Aşa-zisa demitere a lui Eduard Novak şi reacţiile cluburilor suspendate acum două zile
Aşa-zisa demitere a lui Eduard Novak şi reacţiile cluburilor suspendate acum două zile
Autor:Maximilian Munteanu | 14 noiembrie 2013
Lumea ciclismului clocoteşte de ieri, de când Vasile Selejan şi facţiunea favorabilă lui din Federaţia Română de Ciclism au dat publicităţii o decizie privind o aşa-zisă demitere a preşedintelui ales democratic în cadrul Adunării Generale a federaţiei din 15 martie. Detaliile privind convocarea consiliului care l-a demis pe Eduard Novak sunt cel puţin discutabile, iar dacă intrăm pe fir aflăm că întrunirea este de fapt nulă şi lipsite de înseamnătate, având în vedere că statutul federaţiei a fost încălcat în repetate rânduri. Tot cu prilejul convocării dubios de spontane a acestui consiliu (convocările se fac de către preşedinte cu 15 zile înainte ca ele să aibă loc), s-a luat şi decizia suspendării unor cluburi şi sancţionarea altora, pe motive cu un fundament şubred sau inexistent. Spre exemplu, Surmont a primit suspendarea deşi a organizat la Azuga un maraton sub egida federaţiei, iar Danika Marcu a participat la Campionatele Europene de Downhill şi de Four Cross de la Pamporovo (Bulgaria), unde a obţinut 60 de puncte internaţionale UCI. Iată comunicatul cvasi-oficial dat de “aripa Selejan”:
Aici reacţiile cluburilor care sunt afectate de decizie:
JoyBike Braşov a trimis azi dimineaţă acest comunicat care a fost publicat şi pe Facebook:
C O M U N I C A T
Având în vedere ultimele evenimente care au avut loc la nivel administrativ în lumea ciclismului din România, Clubul Sportiv JoyBike din Braşov transmite public următoarele:
1. Deoarece decizia de marţi, 12.11.2013, de a-l demite pe preşedintele ales democratic al Federaţiei Române de Ciclism, Eduard Carol Novak, este una abuzivă şi nestatutară, nu avem cum să o acceptăm ca atare din punct de vedere legal. În conformitate cu statutul Federaţiei Române de Ciclism, Consiliul de Administraţie poate fi convocat doar de preşedinte, lucru care în mod evident nu s-a întâmplat. Considerăm convocarea acestui aşa-zis “consiliu” drept nestatutară, abuzivă şi ilegală. Mai mult decât atât, nu putem să înţelegem prezenţa celor doi angajaţi ai Ministerului Sportului şi care au semnat procesul verbal fără o împuternicire de la minister.
2. Ni se pare aberantă decizia de a suspenda clubul nostru alături de cluburile sportive Surmont, Smart Atletic, Ciclism Marghita şi Ciclism Montan Bistriţa DH şi de a sancţiona cluburile Torpedo-Vectra Zărneşti şi Intersport Miercurea Ciuc, motivele fiind insuficiente, fictive şi maliţioase. Toate aceste cluburi au activitate sportivă care se manifestă prin organizarea de concursuri de ciclism şi susţinerea de sportivi prin fonduri proprii, lucruri foarte uşor de verificat şi printr-o simplă căutare pe internet.
3. Deoarece clubul nostru, afiliat la FRC încă de la înfiinţare, din 2003, a fost ironizat în ultimul an de unii membri mai puţin inspiraţi ai vechii conduceri FRC drept “club de downhill”, ca şi când asta ar fi însemnat că înţelegem mai puţin ciclismul ca fenomen şi că suntem mai puţini îndreptăţiţi să votăm şi să luăm decizii alături de alte cluburi în cadrul structurilor federale specifice, dorim să punctăm foarte ferm câteva aspecte esenţiale:
În primul rând, în cadrul Federaţiei Române de Ciclism, conform statutului, toate cluburile sunt egale şi nu se fac discriminări între ele. Prin urmare, la fel de bine cum cluburile tradiţionale, specializate pe şosea, pot vota fără nici o problemă aspecte care ţin de organizarea de concursuri de mountainbiking (cross country, maraton, downhill, four cross) sau trial, deşi cunosc puţin sau chiar deloc (în unele cazuri) aceste discipline, nu este nici o problemă pentru cluburi ca al nostru, specializate în mountainbiking să participe în mod democratic la luarea de decizii care privesc competiţiile de şosea şi ramurile lor tipice (velodrom, ciclocros etc.).
În al doilea rând, în ciuda etichetei de “club de downhill”, care ni s-a aplicat de către oameni care, din păcate, cunosc prea puţin sportul pe care ar trebui de fapt să îl iubim necondiţionat cu toţii, dorim să le amintim acelor distinşi domni nu doar că din conducerea clubului nostru sportiv fac parte oameni care au peste zece ani de ciclism rutier de performanţă la activ, dar şi că de-a lungul timpului, de când există clubul nostru, am dat în mod regulat sportivi care au participat în majoritatea disciplinelor ciclismului, de la şosea, la ciclocros, la triatlon, până la downhill şi four cross. Evident, şi aceste date se pot consulta public.
