
FRC îi răspunde lui Tudi Oprea şi primeşte la rândul ei un răspuns
FRC îi răspunde lui Tudi Oprea şi primeşte la rândul ei un răspuns
Autor:Maximilian Munteanu | 13 septembrie 2012
Nu este cel mai plăcut subiect, dar este fără doar şi poate unul necesar pentru că după mulţi mulţi ani nişte ape ar putea fi limpezite. A durat ceva timp redactarea răspunsului la scrisoarea lui Tudi Oprea adresată FRC-ului, dar până la urmă a venit. Citiţi în continuare ce are de spus secretarul FRC Vasile Selejan:
"RĂSPUNS LA SCRISOAREA DESCHISĂ
Domnule Ovidiu Tudor Oprea,
Încă de la început, consider faptul că, modalitatea de comunicare pe care aţi ales-o este cel puţin ciudată. Federaţia Română de Ciclism, din care cu onoare faceţi parte are organisme de decizie şi de apel, statutar create tocmai pentru a rezolva astfel de litigii, între membrii federaţiei, sau între un membru şi Consiliul de Administraţie. Cum Statutul şi Regulamentul federaţiei pare că vă este cu totul străin, am să mă străduesc să răspund, pe înţelesul dumneavoastră, la ceea ce public semnalaţi.
Încă din anul 2000, am încercat, prin intermediul funcţiei pe care o ocupam şi încă o ocup, să atrag într-o formă organizaţională mişcarea de MTB din România. În acei ani tulburi existau doar două centre de MTB, respectiv Cluj şi Sibiu. Fiecare avea reguli proprii, concursurile se desfăşurau după regulamente aleatorii, sportivii pedalau pe trasee inadecvate. Totuşi, cu ajutorul unor oameni înţelepţi, am integrat MTB-ul în federaţie, organizând campionate naţionale şi girând concursuri private.
Rezultatele nu au întârziat să apară. Doi dintre pionierii ramurii de MTB, respectiv Domnii Radu Zemianschi şi Tiberiu Macoveiu au devenit arbitrii internaţionali UCI, iar dumneavoastră, v-aţi calificat la Jocurile Olimpice de la Atena. Apropos de acest moment, nu aţi realizat nici până acum, după opt ani, că acea calificare miraculoasă s-a datorat, într-o mare măsură, efortului financiar şi uman al federaţiei, fără de care, frumoasele dumneavoastră intenţii rămâneau doar utopice. De altfel, declaraţi pe toate canalele şi cu orice ocazie, că, citez, „federaţia nu a făcut nimic pentru mine, nicodată”. Într-adevăr, în afară de faptul că în anii 2002, 2003 şi 2004 nu v-a lipsit nimic din ceea ce consideraţi necesar pentru a vă califica şi participa la Atena, federaţia „nu a făcut nimic”. De asemenea, nu am dori să reamintim faptul că, participare la Atena a fost un mare fiasco. Ne asteptam, după toate eforturile, macar să terminaţi cursa, sau să abandonaţi cât mai târziu cu putinţă. Din pacate, am supra-evaluat calităţile dumneavoastră, pregătirea fizică şi psihică de la momentul Jocurilor Olimpice.
Întoarcerea de la Atena, „încununat de laurii victoriei”, a constituit pentru dumneavoastră momentul în care, probabil, aţi avut revelaţia valorii personale inestimabile, atât sportive, cât mai ales organizatorice şi manageriale. Împreună cu un „grup de iniţiativă”, a cărui unic scop era şi este încă obţinerea de profit, lăsând performanţa ca obiectiv nici măcar secundar, aţi fost la un pas de a demola şi de a dezorganiza totalmente ramura de MTB din România. Eforturile dumneavoastră nu s-au concretizat totuşi, cu toate că aţi investit, împreună cu alte persoane frustrate, timp şi fonduri în activitatea de destabilizare. Competiţiile pe care le-aţi organizat ilegal, calendarul paralel de pe „ciclism.ro”, toate postările amicilor dumneavoastră de pe acelaşi web-site, au reuşit ca vreme de doi ani să introducă haosul în ciclismul montan din România. Din fericire, oamenii s-au convins relativ repede despre adevăratele intenţii ale dumneavoastră şi ale grupului din care faceţi parte.
