Jungla de la malul Dunării

Jungla de la malul Dunării

Autor: Alexandru Pufan | 28 aprilie 2014
În weekend-ul în care cei mai buni rideri din lume s-au întrecut în exotica junglă australiană, întâmplarea a făcut ca și eu să mă aflu într-un loc deosebit, cel puțin pentru partea asta a Europei... cu tot cu bicicletă, bineînțeles. Pe rămășițele unui vulcan activ cu câteva milioane de ani în urmă, denumit astăzi Trescovăț, crește în prezent o pădure densă, cu aspect de junglă, cu păsări rare făcându-și cuib pe vârful copacilor și cu șerpi veninoși târându-se la baza lor. Tot întâmplarea a făcut să am ocazia să mă dau aici după zile bune de ploaie, cât solul, stâncile și rădăcinile încă erau umede... și cu asta am încheiat similitudinile cu etapa scursă din Cupa Mondială.

Jungla de la malul Dunării
O zi faină de dat începe


Astfel, duminică părăseam orașul dis-de-dimineață, către o destinație ce încă se zbate să devină importantă turistic pentru acest colț al țării: Clisura Dunării. Și pe bună dreptate, merită mai multă atenție și o grijă sporită în ceea ce privește conservarea mediului. Natura este darnică în aceste părți, infrastructura și planificarea însă sub-mediocre, impresie creată destul de rapid de Drumul Național fără asfalt pe alocuri, precum și de toate pensiunile apărute în satul Dubova, pe malul Dunării, ce obstrucționează vederea spre fluviu.

Jungla de la malul Dunării
liane


Traseul ce urcă pe neck-ul vulcanic Trescovăț se desfășoară la început pe drum de pământ, mai lat și fără o dificultate deosebită, pentru ca după câțiva kilometri să continue pe o potecă îngustă presărată cu numeroase obstacole. A fost marcat de cei de la Parcul Natural Porțile de Fier, care, ca și în cazul celorlalte trasee realizate de ei, au făcut o treabă bună doar pe jumătate, marcajele pierzându-se deseori prin poienile de pe coborâre.

Jungla de la malul Dunării
urcarea, în partea ei ușoară


Am fost plăcut surprins să constat că cea mai mare parte din urcare merge făcută pe bicicletă, spre deosebire de alte trasee destinate hiking-ului, panta fiind abruptă dar suprafața stabilă. Poteca șerpuiește oferindu-ți perspective diferite, atât spre Dunăre cât și spre vârf. Uneori trece prin curțile conacelor, părăsite cu mulți ani în urmă, judecând după vegetația ce a crescut pe pereții fostelor locuințe.

Jungla de la malul Dunării
wouldn't you love to live there?


Până în apropiere de vârf, traseul pare ideal pentru o plimbare cu bicicleta în familie, ținând cont de peisajul pitoresc și poteca lată, în ușoară urcare. Către final însă, lucrurile se complică, nu doar din cauza rădăcinilor ce încep să își facă apariția tot mai mult, dar și a vegetației dense, care arată oarecum și cât de puțin umblate sunt aceste trasee. A fost necesar astfel să îmi iau bicicleta în spate, și să parcurg restul drumului până în vârf cu gândul la coborâre.

Jungla de la malul Dunării
devine abrupt


Ajuns sus, la o altitudine de 755 m, nu m-am putut plânge că aș fi fost prea obosit, semn că urcarea nu este deloc grea. Mai mult, peisajul dominat de Defileul Dunării te răsplătește pe măsură.

Jungla de la malul Dunării
vedere de pe vârf; sub mine e un hău de câteva sute de metri, Dunărea și o coborâre lungă


Jungla de la malul Dunării
climbing, anyone?


Dorința de a mă da la vale, cât și vântul puternic, m-au făcut să plec destul de repede de pe vârf. Traseul nu coboară pe aceeași parte, poteca ce se afla sub mine fiind așadar complet necunoscută. Ăsta e un lucru la modă însă, cu toată scena de enduro luând avânt în ultimul timp. Iar că tot am pomenit cuvântul, cred că este o etichetă potrivită pentru secțiunea de coborâre, în partea superioară fiind deosebit de abruptă, cu praguri stâncoase și curbe strânse, iar în cea inferioară mergând mai mult pe curbă de nivel și cu bucăți de câteva zeci de metri de urcare.

Jungla de la malul Dunării
să înceapă distracția!


Pe lângă aceste aspecte, care nu pot decât să îmi placă, a fost și unul ce m-a enervat la culme, și anume condiția potecii, numeroși copaci fiind căzuți de-a lungul ei. Lucru normal până la urmă, având în vedere că traseul e mult prea departe de oraș pentru ca riderii să se poată ocupa de el. Trecând peste asta, coborârea e una ce merită făcută (doar într-un sens, spre deosebire de urcare), lucruri interesante apărând la tot pasul: de la elemente ce țin de tehnica traseului, la specii floristice și faunistice ce cu greu pot fi găsite altundeva. Las restul pozelor să vorbească și vă invit să vă aduceți și bicicleta dacă aveți ocazia să ajungeți în colțul de sud-vest al țării.

Jungla de la malul Dunării
poteca șerpuiește până jos


Jungla de la malul Dunării
iar părțile stâncoase sunt un deliciu


Jungla de la malul Dunării
tot manualul de geografie e prezent


Jungla de la malul Dunării
concentrare


Jungla de la malul Dunării
mai sunt și scurte porțiuni de urcare


Jungla de la malul Dunării
după care totul revine la normal


Jungla de la malul Dunării
în final, coborârea se domolește din nou


Cheers,
Pufi
Raporteaza

21 Comentarii

Tiberiu Anghel
30 aprilie 2014 la 20:03
si "nu", nu sunt oltean si nici moldovean.
0
0
Alexandru Pufan
30 aprilie 2014 la 23:03 (editat)
Baieti, pana una alta, acel areal e locuit in prezent de banateni, edilii sunt de-ai locului, pana nu demult presedintele CJ Mehedinti era un banatean, arestat intre timp... v-ar gadila orgoliul sa stiti ca niste limite imaginare spun ca acolo e Caras si nu Mehedinti? what a difference a little diference would make? http://www.youtube.com/watch?v=looSwGHulFI
0
0
Radu Serbanescu
1 mai 2014 la 18:33
Frumos :)
0
0
Bogdan Selcieanu
2 mai 2014 la 15:24
Articol fain, areal de poveste. Am făcut ceva ture de trekking în zonă în urmă cu 14 ani. Sper să ajung cândva şi cu bicicleta, pentru ca mi-am propus asta încă de atunci. :)
0
0
Aleksandar Nistoran
6 mai 2014 la 11:32
Bravo... Chiar este foarte frumoasa zona.. din fericire sunt din Caras-Severin. foarte aproape de zona prezentata... nu ezitati..
0
0

Scrie un comentariu

Alexandru Pufan
Membru din: 6 mai 2007

Share

Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Google Ads