În al treilea rând, ni se pare de-a dreptul mârşav cum persoanele maliţioase şi cu prea puţine cunoştinţe de fond despre ciclism, dar care ocupă de ani de zile funcţii nemeritate în cadrul structurilor federale, încearcă să dea o conotaţie peiorativă unei discipline din ciclism, care nu doar că este recunoscută ca atare de Uniunea Ciclistă Internaţională, dar care este ştiută unanim în lumea ciclismului drept principal motor de dezvoltare tehnologică şi un vârf de lance al progresului ciclismului în general, nu de puţine ori fiind botezată “formula unu a ciclismului”. Deci, domnilor, dacă habar nu aveţi despre downhill, fiindcă nu aţi avut măcar decenţa să vă informaţi vreodată despre această ramură, nici să nu îndrăzniţi să vorbiţi în termeni negativi despre ea! Este o disciplină la fel de meritorie ca şi oricare alta. Dumneavoastră trebuie să vă modificaţi perspectivele, fiindcă disciplina în sine nu are nici o vină.
Să nu uităm nici că în anii 2010, 2011 şi 2012, înainte ca Eduard Novak să devină preşedinte FRC ales democratic de către cluburile afiliate, clubul sportiv JoyBike a spălat ruşinea federaţiei de atunci, organizând din fonduri proprii în aceşti ani Campionatele Naţionale de Downhill, la un nivel nemaiîntâlnit, cu facilităţi de care sportivii români nu mai beneficiaseră şi cu un cuantum de premii care nu era de imaginat până atunci. Nu doar că ne-am implicat clubul în organizarea de Campionate Naţionale de downhill după ce 6 (şase) ani de zile acestea au lipsit cu desăvârşire din calendarul oficial, mulţumită sabotajului sistematic practicat de FRC-ul de atunci la adresa mountainbiking-ului, dar am dat şi sportivi care au devenit Campioni şi Vicecampioni Naţionali în aceasta disciplina (şi nu numai) şi în 2011 şi 2012 am făcut din concursul nostru de downhill de casă şi un eveniment internaţional de renume, mai precis concursul de ciclism cu cea mai înaltă încadrare la Uniunea Ciclistă Internaţională care a existat până la acea dată în România. Pentru aceste evenimente de excepţie, organizate impecabil, am primit felicitări unanime nu numai de la sportivii români, cât mai ales de la musafirii noştri din Anglia, Austria, Polonia, Croaţia, Slovenia, Bulgaria şi Ungaria, cărora nu le-a venit să creadă ce au găsit aici. şi chiar şi de la arbitrii delegaţi de UCI. Fireşte, dovezi în această direcţie există din belşug pe internet, precum şi documentarea video a concursurilor, o premieră şi ea.
Nu vom ingnora nici piedicile pe care ni le-a pus FRC în fiecare an, sub vechea conducere, în organizarea acestor Campionate Naţionale în care, practic, le făceam lor treaba, dar pe banii noştri. Ne aducem aminte de lipsa crasă de profesionalism a unor angajaţi afiliaţi vechii conduceri care nu doar că nu au fost capabili să treacă în calendarul internaţional datele de contact corecte, dar i-au pricinuit mari bătăi de cap chiar şi comisarului UCI delegat în 2012 la concursul nostru, datorită lipsei lor de interes şi a necunoşterii regulamentelor internaţionale UCI privind organizarea de curse la un asemenea calibru. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care am renunţat la organizarea în anul 2013 a unui concurs cu încadrare UCI, deşi ne doream continuitate: suma de bătăi de cap pricinuite de vechiul FRC ne-ar fi zădărnicit eforturile.
Tot aici vom sublinia faptul că şi celelalte două concursuri majore din România, Turul Sibiului şi Triada MTB, organizate de Sibiu Sport Project şi ProCycling, sunt evenimente independente şi finanţate din surse proprii care generează o imagine excelentă pentru ciclism în plan intern şi internaţional şi sunt net superioare oricărui concurs organizat vreodată de vechea gardă FRC, care încă insistă să ne bântuie. Nu ne place să ne amintim de Campionate Naţionale premiate cu o napolitană şi o portocală.
Ne mai întrebăm şi cum este posibil ca un club cum este Surmont, care a făcut pentru mountainbiking mai mult decât se poate cuprinde în cuvinte, care a organizat Campionate Naţionale ani de zile prin eforturi proprii şi care a dat pe lângă Campioni Naţionali la multiple discipline şi unul din doi comisari internaţionali UCI români (Tiberiu Macaveiu), să fie suspendat “din lipsă de activitate”, când unul dintre sportivii săi, Marcu Dan, tocmai a venit cu un bagaj important de puncte internaţionale de la Campionatele Europene din Bulgaria, desfăşurate la Pamporovo.