Am militat întotdeauna, nu pentru interzicerea concursurilor private, ci pentru o transparenţă a acestora Sunt conştient că bugetul federaţiei, cât şi prevederile legale, nu permit organizarea unui mare număr de evenimente. De aceea, am reglementat clar modul în care o competiţie privată poate să se desfăşoare. Respectiv, consider că e firesc să existe un regulament în care să se stipuleze limpede şi de la început fondul de premiere, să se reglementeze faptul că sportivii licenţiaţi vor avea clasament separat, precum şi procentul din beneficii care se întoarce în ciclism. Este, la fel de firesc ca la fiecare competiţie să fie prezent un arbitru FRC, nu pentru a încasa o derizorie indemnizaţie, ci pentru a ajuta, prin experienţă şi funcţie. De altfel, nu facem nimic în plus în plan naţional, decât face UCI în plan internaţional. Este o onoare pentru mine personal, faptul că majoritatea organizatorilor de concursuri din România, au înţeles mesajul meu, alăturându-se în eforturile de a crea un cadru regulamentar care să guverneze evenimentele de acest gen. Şi, exemple sunt multimple: Padina, Câmpina, Arad, Timoşoara, Babadag, Comana, Maros, Emmedue, etc, etc. Ultimul exemplu este, sper, elocvent pentru dumneavoastră: ne-am implicat în organizarea Câmpina-MTB, la sfârşitul căruia, organizatorii au donat peste 30.000 Ron în contul persoanelor cu autism din România. Ma întreb, din curiozitate, în ce domeniu caritabil s-au dus încasările de la celebra Triadă MTB? Sau bunăstarea dumneavoastră şi a celor din jur constituie o acţiune caritabilă? Cum se simt participanţii care, în contul unei ape şi a unui stix, primesc felicitări de participare? Sau, ca în majoritatea cazurilor, se aleg cu accidente datorate unui traseu definit prost?
Revenind la dumneavoastră, Domnule Tudor Ovidiu Oprea, mărturisesc faptul că, în anul 2011, aţi reuşit, odată în plus, să mă păcăliţi. Aţi pozat în reprezentantul unei structuri sportive nou-înfinţate, cu oameni noi în conducere, interesat de propăşirea ciclismului din România. Şi, m-aţi păcălit, prin faptul că, deşi dosarul dumneavoastră de afiliare era incomplet, am acceptat totuşi acest act administrativ, sperând într-o congruenţă de eforturi, a tuturor celor implicaţi în ciclism. Se pare totuşi că m-am înşelat amarnic, fiindcă, vechile legături omblilicale cu persoanele care vă manevrează cu abilitate, către interese străine sportului, nu s-au rupt. Din contra. Aţi reuşit să-l scoateţi din activitatea competiţională pe Lucian Logigan, sportiv de perspectivă. Marius Petrache a fugit după ce l-aţi silit să semneze state de plată în alb şi, exemple sunt nenumărate. Sperăm totuşi să-l salvăm pe Losonczi, care, a plecat la campionatele mondiale.
Într-o „mare revenire de formă”, aţi continuat în ultimii ani să participaţi la concursuri destinate amatorilor, câştigând evident locuri fruntaşe şi premii. Totuşi, vă întreb, Domnule Tudor Ovidiu Oprea, ce satisfacţie vă încearcă atunci când reuşiţi să învingeţi un amator care vreme de cinci zile este inginer, sau contabil, sau strungar, etc? E bine Domnule Oprea să vă bucuraţi de premiile unor entuziaşti care vin din plăcere şi oferă un exemplu extraordinar? Cu câte minute v-a învins Cleppe la Prima Evadare?
Referitor la cererea dumneavoastră de participare în Austria, consider că aţi dat dovadă de o crasă lipsă de fair-play (să nu pronunţ cuvinte mai mari, precum nesimţire), în momentul în care aţi cerut, pe un ton imerativ, anularea înscrierilor colegilor dumneavoastră de la Maros. Poate ne repetăm, dar aceştia sunt parteneri oneşti şi cunosc regulamentele federaţiei, s-au înscris înaintea dumneavoastră, şi noi am respectat aceasta. Într-adevăr, sunteţi campion naţional la disciplina MTB XCO pe anul în curs. Dar, aceasta nu va dă dreptul automat pentru participarea la Campionatele Mondiale. Evident, sunt multe alte criterii, precum: vârsta, forma sportivă, echipa care se deplasează, etc.
