cel mai mare portal de biciclete și echipamente din România !

Google Ads