Nu înţelegem nici cum un sportiv care s-a calificat la Olimpiadă prin strădaniile sale personale, aşa cum este Tudor Oprea, să fie încă şicanat constant de către oameni încă active din vechiul FRC şi să fie împiedicat să-şi desfăşoare activitatea sportivă la nivel de club aşa cum este firesc.
Concluzia este clară: timp de prea multă vreme vechea conducere a federaţiei a cheltuit abuziv fonduri de stat, a umilit sportivii cu perspective şi a sabotat acest sport din rea-credinţă şi uneori din lipsă elementară de educaţie. A minţit, a furat, a dezinformat, a semănat zâzanie şi s-a manifestat agresiv cu prea mulţi oameni cu adevărat dornici să susţină ciclismul. Credem că această era s-a încheiat definitiv şi irevocabil. De aceea îl vom susţine pe Eduard Carol Novak în continuare şi nu vom tolera abuzurile grosolane prin care vechea conducere a Federaţiei Române de Ciclism încearcă să se agaţe de funcţii şi implicit de ciolan.
La fel ca şi restul colegilor noştri bine intenţionaţi şi interesaţi de promovarea şi dezvoltarea durabilă a ciclismului în România, dorim să eliminăm blocajul existent în momentul de faţă în ciclismul românesc la nivel administrativ şi credem că acest fapt se poate realiza doar prin convocarea unei Adunări Generale la care să participe toate cluburile afiliate. Din moment ce interesele de grup au demonstrat că în cadrul unei convocări de Consiliu de Administraţie, precum cea ilegală şi nestatutară de marţi, 12.11.2013, scopul urmărit este doar acela de a suspenda cluburi pentru a preveni exprimarea acestora democratică în cadrul unei eventuale Adunări Generale, îi solicităm preşedintelui FRC să nu facă o asemenea convocare. Solicităm tuturor cluburilor să participe la convocarea unei Adunări General extraordinare, cu scopul înlocuirii membrilor de consiliu care au participat la întrunirea nestatutară şi au luat hotărâri abuzive împotriva ciclismului românesc. Solicităm Ministerului Tineretului şi Sportului să ia o poziţie fermă în această situaţie, să nu mai tolereze abuzul unei facţiuni disperate din FRC care a avut prea mult timp la dispoziţie şi în toţi aceşti ani nu a demonstrat nimic, şi să ţină cont de statutul Federaţiei Române de Ciclism, care este prea des încălcat pentru a materializa interesele meschine ale antemenţionatei facţiuni.
Semnează conducerea clubului sportiv JoyBike Braşov:
Ciprian Burtan – preşedinte, Dan Pohrib – vicepreşedinte
Acest demers mai este susţinut de cluburile:
Surmont
ProCycling Sibiu
Torpedo-Vectra Zărneşti
Intersport Miercurea Ciuc
Ciclism Marghita
Olympic Team
Ciclism Bistriţa DH
Tibiscus Timişoara
Sibiu Cycling Project
Maros Bike
Garage Racing
CIBO Bilal Braşov
Conpet Ploieşti
Master Ski & Bike
Trialuta
Showtime Sfântu Gheorghe
Extrem Odorhei
Extrem Tuşnad
La Hoya Cluj-Napoca
Ride Competition
Bucovina Rădăuţi
Clubul Sportiv Delma
Smart Atletic
RaceTech
Braşov, 14.11.2013
Alte cluburi au reacţionat pe o listă de e-mail în care au fost incluse de Vasile Selejan:
ProCycling:
„Bună seara,
Se face referire în aceste documente şi la Clubul Sportiv ProCycling şi la faptul că acesta este suspendat!!!
Ne vom prezenta în zilele următoare la MTS cu o adresă şi alte documente pentru a solicita un punct de vedere juridic din partea acestei instituţii privind această suspendare.
Între timp ne considerăm membru cu drepturi depline al Federaţiei Române de Ciclism si pentru că:
- Respectăm toate cerinţele din Statutul şi Regulamentul FRC
- Am achitat toate taxele
- Avem cinci sportivi licenţiaţi FRC în 2013
- Am organizat Campionatele Naţionale de Mountain Bike Cross Country 2013
- Avem 2 titluri de Campion National şi 3 titluri de Vicecampion Naţional în 2013
- Am obţinut prin sportivii nostri 38 de puncte UCI prin participarea la competiţii internaţionale, puncte care vor fi contorizate şi pentru Romania în clasamentul pe naţiuni. Deplasările s-au făcut din fonduri proprii.
- Suntem probabil unul din cele mai active cluburi, în special în ramura mountainbike
Considerăm că situaţia (inclusiv financiară) în care a ajuns ciclismul nu poate fi deblocată decat prin convocarea unei ADUNĂRI GENERALE la care să participe toate cluburile afiliate.