Controlul de la sediul clubului dumneavoastră, care se pare că v-a speriat teribil, se doreşte a fi o consultare între conducerea federaţiei şi conducerea clubului dumneavoastră, pe probleme statutare, regulamentare, de strategie, obiective, etc. De asemenea, vom dori să abordăm problemele legate de încălcările Statutului şi a Regulamentului Federaţiei Române de Ciclism, de către dumneavoastră personal, cât şi de către structura sportivă din care faceţi parte. Avem mari dubii cu privire la modul de încasare a taxelor de concurs la competiţiile organizate de dumneavoastră, competiţii organizate fără avizul federaţiei, precum şi cu privire la destinaţia ulterioară a acestor sume. Evident, noi nu avem jurisdicţie în acest domeniu, însă, există organe competente ale statului, care, se vor pronunţa. Doar faptul că aţi purtat corespondenţă cu UCI, „plângându-vă” că nu v-am înscris la Campionatele Mondiale, constituie o abatere gravă de la Statut. De altfel, răspunsul Uniunii Cicliste Internaţionale a fost elocvent în acest sens, trimiţându-vă la federaţie pentru a vă rezolva problemele. În ceea ce priveşte strict pe dumneavoastră, participarea la concursul de la Tuşnad, fapt ce contravine Hotărârii nr. 17 a Consiliului de Administraţie al Federaţiei Române de Ciclism, ne pune serioase semne de întrebare cu privire la respectul pe care-l aveţi faţă de organizaţia în care v-aţi intergat în momentul afiliarii, prin voinţă proprie.
Încă din anul 1997, când cluburile cu ramură de ciclism din România, au investit în mine şi în echipa mea managerială încrederea lor, m-am considerat un funcţionar la dispoziţia membrilor federali, şi, nicidecum deasupra acestora. Afrimaţiile dumneavoastră le consider hazardate, nefondate. De asemenea, vă anunţ că dispuneţi de toate mecanismele federale şi juridice pentru a demonstra punctul dumneavoastră de vedere.
Secretar General,
Vasile Selejan"
Tudi Oprea a răspuns acestui text pe contul său personal pe Facebook:
"Domnule Vasile Selejan,
In asteptarea unor raspunsuri la problemele pe care le-am ridicat am primit cateva pagini cu jigniri la adresa mea si a sportului pe care il practic. Nu ma pot cobori la nivelul de a va raspunde.
Astept in continuare raspunsurile pertinente la cele cateva solicitari pe care vi le-am adresat, raspunsuri care nu se regasesc in paginile cu jigniri."
Colegii noştri de la ciclism.ro, pe care îi respectăm cel puţin datorită implicării directe în promovarea şi dezvoltarea sportului pe două roţi, au decis să răspundă la rândul lor afirmaţiilor făcute de secretarul general al FRC:
"Domnului Vasile Selejean,
în scrisoarea dumneavoastră către domnul Tudor Oprea faceți referire la website-ul nostru și din acest motiv ne simțim nevoiți să vă expunem punctul nostru de vedere.
Fără să încercăm să fim pedanți vă informăm că răspunsul dumneavoastră este oglinda clară a nivelului de competență din federația pe care o conduceți. Un răspuns plin de greșeli gramaticale, trimis fără un număr de înregistrare la clubul ProCycling într-un document word și postat de angajații dumneavoastă pe Facebook, pe pagina colegilor de la MBIKE. Sunt sigur că în cei 12 ani în care ați condus federația nu ați auzit de Corporate Identity, de manualul de gramatică de clasa a 3-a sau de o atitudine demnă de funcționar plătit din banii contribuabilului român.
Răspunsul dumneavoastră nu este demn de o federație națională, de fapt nu este un răspuns la întrebările domnului Oprea, ci este o încercare grosolană de manipulare și un atac la persoană.
Revenim punctual la scrisoarea dumneavoastră și o să încercăm să le explicăm cititorilor noștrii care este adevărul.
1. Faceți o scurtă istorie a MTB-ului din România și menționați realizările avute de Federația Română de Ciclism sub conducerea dumneavoastră. O să ne permitem să vă contrazicem și să vă informăm că ce prezentați dumneavoastră nu sunt realizări, sunt niște eșecuri răsunătoare.
Faceți referire la concursurile de la Sibiu și de la Cluj și spuneți că erau concursuri cu regulamente aleatorii care se desfășurau pe trasee inadecvate. În același timp vă arogați merite pentru realizările domnilor Radu Zemianschi și Tiberiu Macaveiu (nu Macoveiu) fără să menționați faptul că cei doi nu mai sunt de mult în grațiile dumneavoastră.
Domnule Selejean, concursurile cu regulamente aleatorii de la Sibiu au pus bazele mișcării MTB din România, nu dumneavoastră. Tiberiu Macaveiu a organizat timp de mai mulți ani evenimente pe care FRC nu reușește nici acum, după 10 ani, să le egaleze din punct de vedere al calității. Ar fi interesant să ne precizați și care sunt acei “oameni înțelepți” de care vorbiți! Sunt sigur că nu la Tiberiu Macaveiu făceați referire, nici la Radu Zemianschi.
