Întâlnirea FRC cu Organizatorii de concursuri de ciclism din România

Întâlnirea FRC cu Organizatorii de concursuri de ciclism din România

Autor:Dan Mazilu | 12 aprilie 2013
Ieri s-a desfăşurat la Sibiu prima întâlnire oficială dintre FRC şi Organizatorii de concursuri de ciclism, prima după ce au avut loc schimbările la nivel de conducere în cadrul Federaţiei Române de Ciclism. Iniţial întâlnirea s-a dorit a se organiza în centrul ţării, pentru a transmite un mesaj puternic, însă la final reprezentanţii Federaţiei şi cei ai Organizaţiilor, Asociaţiilor şi Cluburilor de ciclism au fost de acord ca întâlnirea să fie la Sibiu care este de fapt la peste 60 km de adevăratul centru.

Întâlnirea FRC cu Organizatorii de concursuri de ciclism din România
Adevăratul centru al ţării. Sursa foto: hoinari.ro


Tudor Oprea, reprezentant al concursului Triada MTB, a venit din start cu o serie de propuneri privind reorganizarea FRC pentru ca discuţiile să aibă un punct de plecare. Reorganizarea FRC este importantă întrucât regulamentul actual nu corespunde în întregime situaţiei ciclismului din România şi în plus conţine o mulţime de constrângeri pe care mulţi le consideră inutile sau abuzive. Astfel multe din normele care sunt acum obligatorii vor deveni doar recomandări. Trebuie însă avut grijă pentru că dacă laşi prea multă libertate abuzurile vor începe să apară de cealaltă parte a „baricadei”.

Întâlnirea FRC cu Organizatorii de concursuri de ciclism din România
Tudor Oprea de la Triada MTB. Foto: Dan Mazilu


Întâlnirea a avut, în principal, rolul demonstrării faptului că acum, odată cu alegerea noului preşedinte al FRC în persoana lui Carol Novak Eduard, multiplu medaliat la Jocurile Paralimpice, multiplu medaliat la Campionatele Mondiale, Europene şi Naţionale, va exista o deschidere fără precedent a FRC faţă de Organizatorii de competiţii de ciclism din România, care de fapt formează sufletul ciclismului în ţara noastră.

Întâlnirea FRC cu Organizatorii de concursuri de ciclism din România
Eduard Novak (stânga) şi Bogdan Foareş - reprezentant FRC (dreapta). Foto: Dan Mazilu


Dar una din problemele principale a organizatorilor era în trecut obligaţia înscrierii competiţiilor lor în calendarul FRC, neconformarea ducând la suspendarea cicliştilor legitimaţi care participau şi a clubului respectiv. Prin această înscriere organizatorii se trezeau doar cu obligaţii şi cheltuieli şi fără nici un beneficiu real. Pentru viitor s-a propus să existe 3 tipuri de competiţii de ciclism: înscrise în Calendarul FRC, avizate de FRC şi neavizate de FRC.

Competiţiile înscrise în Calendarul FRC se doresc a fi cele care dispun deja de o tradiţie şi au demonstrat că sunt bine organizate. Există o serie de avantaje şi obligaţii însă cele mai importante ar fi faptul că organizatorul este ajutat la obţinerea aprobărilor din partea autorităţilor locale şi beneficiază din partea FRC de organizarea unui curs gratuit pentru arbitri. Teoretic dacă organizatorul dispune de această „hârtie”, de restul aprobărilor se ocupă Federaţia. Pe partea obligaţiilor ar fi faptul că organizatorul trebuie să asigure categoria Elite cu posibilitatea organizării şi altor categorii pentru sportivii legitimaţi FRC (U23, Juniori Elite, Fete Elite).

Competiţiile avizate de FRC sunt competiţiile cu acord special care sunt organizate cu ocazia unor sărbători sau altor evenimente speciale. Diferenţa principală faţă de competiţiile înscrise în Calendar ar fi faptul că obligaţia asigurării categoriei Elite este aici doar o recomandare şi are rolul separării sportivilor legitimaţi de amatori, lucru bun în special pentru podium şi premii.

Competiţiile neavizate de FRC nu înseamnă că se desfăşoară ilegal ci doar că organizatorul nu a considerat necesar să solicite avizul, nu a ştiut de acest aviz sau nu a avut timp suficient pentru a-l solicita. Astfel competiţia se poate desfăşura fără probleme şi fără aviz. Partea proastă este că în continuare participarea sportivilor legitimaţi la astfel de competiţii este problematică. Ei pot participa, spre deosebire de cum era până acum când riscau suspendarea, însă le este recomandat de Federaţie ca ei să participe doar pentru antrenament, ca invitaţi (deci probabil fără taxă), fără a fi integraţi în clasamentul final şi dispunând pe biciclete de numere speciale de concurs pentru ca restul concurenţilor să îi recunoască uşor şi să ştie ca nu se „bat” cu ei.