Solicităm preşedintelui să NU convoace un Consiliu de Administraţie, având în vedere că majoritatea membrilor actuali ai acestui consiliu au ca scop suspendarea altor structuri sportive, aşa cum au demonstrat prin abuzul încercat ieri. Este clar că aceşti membri nu reprezintă interesele ciclismului din România.
De asemenea, invităm toate cluburile ai căror reprezentanţi încă mai au coloană vertebrală sa se ralieze la cele două solicitări de mai sus şi să trimită propriile solicitări către FRC şi MTS. Se impune, credem, o atitudine fermă din partea tuturor cluburilor afiliate, indiferent că susţin vechea sau noua conducere sau sunt neutri în această privinţă.
Cu stimă,
Ideal Geiger Team”
RaceTech:
“Domnule Selejan,
Prin această acţiune aţi devenit imaginea reprezentativă a ruşinii sportului românesc.
Oricine a răsfoit Statutul FRC poate vedea că v-aţi încălcat grosolan atribuţiile. În calitate de membru cu drepturi depline al FRC, A.S. RACETECH protestează împotriva acestui mod de a rezolva treburile şi nu poate accepta aceste "hotărâri". Sperăm că într-un moment de luciditate vă depuneţi demisia, spre binele ciclismului românesc.
Ovidiu Burghelea”
Surmont:
“Mai trebuia să-l demiteţi şi pe preşedintele ţării şi să suspendaţi guvernul, pentru că sunt la fel de legale acţiunile dumneavoastră. :)
Aşteptăm în zilele următoare punctul de vedere al MTS cu privire la această acţiune nestatutară şi abuzivă, dupa care ne rezervăm dreptul să acţionăm alături de celelalte cluburi în sensul rezolvării acestei situaţiii aberante, care a început cu un an în urma, când aţi suspendat abuziv celelalte cluburi care nu vă susţin, iar acum aţi întrecut orice măsură.
Ca să fie mai clar, uitasem să vă menţionez în legătura cu activitatea sportivă a Surmont Club. Am avut o reprezentare de cinste la Campionatele Europene de Downhill şi 4 Cross, 5 octombrie, Pamporovo, Bulgaria, prin sportivul Marcu Dan, care a obţinut nu mai puţin de 60 de puncte UCI. Şi cu toate acestea, Selejan susţine ca nu avem activitate şi a găsit motiv să ne suspende. Mai este nevoie să clarificăm ceva?
Iar Campionatul Naţional de Downhill şi 4 Cross nu a fost organizat de către federaţie anul acesta şi nici un club nu a dorit să-l organizeze, deoarece Selejan s-a purtat execrabil cu reprezentantul Clubului Sportiv Cheile Grădiştei, care s-a prezentat în august la federaţie cu solicitarea voluntară de a organiza acest campionat. Nu este vina cluburilor sau a sportivilor că nu am avut campionat naţional pentru unele discipline, iar scopul suspendării este de a elimina cluburile care ar vota în adunarea generala împotriva deciziilor lui Selejan.”
Smart Atletic:
„Bună seara,
Mărturisesc că pentru prima dată de când sunt afiliat la FRC am parcurs statutul. Sunt profund şocat de faptul că această adunare a biroului executiv este complet nestatutară, prin urmare ilegală.
De asemenea, am remarcat că la capetele de acuzare aduse preşedintelui Eduard Novak nu sunt aduse şi dovezi clare legate de aceste presupuse abuzuri. Îmi este clar că sunt acuze inventate pe acuzatorul nu mai devine acuzat. Aştept cu interes dovada acestor acuze (cu documente oficiale sau corespondenţă electronică), deşi mă îndoiesc că există, deoarece preşedintele în exercitiu nu a fost lăsat să facă absolut nimic.
De remarcat că există documente oficiale care arată foarte clar că la FRC s-au produs abuzuri legate de: neplata taxelor aferente salariilor pe ultimii 12 ani; neplata obligaţiilor faţă de echipele participante la Turul Ciclist al Sibiului, unde sumele necesare au fost plătite în contul federaţiei de către clubul din Sibiu încă de la 1 august (o pată uriaşă pentru imaginea FRC, a ciclismului românesc şi nu în ultimul rând asupra clubului organizator, Sport Project, şi a clubului meu implicat în organizare); plăţi pentru jocuri online către Google şi Facebook prin cardul domnului contabil; extrageri de pe cardul federaţiei fără justificare.
Din punctul meu de vedere, acestea sunt dovezi irefutabile legate de aceste abuzuri şi nu simple vorbe puse pe hârtie, aşa cum sunt acuzele aduse preşedintelui Eduard Novak.
Aştept să fiu contrazis cu dovezi clare care pot fi acceptate şi de un tribunal.
Seara bună!”