2.Trec peste mizeriile pe care le aruncați în direcția domnului Tudor Oprea, sportiv care a adus ciclismului titulatura de sport olimpic și de pe urma căruia FRC a beneficiat de finanțări suplimentare de la ministerul din acea perioadă și vreau să fac referire la confuziile pe care le faceți atunci când discutați despre competițiile private.
Domnule Selejean, Federația Română de Ciclism este, conform legii sportului 69/2000, articolul 34 aliniat 2:
(2) Potrivit prezentei legi federatiile sportive nationale sunt persoane juridice de drept privat, de utilitate publica, autonome, neguvernamentale, apolitice si fara scop lucrativ.
Domnule Selejean, federația condusă de dumneavoastră nu este o instituție a statului care să își permită să reglementeze activitatea unor cluburi private, dumneavoastră puteți reglementa orice în ciclismul de performanță și le puteți cere orice cluburilor afiliate (deși și acestea pot organiza concursuri în nume propriu, fără să plătească nimic la FRC), dar nu aveți nici un drept să impuneți niște reguli unui club privat. Încercările de manipulare nu vor funcționa și vom avea grijă să amendăm în instanță orice încercare viitoare de abuz la adresa organizatorilor privați.
3. Spuneți că este o onoare faptul că “majoritatea” organizatorilor de concursuri a înțeles mesajul dvs. Vă informez că cele 7 concursuri menționate nu prea reprezintă ”majoritatea”. În 2012 au fost organizate peste 70 de competiții private de ciclism, competiții care nu au avut nevoie de nici un aviz de la FRC. Competițiile precizate de dumneavoastră sunt ori la prima ediție și organizatorii nu știau cu cine au de a face, ori sunt ”amici” cu care aveți înțelegeri, ori au organizatori care sunt obligați să vă ceară acordul pentru că organizează competiții UCI (vezi Maroș).
4. Considerăm de un prost gust absolut afirmațiile dumneavoastră la adresa ciclism.ro și la scena MTB din România.
Domnule Selejean, în ultimii 4 ani ciclism.ro s-a implicat activ în promovarea și susținerea evenimentelor private din România. Scena MTB a cunoscut o dezvoltare incredibilă și dumneavoastră nu aveți absolut nici un merit, deși FRC putea susține această mișcare. De mai bine de 4 ani prezentăm matrapazlâcurile pe care le faceți la conducerea FRC; Licitațiile aranjate cu cei de la Giant România, Turul României care este de fapt gaura neagră a FRC și locul unde vă faceți jocurile cu finanțele FRC, toate abuzurile împotriva sportivilor . Știm că nu suntem foarte obedienți dar întotdeauna am lăsat loc de un drept la replică. Ce am primit în schimb? Amenințări, suspendarea unui club în care eram implicați, scrisori la prefect și la primar (apropo, a fost amuzant să le primim de la ambii în original și să ne amuzăm).
Domnule Selejean, concursurile private de MTB nu au nevoie de ”ajutorul” și de “reglementările” dumneavoastră. În cel mai bun caz putem să vă oferim noi ajutorul în organizarea unor competiții oficiale care să treacă de nivelul jenant la care sunt acum. Sunt sigur că ceilalți organizatori sunt în asentimentul meu și vor dona o sumă modică cu ajutorul căreia să puteți acorda măcar o medalie personalizată si un tricou de campion national la Campionatele Nationale de MTB.
La final dorim să ne adresăm organizatorilor și cicliștilor din România.
Actuala conducere a FRC nu reprezintă interesele acestui sport, este de fapt o camarilă condusă de acest domn, Vasile Selejean, care își face jocurile așa cum vrea de mai bine de 14 ani. Nu cedați presiunilor făcute de ei.
Ciclism.ro pune la dispoziția cluburilor și sportivilor orice suport juridic necesar, gratuit. Între membrii ciclism.ro sunt mai mulți avocați care își pun la dispoziție serviciile în mod gratuit dacă aveți orice problemă cu Federația Română de Ciclism.
Vom face toate demersurile necesare pentru a amenda abuzurile FRC. Vom solicita controale ale Curții de conturi și vom trimite mai multe petiții la ANST. Suportul vostru este binevenit!"
Echidistanţa este esenţială în orice demers jurnalistic, dar credem că în cazul de faţă lucrurile sunt atât de supărătoare şi de evidente încât ne punem o întrebare retorică şi cât se poate de logică: cum să nu le ţii partea celor care pedalează şi pe care îi ştii că muncesc din greu??? Sunteţi liberi să trageţi ce concluzie poftiţi! Noi vom reveni cu ale noastre cât de curând.