După care s-a mai discutat despre Categoriile de concurenţi la care fiecare se poate înscrie. Este un lucru bun ca la toate competiţiile de ciclism din ţară să existe aceleaşi categorii de înscriere. Astfel ar fi: Elite, Amatori şi Cicloturişti.

Elite sunt sportivii care deţin o licenţă eliberată de FCR. Subcategoriile ar putea fi Elite men, Elite women şi Juniori Elite.

Amatori sunt cei care deţin o licenţă de Amatori eliberată de FRC. Ar exista aici 10 subcategorii pe care organizatorul le mai poate comasa în funcţie de numărul de participanţi de care dispune. Această licenţă pentru amatori se va elibera pe baza unui aviz medical şi a unei asigurări de accidente care trebuie să fie valabilă inclusiv în competiţiile sportive. Avantajul acestei categorii de amatori cu licenţă este că la start vor fi poziţionaţi imediat în spatele categoriilor Elite.

Cicloturişti sunt cei care nu deţin niciun fel de licenţă. Ei vor fi poziţionaţi la start în partea din spate. Însă această denumire este complet nepotrivită intrucât un turist nu face competiţie. Cel mult face sport, aşa că poate se va mai lucra la denumire, denumire care pentru unii poate avea şi conotaţii degradante, şi se va numi categoria Sport. Ce să caute un turist la o competiţie sportivă, că doar nu vine după el nici cu coburi nici cu cort…

Apoi s-a vorbit despre cursurile pentru arbitri. La începutul materialului spuneam că Federaţia va asigura, organizatorilor competiţiilor înscrise în calendarul FRC, un curs gratuit pentru arbitri. Probabil mulţi vă întrebaţi cum poate FRC face acest lucru când, aparent, habar nu are cu ce se mănâncă mtb-ul şi aţi avea dreptate. Dar există doua persoane, Tiberiu Macaveiu şi Radu Zemianschi, care sunt Comisari UCI acreditaţi şi care ştiu foarte bine cu ce se mănâncă. Aşa că există oameni care pot asigura instruirea altor oameni care să devină arbitri ai Federaţiei, arbitri prezenţi la competiţii, oameni care aduc un plus de valoare concursului şi nu un stres suplimentar organizatorului. S-a stabilit ca până pe data de 21 aprilie orice organism implicat în ciclism să trimită o listă cu persoanele care doresc să devină arbitri.

Întâlnirea FRC cu Organizatorii de concursuri de ciclism din România
Tiberiu Macaveiu de la Surmont MTB Challenge. Foto: Dan Mazilu


Concluzia întâlnirii este una pozitivă. Deşi vor exista în continuare obligaţii pentru cei care vor să obţină performanţă şi nu doar sport de masă, obligaţiile vor veni în urma discuţiilor cu FRC şi nu în urma măsurilor abuzive şi a unui Regulament făcut în aşa fel încât să favorizeze o anumită parte. La Sibiu majoritatea celor prezenţi păreau că doresc acum să se afilieze la Federaţie şi că sunt ok cu înscrierea competiţiilor lor în calendarul FRC.
Raporteaza

21 Comentarii

Cristian-Dan Lefter
28 aprilie 2013 la 10:59
in fine...oricum se pare ca m-am bagat aiurea in topicul asta si imi pare rau daca am poluat discutiile pro pentru ce va urma in ciclismul romanesc...daca voi experimentatii considerati ca este un viitor mai bun prin ceea ce se face, atunci "jos palaria" si imi cer scuze inca odata ca m-am bagat aiurea in seama...toate cele bune
0
0
ALEX TIPER
2 mai 2013 la 13:53
@Tudor: ok, am vazut acum ce trebuie pt licenta. DAR... UNDE trimit copie dupa buletin, poza si declaratia de mai sus + dovada de plata a taxei de afiliere de 30 de ron?! Si cum va arata licenta de amator (doar un numar trecut pe cerere sau o alta forma fizica)? Multumesc!
0
0
Tudor Capatina
2 mai 2013 la 14:12
Teoretic cam asa:
0
0
Tudor Capatina
2 mai 2013 la 14:13
dang, am dat enter. Teoretic cam asa arata: http://www.mbike.ro/wp-content/uploads/2011/03/licenta-amatori-FRCT.jpg , de trimis actele la federatie - banuiesc ca e o adresa la contact.
0
0
ALEX TIPER
4 mai 2013 la 10:14
Multumesc!
0
0

Scrie un comentariu

Dan Mazilu
Membru din: 12 septembrie 2012

Share

Promovează-ți afacerea aici !
Google Ads
Promovează-ți afacerea aici !
Google Ads
Promovează-ți afacerea aici !

Fii vizibil pe DirtBike.ro - cel mai mare portal de biciclete și echipamente din România !

Google Ads