În cursul zilei de azi, 14.11.2013, DirtBike a fost alături de reprezentanţii Surmont şi JoyBike şi de Eduard Novak în vizita efectuată la Federaţia Română de Ciclism pentru a afla de la Vasile Selejan motivele suspendării cluburilor şi a demiterii abuzive a preşedintelui ales democratic de către cluburi. Materialul foto-video este în curs de prelucrare.
Păstraţi legătura cu realitatea ciclistă şi spuneţi-vă părerea!
Mx
Aici reacţiile cluburilor care sunt afectate de decizie:
JoyBike Braşov a trimis azi dimineaţă acest comunicat care a fost publicat şi pe Facebook:
C O M U N I C A T
Având în vedere ultimele evenimente care au avut loc la nivel administrativ în lumea ciclismului din România, Clubul Sportiv JoyBike din Braşov transmite public următoarele:
1. Deoarece decizia de marţi, 12.11.2013, de a-l demite pe preşedintele ales democratic al Federaţiei Române de Ciclism, Eduard Carol Novak, este una abuzivă şi nestatutară, nu avem cum să o acceptăm ca atare din punct de vedere legal. În conformitate cu statutul Federaţiei Române de Ciclism, Consiliul de Administraţie poate fi convocat doar de preşedinte, lucru care în mod evident nu s-a întâmplat. Considerăm convocarea acestui aşa-zis “consiliu” drept nestatutară, abuzivă şi ilegală. Mai mult decât atât, nu putem să înţelegem prezenţa celor doi angajaţi ai Ministerului Sportului şi care au semnat procesul verbal fără o împuternicire de la minister.
2. Ni se pare aberantă decizia de a suspenda clubul nostru alături de cluburile sportive Surmont, Smart Atletic, Ciclism Marghita şi Ciclism Montan Bistriţa DH şi de a sancţiona cluburile Torpedo-Vectra Zărneşti şi Intersport Miercurea Ciuc, motivele fiind insuficiente, fictive şi maliţioase. Toate aceste cluburi au activitate sportivă care se manifestă prin organizarea de concursuri de ciclism şi susţinerea de sportivi prin fonduri proprii, lucruri foarte uşor de verificat şi printr-o simplă căutare pe internet.
3. Deoarece clubul nostru, afiliat la FRC încă de la înfiinţare, din 2003, a fost ironizat în ultimul an de unii membri mai puţin inspiraţi ai vechii conduceri FRC drept “club de downhill”, ca şi când asta ar fi însemnat că înţelegem mai puţin ciclismul ca fenomen şi că suntem mai puţini îndreptăţiţi să votăm şi să luăm decizii alături de alte cluburi în cadrul structurilor federale specifice, dorim să punctăm foarte ferm câteva aspecte esenţiale:
În primul rând, în cadrul Federaţiei Române de Ciclism, conform statutului, toate cluburile sunt egale şi nu se fac discriminări între ele. Prin urmare, la fel de bine cum cluburile tradiţionale, specializate pe şosea, pot vota fără nici o problemă aspecte care ţin de organizarea de concursuri de mountainbiking (cross country, maraton, downhill, four cross) sau trial, deşi cunosc puţin sau chiar deloc (în unele cazuri) aceste discipline, nu este nici o problemă pentru cluburi ca al nostru, specializate în mountainbiking să participe în mod democratic la luarea de decizii care privesc competiţiile de şosea şi ramurile lor tipice (velodrom, ciclocros etc.).
În al doilea rând, în ciuda etichetei de “club de downhill”, care ni s-a aplicat de către oameni care, din păcate, cunosc prea puţin sportul pe care ar trebui de fapt să îl iubim necondiţionat cu toţii, dorim să le amintim acelor distinşi domni nu doar că din conducerea clubului nostru sportiv fac parte oameni care au peste zece ani de ciclism rutier de performanţă la activ, dar şi că de-a lungul timpului, de când există clubul nostru, am dat în mod regulat sportivi care au participat în majoritatea disciplinelor ciclismului, de la şosea, la ciclocros, la triatlon, până la downhill şi four cross. Evident, şi aceste date se pot consulta public.
În al treilea rând, ni se pare de-a dreptul mârşav cum persoanele maliţioase şi cu prea puţine cunoştinţe de fond despre ciclism, dar care ocupă de ani de zile funcţii nemeritate în cadrul structurilor federale, încearcă să dea o conotaţie peiorativă unei discipline din ciclism, care nu doar că este recunoscută ca atare de Uniunea Ciclistă Internaţională, dar care este ştiută unanim în lumea ciclismului drept principal motor de dezvoltare tehnologică şi un vârf de lance al progresului ciclismului în general, nu de puţine ori fiind botezată “formula unu a ciclismului”. Deci, domnilor, dacă habar nu aveţi despre downhill, fiindcă nu aţi avut măcar decenţa să vă informaţi vreodată despre această ramură, nici să nu îndrăzniţi să vorbiţi în termeni negativi despre ea! Este o disciplină la fel de meritorie ca şi oricare alta. Dumneavoastră trebuie să vă modificaţi perspectivele, fiindcă disciplina în sine nu are nici o vină.