"RĂSPUNS LA SCRISOAREA DESCHISĂ
Domnule Ovidiu Tudor Oprea,
Încă de la început, consider faptul că, modalitatea de comunicare pe care aţi ales-o este cel puţin ciudată. Federaţia Română de Ciclism, din care cu onoare faceţi parte are organisme de decizie şi de apel, statutar create tocmai pentru a rezolva astfel de litigii, între membrii federaţiei, sau între un membru şi Consiliul de Administraţie. Cum Statutul şi Regulamentul federaţiei pare că vă este cu totul străin, am să mă străduesc să răspund, pe înţelesul dumneavoastră, la ceea ce public semnalaţi.
Încă din anul 2000, am încercat, prin intermediul funcţiei pe care o ocupam şi încă o ocup, să atrag într-o formă organizaţională mişcarea de MTB din România. În acei ani tulburi existau doar două centre de MTB, respectiv Cluj şi Sibiu. Fiecare avea reguli proprii, concursurile se desfăşurau după regulamente aleatorii, sportivii pedalau pe trasee inadecvate. Totuşi, cu ajutorul unor oameni înţelepţi, am integrat MTB-ul în federaţie, organizând campionate naţionale şi girând concursuri private.
Rezultatele nu au întârziat să apară. Doi dintre pionierii ramurii de MTB, respectiv Domnii Radu Zemianschi şi Tiberiu Macoveiu au devenit arbitrii internaţionali UCI, iar dumneavoastră, v-aţi calificat la Jocurile Olimpice de la Atena. Apropos de acest moment, nu aţi realizat nici până acum, după opt ani, că acea calificare miraculoasă s-a datorat, într-o mare măsură, efortului financiar şi uman al federaţiei, fără de care, frumoasele dumneavoastră intenţii rămâneau doar utopice. De altfel, declaraţi pe toate canalele şi cu orice ocazie, că, citez, „federaţia nu a făcut nimic pentru mine, nicodată”. Într-adevăr, în afară de faptul că în anii 2002, 2003 şi 2004 nu v-a lipsit nimic din ceea ce consideraţi necesar pentru a vă califica şi participa la Atena, federaţia „nu a făcut nimic”. De asemenea, nu am dori să reamintim faptul că, participare la Atena a fost un mare fiasco. Ne asteptam, după toate eforturile, macar să terminaţi cursa, sau să abandonaţi cât mai târziu cu putinţă. Din pacate, am supra-evaluat calităţile dumneavoastră, pregătirea fizică şi psihică de la momentul Jocurilor Olimpice.
Întoarcerea de la Atena, „încununat de laurii victoriei”, a constituit pentru dumneavoastră momentul în care, probabil, aţi avut revelaţia valorii personale inestimabile, atât sportive, cât mai ales organizatorice şi manageriale. Împreună cu un „grup de iniţiativă”, a cărui unic scop era şi este încă obţinerea de profit, lăsând performanţa ca obiectiv nici măcar secundar, aţi fost la un pas de a demola şi de a dezorganiza totalmente ramura de MTB din România. Eforturile dumneavoastră nu s-au concretizat totuşi, cu toate că aţi investit, împreună cu alte persoane frustrate, timp şi fonduri în activitatea de destabilizare. Competiţiile pe care le-aţi organizat ilegal, calendarul paralel de pe „ciclism.ro”, toate postările amicilor dumneavoastră de pe acelaşi web-site, au reuşit ca vreme de doi ani să introducă haosul în ciclismul montan din România. Din fericire, oamenii s-au convins relativ repede despre adevăratele intenţii ale dumneavoastră şi ale grupului din care faceţi parte.
Am militat întotdeauna, nu pentru interzicerea concursurilor private, ci pentru o transparenţă a acestora Sunt conştient că bugetul federaţiei, cât şi prevederile legale, nu permit organizarea unui mare număr de evenimente. De aceea, am reglementat clar modul în care o competiţie privată poate să se desfăşoare. Respectiv, consider că e firesc să existe un regulament în care să se stipuleze limpede şi de la început fondul de premiere, să se reglementeze faptul că sportivii licenţiaţi vor avea clasament separat, precum şi procentul din beneficii care se întoarce în ciclism. Este, la fel de firesc ca la fiecare competiţie să fie prezent un arbitru FRC, nu pentru a încasa o derizorie indemnizaţie, ci pentru a ajuta, prin experienţă şi funcţie. De altfel, nu facem nimic în plus în plan naţional, decât face UCI în plan internaţional. Este o onoare pentru mine personal, faptul că majoritatea organizatorilor de concursuri din România, au înţeles mesajul meu, alăturându-se în eforturile de a crea un cadru regulamentar care să guverneze evenimentele de acest gen. Şi, exemple sunt multimple: Padina, Câmpina, Arad, Timoşoara, Babadag, Comana, Maros, Emmedue, etc, etc. Ultimul exemplu este, sper, elocvent pentru dumneavoastră: ne-am implicat în organizarea Câmpina-MTB, la sfârşitul căruia, organizatorii au donat peste 30.000 Ron în contul persoanelor cu autism din România. Ma întreb, din curiozitate, în ce domeniu caritabil s-au dus încasările de la celebra Triadă MTB? Sau bunăstarea dumneavoastră şi a celor din jur constituie o acţiune caritabilă? Cum se simt participanţii care, în contul unei ape şi a unui stix, primesc felicitări de participare? Sau, ca în majoritatea cazurilor, se aleg cu accidente datorate unui traseu definit prost?
Revenind la dumneavoastră, Domnule Tudor Ovidiu Oprea, mărturisesc faptul că, în anul 2011, aţi reuşit, odată în plus, să mă păcăliţi. Aţi pozat în reprezentantul unei structuri sportive nou-înfinţate, cu oameni noi în conducere, interesat de propăşirea ciclismului din România. Şi, m-aţi păcălit, prin faptul că, deşi dosarul dumneavoastră de afiliare era incomplet, am acceptat totuşi acest act administrativ, sperând într-o congruenţă de eforturi, a tuturor celor implicaţi în ciclism. Se pare totuşi că m-am înşelat amarnic, fiindcă, vechile legături omblilicale cu persoanele care vă manevrează cu abilitate, către interese străine sportului, nu s-au rupt. Din contra. Aţi reuşit să-l scoateţi din activitatea competiţională pe Lucian Logigan, sportiv de perspectivă. Marius Petrache a fugit după ce l-aţi silit să semneze state de plată în alb şi, exemple sunt nenumărate. Sperăm totuşi să-l salvăm pe Losonczi, care, a plecat la campionatele mondiale.
Într-o „mare revenire de formă”, aţi continuat în ultimii ani să participaţi la concursuri destinate amatorilor, câştigând evident locuri fruntaşe şi premii. Totuşi, vă întreb, Domnule Tudor Ovidiu Oprea, ce satisfacţie vă încearcă atunci când reuşiţi să învingeţi un amator care vreme de cinci zile este inginer, sau contabil, sau strungar, etc? E bine Domnule Oprea să vă bucuraţi de premiile unor entuziaşti care vin din plăcere şi oferă un exemplu extraordinar? Cu câte minute v-a învins Cleppe la Prima Evadare?
Referitor la cererea dumneavoastră de participare în Austria, consider că aţi dat dovadă de o crasă lipsă de fair-play (să nu pronunţ cuvinte mai mari, precum nesimţire), în momentul în care aţi cerut, pe un ton imerativ, anularea înscrierilor colegilor dumneavoastră de la Maros. Poate ne repetăm, dar aceştia sunt parteneri oneşti şi cunosc regulamentele federaţiei, s-au înscris înaintea dumneavoastră, şi noi am respectat aceasta. Într-adevăr, sunteţi campion naţional la disciplina MTB XCO pe anul în curs. Dar, aceasta nu va dă dreptul automat pentru participarea la Campionatele Mondiale. Evident, sunt multe alte criterii, precum: vârsta, forma sportivă, echipa care se deplasează, etc.
Controlul de la sediul clubului dumneavoastră, care se pare că v-a speriat teribil, se doreşte a fi o consultare între conducerea federaţiei şi conducerea clubului dumneavoastră, pe probleme statutare, regulamentare, de strategie, obiective, etc. De asemenea, vom dori să abordăm problemele legate de încălcările Statutului şi a Regulamentului Federaţiei Române de Ciclism, de către dumneavoastră personal, cât şi de către structura sportivă din care faceţi parte. Avem mari dubii cu privire la modul de încasare a taxelor de concurs la competiţiile organizate de dumneavoastră, competiţii organizate fără avizul federaţiei, precum şi cu privire la destinaţia ulterioară a acestor sume. Evident, noi nu avem jurisdicţie în acest domeniu, însă, există organe competente ale statului, care, se vor pronunţa. Doar faptul că aţi purtat corespondenţă cu UCI, „plângându-vă” că nu v-am înscris la Campionatele Mondiale, constituie o abatere gravă de la Statut. De altfel, răspunsul Uniunii Cicliste Internaţionale a fost elocvent în acest sens, trimiţându-vă la federaţie pentru a vă rezolva problemele. În ceea ce priveşte strict pe dumneavoastră, participarea la concursul de la Tuşnad, fapt ce contravine Hotărârii nr. 17 a Consiliului de Administraţie al Federaţiei Române de Ciclism, ne pune serioase semne de întrebare cu privire la respectul pe care-l aveţi faţă de organizaţia în care v-aţi intergat în momentul afiliarii, prin voinţă proprie.