Să nu uităm nici că în anii 2010, 2011 şi 2012, înainte ca Eduard Novak să devină preşedinte FRC ales democratic de către cluburile afiliate, clubul sportiv JoyBike a spălat ruşinea federaţiei de atunci, organizând din fonduri proprii în aceşti ani Campionatele Naţionale de Downhill, la un nivel nemaiîntâlnit, cu facilităţi de care sportivii români nu mai beneficiaseră şi cu un cuantum de premii care nu era de imaginat până atunci. Nu doar că ne-am implicat clubul în organizarea de Campionate Naţionale de downhill după ce 6 (şase) ani de zile acestea au lipsit cu desăvârşire din calendarul oficial, mulţumită sabotajului sistematic practicat de FRC-ul de atunci la adresa mountainbiking-ului, dar am dat şi sportivi care au devenit Campioni şi Vicecampioni Naţionali în aceasta disciplina (şi nu numai) şi în 2011 şi 2012 am făcut din concursul nostru de downhill de casă şi un eveniment internaţional de renume, mai precis concursul de ciclism cu cea mai înaltă încadrare la Uniunea Ciclistă Internaţională care a existat până la acea dată în România. Pentru aceste evenimente de excepţie, organizate impecabil, am primit felicitări unanime nu numai de la sportivii români, cât mai ales de la musafirii noştri din Anglia, Austria, Polonia, Croaţia, Slovenia, Bulgaria şi Ungaria, cărora nu le-a venit să creadă ce au găsit aici. şi chiar şi de la arbitrii delegaţi de UCI. Fireşte, dovezi în această direcţie există din belşug pe internet, precum şi documentarea video a concursurilor, o premieră şi ea.
Nu vom ingnora nici piedicile pe care ni le-a pus FRC în fiecare an, sub vechea conducere, în organizarea acestor Campionate Naţionale în care, practic, le făceam lor treaba, dar pe banii noştri. Ne aducem aminte de lipsa crasă de profesionalism a unor angajaţi afiliaţi vechii conduceri care nu doar că nu au fost capabili să treacă în calendarul internaţional datele de contact corecte, dar i-au pricinuit mari bătăi de cap chiar şi comisarului UCI delegat în 2012 la concursul nostru, datorită lipsei lor de interes şi a necunoşterii regulamentelor internaţionale UCI privind organizarea de curse la un asemenea calibru. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care am renunţat la organizarea în anul 2013 a unui concurs cu încadrare UCI, deşi ne doream continuitate: suma de bătăi de cap pricinuite de vechiul FRC ne-ar fi zădărnicit eforturile.
Tot aici vom sublinia faptul că şi celelalte două concursuri majore din România, Turul Sibiului şi Triada MTB, organizate de Sibiu Sport Project şi ProCycling, sunt evenimente independente şi finanţate din surse proprii care generează o imagine excelentă pentru ciclism în plan intern şi internaţional şi sunt net superioare oricărui concurs organizat vreodată de vechea gardă FRC, care încă insistă să ne bântuie. Nu ne place să ne amintim de Campionate Naţionale premiate cu o napolitană şi o portocală.
Ne mai întrebăm şi cum este posibil ca un club cum este Surmont, care a făcut pentru mountainbiking mai mult decât se poate cuprinde în cuvinte, care a organizat Campionate Naţionale ani de zile prin eforturi proprii şi care a dat pe lângă Campioni Naţionali la multiple discipline şi unul din doi comisari internaţionali UCI români (Tiberiu Macaveiu), să fie suspendat “din lipsă de activitate”, când unul dintre sportivii săi, Marcu Dan, tocmai a venit cu un bagaj important de puncte internaţionale de la Campionatele Europene din Bulgaria, desfăşurate la Pamporovo.
Nu înţelegem nici cum un sportiv care s-a calificat la Olimpiadă prin strădaniile sale personale, aşa cum este Tudor Oprea, să fie încă şicanat constant de către oameni încă active din vechiul FRC şi să fie împiedicat să-şi desfăşoare activitatea sportivă la nivel de club aşa cum este firesc.
Concluzia este clară: timp de prea multă vreme vechea conducere a federaţiei a cheltuit abuziv fonduri de stat, a umilit sportivii cu perspective şi a sabotat acest sport din rea-credinţă şi uneori din lipsă elementară de educaţie. A minţit, a furat, a dezinformat, a semănat zâzanie şi s-a manifestat agresiv cu prea mulţi oameni cu adevărat dornici să susţină ciclismul. Credem că această era s-a încheiat definitiv şi irevocabil. De aceea îl vom susţine pe Eduard Carol Novak în continuare şi nu vom tolera abuzurile grosolane prin care vechea conducere a Federaţiei Române de Ciclism încearcă să se agaţe de funcţii şi implicit de ciolan.