Încă din anul 1997, când cluburile cu ramură de ciclism din România, au investit în mine şi în echipa mea managerială încrederea lor, m-am considerat un funcţionar la dispoziţia membrilor federali, şi, nicidecum deasupra acestora. Afrimaţiile dumneavoastră le consider hazardate, nefondate. De asemenea, vă anunţ că dispuneţi de toate mecanismele federale şi juridice pentru a demonstra punctul dumneavoastră de vedere.
Secretar General,
Vasile Selejan"
Tudi Oprea a răspuns acestui text pe contul său personal pe Facebook:
"Domnule Vasile Selejan,
In asteptarea unor raspunsuri la problemele pe care le-am ridicat am primit cateva pagini cu jigniri la adresa mea si a sportului pe care il practic. Nu ma pot cobori la nivelul de a va raspunde.
Astept in continuare raspunsurile pertinente la cele cateva solicitari pe care vi le-am adresat, raspunsuri care nu se regasesc in paginile cu jigniri."
Colegii noştri de la ciclism.ro, pe care îi respectăm cel puţin datorită implicării directe în promovarea şi dezvoltarea sportului pe două roţi, au decis să răspundă la rândul lor afirmaţiilor făcute de secretarul general al FRC:
"Domnului Vasile Selejean,
în scrisoarea dumneavoastră către domnul Tudor Oprea faceți referire la website-ul nostru și din acest motiv ne simțim nevoiți să vă expunem punctul nostru de vedere.
Fără să încercăm să fim pedanți vă informăm că răspunsul dumneavoastră este oglinda clară a nivelului de competență din federația pe care o conduceți. Un răspuns plin de greșeli gramaticale, trimis fără un număr de înregistrare la clubul ProCycling într-un document word și postat de angajații dumneavoastă pe Facebook, pe pagina colegilor de la MBIKE. Sunt sigur că în cei 12 ani în care ați condus federația nu ați auzit de Corporate Identity, de manualul de gramatică de clasa a 3-a sau de o atitudine demnă de funcționar plătit din banii contribuabilului român.
Răspunsul dumneavoastră nu este demn de o federație națională, de fapt nu este un răspuns la întrebările domnului Oprea, ci este o încercare grosolană de manipulare și un atac la persoană.
Revenim punctual la scrisoarea dumneavoastră și o să încercăm să le explicăm cititorilor noștrii care este adevărul.
1. Faceți o scurtă istorie a MTB-ului din România și menționați realizările avute de Federația Română de Ciclism sub conducerea dumneavoastră. O să ne permitem să vă contrazicem și să vă informăm că ce prezentați dumneavoastră nu sunt realizări, sunt niște eșecuri răsunătoare.
Faceți referire la concursurile de la Sibiu și de la Cluj și spuneți că erau concursuri cu regulamente aleatorii care se desfășurau pe trasee inadecvate. În același timp vă arogați merite pentru realizările domnilor Radu Zemianschi și Tiberiu Macaveiu (nu Macoveiu) fără să menționați faptul că cei doi nu mai sunt de mult în grațiile dumneavoastră.
Domnule Selejean, concursurile cu regulamente aleatorii de la Sibiu au pus bazele mișcării MTB din România, nu dumneavoastră. Tiberiu Macaveiu a organizat timp de mai mulți ani evenimente pe care FRC nu reușește nici acum, după 10 ani, să le egaleze din punct de vedere al calității. Ar fi interesant să ne precizați și care sunt acei “oameni înțelepți” de care vorbiți! Sunt sigur că nu la Tiberiu Macaveiu făceați referire, nici la Radu Zemianschi.
2.Trec peste mizeriile pe care le aruncați în direcția domnului Tudor Oprea, sportiv care a adus ciclismului titulatura de sport olimpic și de pe urma căruia FRC a beneficiat de finanțări suplimentare de la ministerul din acea perioadă și vreau să fac referire la confuziile pe care le faceți atunci când discutați despre competițiile private.
Domnule Selejean, Federația Română de Ciclism este, conform legii sportului 69/2000, articolul 34 aliniat 2:
(2) Potrivit prezentei legi federatiile sportive nationale sunt persoane juridice de drept privat, de utilitate publica, autonome, neguvernamentale, apolitice si fara scop lucrativ.
Domnule Selejean, federația condusă de dumneavoastră nu este o instituție a statului care să își permită să reglementeze activitatea unor cluburi private, dumneavoastră puteți reglementa orice în ciclismul de performanță și le puteți cere orice cluburilor afiliate (deși și acestea pot organiza concursuri în nume propriu, fără să plătească nimic la FRC), dar nu aveți nici un drept să impuneți niște reguli unui club privat. Încercările de manipulare nu vor funcționa și vom avea grijă să amendăm în instanță orice încercare viitoare de abuz la adresa organizatorilor privați.
3. Spuneți că este o onoare faptul că “majoritatea” organizatorilor de concursuri a înțeles mesajul dvs. Vă informez că cele 7 concursuri menționate nu prea reprezintă ”majoritatea”. În 2012 au fost organizate peste 70 de competiții private de ciclism, competiții care nu au avut nevoie de nici un aviz de la FRC. Competițiile precizate de dumneavoastră sunt ori la prima ediție și organizatorii nu știau cu cine au de a face, ori sunt ”amici” cu care aveți înțelegeri, ori au organizatori care sunt obligați să vă ceară acordul pentru că organizează competiții UCI (vezi Maroș).
4. Considerăm de un prost gust absolut afirmațiile dumneavoastră la adresa ciclism.ro și la scena MTB din România.
Domnule Selejean, în ultimii 4 ani ciclism.ro s-a implicat activ în promovarea și susținerea evenimentelor private din România. Scena MTB a cunoscut o dezvoltare incredibilă și dumneavoastră nu aveți absolut nici un merit, deși FRC putea susține această mișcare. De mai bine de 4 ani prezentăm matrapazlâcurile pe care le faceți la conducerea FRC; Licitațiile aranjate cu cei de la Giant România, Turul României care este de fapt gaura neagră a FRC și locul unde vă faceți jocurile cu finanțele FRC, toate abuzurile împotriva sportivilor . Știm că nu suntem foarte obedienți dar întotdeauna am lăsat loc de un drept la replică. Ce am primit în schimb? Amenințări, suspendarea unui club în care eram implicați, scrisori la prefect și la primar (apropo, a fost amuzant să le primim de la ambii în original și să ne amuzăm).
Domnule Selejean, concursurile private de MTB nu au nevoie de ”ajutorul” și de “reglementările” dumneavoastră. În cel mai bun caz putem să vă oferim noi ajutorul în organizarea unor competiții oficiale care să treacă de nivelul jenant la care sunt acum. Sunt sigur că ceilalți organizatori sunt în asentimentul meu și vor dona o sumă modică cu ajutorul căreia să puteți acorda măcar o medalie personalizată si un tricou de campion national la Campionatele Nationale de MTB.
La final dorim să ne adresăm organizatorilor și cicliștilor din România.
Actuala conducere a FRC nu reprezintă interesele acestui sport, este de fapt o camarilă condusă de acest domn, Vasile Selejean, care își face jocurile așa cum vrea de mai bine de 14 ani. Nu cedați presiunilor făcute de ei.
Ciclism.ro pune la dispoziția cluburilor și sportivilor orice suport juridic necesar, gratuit. Între membrii ciclism.ro sunt mai mulți avocați care își pun la dispoziție serviciile în mod gratuit dacă aveți orice problemă cu Federația Română de Ciclism.
Vom face toate demersurile necesare pentru a amenda abuzurile FRC. Vom solicita controale ale Curții de conturi și vom trimite mai multe petiții la ANST. Suportul vostru este binevenit!"
Echidistanţa este esenţială în orice demers jurnalistic, dar credem că în cazul de faţă lucrurile sunt atât de supărătoare şi de evidente încât ne punem o întrebare retorică şi cât se poate de logică: cum să nu le ţii partea celor care pedalează şi pe care îi ştii că muncesc din greu??? Sunteţi liberi să trageţi ce concluzie poftiţi! Noi vom reveni cu ale noastre cât de curând.
Raporteaza
7 Comentarii

20 septembrie 2012 la 03:26
Intrebare simpla......UCI de ce nu se sesizeaza? Impotriva a niste maimutoi?
0
0

20 septembrie 2012 la 03:28
...de Neanderthal?
0
0

20 septembrie 2012 la 03:30
Pentru că sunt ai lor şi nici ei nu sunt foarte departe de asta.
0
0

20 septembrie 2012 la 03:33
Federatia Romana de Manele...asa ar trebui sa fie numita.... :))
0
0

20 septembrie 2012 la 03:36
...pe doua roti la... Cupa Romaniei!!!
0
0