La fel ca şi restul colegilor noştri bine intenţionaţi şi interesaţi de promovarea şi dezvoltarea durabilă a ciclismului în România, dorim să eliminăm blocajul existent în momentul de faţă în ciclismul românesc la nivel administrativ şi credem că acest fapt se poate realiza doar prin convocarea unei Adunări Generale la care să participe toate cluburile afiliate. Din moment ce interesele de grup au demonstrat că în cadrul unei convocări de Consiliu de Administraţie, precum cea ilegală şi nestatutară de marţi, 12.11.2013, scopul urmărit este doar acela de a suspenda cluburi pentru a preveni exprimarea acestora democratică în cadrul unei eventuale Adunări Generale, îi solicităm preşedintelui FRC să nu facă o asemenea convocare. Solicităm tuturor cluburilor să participe la convocarea unei Adunări General extraordinare, cu scopul înlocuirii membrilor de consiliu care au participat la întrunirea nestatutară şi au luat hotărâri abuzive împotriva ciclismului românesc. Solicităm Ministerului Tineretului şi Sportului să ia o poziţie fermă în această situaţie, să nu mai tolereze abuzul unei facţiuni disperate din FRC care a avut prea mult timp la dispoziţie şi în toţi aceşti ani nu a demonstrat nimic, şi să ţină cont de statutul Federaţiei Române de Ciclism, care este prea des încălcat pentru a materializa interesele meschine ale antemenţionatei facţiuni.
Semnează conducerea clubului sportiv JoyBike Braşov:
Ciprian Burtan – preşedinte, Dan Pohrib – vicepreşedinte
Acest demers mai este susţinut de cluburile:
Surmont
ProCycling Sibiu
Torpedo-Vectra Zărneşti
Intersport Miercurea Ciuc
Ciclism Marghita
Olympic Team
Ciclism Bistriţa DH
Tibiscus Timişoara
Sibiu Cycling Project
Maros Bike
Garage Racing
CIBO Bilal Braşov
Conpet Ploieşti
Master Ski & Bike
Trialuta
Showtime Sfântu Gheorghe
Extrem Odorhei
Extrem Tuşnad
La Hoya Cluj-Napoca
Ride Competition
Bucovina Rădăuţi
Clubul Sportiv Delma
Smart Atletic
RaceTech
Braşov, 14.11.2013
Alte cluburi au reacţionat pe o listă de e-mail în care au fost incluse de Vasile Selejan:
ProCycling:
„Bună seara,
Se face referire în aceste documente şi la Clubul Sportiv ProCycling şi la faptul că acesta este suspendat!!!
Ne vom prezenta în zilele următoare la MTS cu o adresă şi alte documente pentru a solicita un punct de vedere juridic din partea acestei instituţii privind această suspendare.
Între timp ne considerăm membru cu drepturi depline al Federaţiei Române de Ciclism si pentru că:
- Respectăm toate cerinţele din Statutul şi Regulamentul FRC
- Am achitat toate taxele
- Avem cinci sportivi licenţiaţi FRC în 2013
- Am organizat Campionatele Naţionale de Mountain Bike Cross Country 2013
- Avem 2 titluri de Campion National şi 3 titluri de Vicecampion Naţional în 2013
- Am obţinut prin sportivii nostri 38 de puncte UCI prin participarea la competiţii internaţionale, puncte care vor fi contorizate şi pentru Romania în clasamentul pe naţiuni. Deplasările s-au făcut din fonduri proprii.
- Suntem probabil unul din cele mai active cluburi, în special în ramura mountainbike
Considerăm că situaţia (inclusiv financiară) în care a ajuns ciclismul nu poate fi deblocată decat prin convocarea unei ADUNĂRI GENERALE la care să participe toate cluburile afiliate.
Solicităm preşedintelui să NU convoace un Consiliu de Administraţie, având în vedere că majoritatea membrilor actuali ai acestui consiliu au ca scop suspendarea altor structuri sportive, aşa cum au demonstrat prin abuzul încercat ieri. Este clar că aceşti membri nu reprezintă interesele ciclismului din România.
De asemenea, invităm toate cluburile ai căror reprezentanţi încă mai au coloană vertebrală sa se ralieze la cele două solicitări de mai sus şi să trimită propriile solicitări către FRC şi MTS. Se impune, credem, o atitudine fermă din partea tuturor cluburilor afiliate, indiferent că susţin vechea sau noua conducere sau sunt neutri în această privinţă.
Cu stimă,
Ideal Geiger Team”
Tudor Oprea, un sportiv cu rezultate, faultat din nou de "aripa Selejan". |
RaceTech:
“Domnule Selejan,
Prin această acţiune aţi devenit imaginea reprezentativă a ruşinii sportului românesc.
Oricine a răsfoit Statutul FRC poate vedea că v-aţi încălcat grosolan atribuţiile. În calitate de membru cu drepturi depline al FRC, A.S. RACETECH protestează împotriva acestui mod de a rezolva treburile şi nu poate accepta aceste "hotărâri". Sperăm că într-un moment de luciditate vă depuneţi demisia, spre binele ciclismului românesc.
Ovidiu Burghelea”
Surmont:
“Mai trebuia să-l demiteţi şi pe preşedintele ţării şi să suspendaţi guvernul, pentru că sunt la fel de legale acţiunile dumneavoastră. :)
Aşteptăm în zilele următoare punctul de vedere al MTS cu privire la această acţiune nestatutară şi abuzivă, dupa care ne rezervăm dreptul să acţionăm alături de celelalte cluburi în sensul rezolvării acestei situaţiii aberante, care a început cu un an în urma, când aţi suspendat abuziv celelalte cluburi care nu vă susţin, iar acum aţi întrecut orice măsură.
Ca să fie mai clar, uitasem să vă menţionez în legătura cu activitatea sportivă a Surmont Club. Am avut o reprezentare de cinste la Campionatele Europene de Downhill şi 4 Cross, 5 octombrie, Pamporovo, Bulgaria, prin sportivul Marcu Dan, care a obţinut nu mai puţin de 60 de puncte UCI. Şi cu toate acestea, Selejan susţine ca nu avem activitate şi a găsit motiv să ne suspende. Mai este nevoie să clarificăm ceva?
Iar Campionatul Naţional de Downhill şi 4 Cross nu a fost organizat de către federaţie anul acesta şi nici un club nu a dorit să-l organizeze, deoarece Selejan s-a purtat execrabil cu reprezentantul Clubului Sportiv Cheile Grădiştei, care s-a prezentat în august la federaţie cu solicitarea voluntară de a organiza acest campionat. Nu este vina cluburilor sau a sportivilor că nu am avut campionat naţional pentru unele discipline, iar scopul suspendării este de a elimina cluburile care ar vota în adunarea generala împotriva deciziilor lui Selejan.”
Smart Atletic:
„Bună seara,
Mărturisesc că pentru prima dată de când sunt afiliat la FRC am parcurs statutul. Sunt profund şocat de faptul că această adunare a biroului executiv este complet nestatutară, prin urmare ilegală.
De asemenea, am remarcat că la capetele de acuzare aduse preşedintelui Eduard Novak nu sunt aduse şi dovezi clare legate de aceste presupuse abuzuri. Îmi este clar că sunt acuze inventate pe acuzatorul nu mai devine acuzat. Aştept cu interes dovada acestor acuze (cu documente oficiale sau corespondenţă electronică), deşi mă îndoiesc că există, deoarece preşedintele în exercitiu nu a fost lăsat să facă absolut nimic.
De remarcat că există documente oficiale care arată foarte clar că la FRC s-au produs abuzuri legate de: neplata taxelor aferente salariilor pe ultimii 12 ani; neplata obligaţiilor faţă de echipele participante la Turul Ciclist al Sibiului, unde sumele necesare au fost plătite în contul federaţiei de către clubul din Sibiu încă de la 1 august (o pată uriaşă pentru imaginea FRC, a ciclismului românesc şi nu în ultimul rând asupra clubului organizator, Sport Project, şi a clubului meu implicat în organizare); plăţi pentru jocuri online către Google şi Facebook prin cardul domnului contabil; extrageri de pe cardul federaţiei fără justificare.
Din punctul meu de vedere, acestea sunt dovezi irefutabile legate de aceste abuzuri şi nu simple vorbe puse pe hârtie, aşa cum sunt acuzele aduse preşedintelui Eduard Novak.
Aştept să fiu contrazis cu dovezi clare care pot fi acceptate şi de un tribunal.
Seara bună!”
O imagine deja clasică de la un concurs cu 5 participanţi la clasa Elite a Naţionalelor de Ciclocros şi cu inevitabilul Mercedes al gospodăriei Selejan în finish. |
În cursul zilei de azi, 14.11.2013, DirtBike a fost alături de reprezentanţii Surmont şi JoyBike şi de Eduard Novak în vizita efectuată la Federaţia Română de Ciclism pentru a afla de la Vasile Selejan motivele suspendării cluburilor şi a demiterii abuzive a preşedintelui ales democratic de către cluburi. Materialul foto-video este în curs de prelucrare.
Păstraţi legătura cu realitatea ciclistă şi spuneţi-vă părerea!
Mx
Raporteaza
13 Comentarii
Scrie un comentariu
Promovează-ți afacerea aici !
Promovează-ți afacerea aici !
What you doing for my residence?
Yo Mr. Minister
Why you being sinister?" "Nah Mean"
(with Nas and Damian Marley) cred că se potrivește...