Cameron Cole a pierdut lupta cu hype-ul

Cameron Cole a pierdut lupta cu hype-ul

Postat la: 1 decembrie 2014

Salutare tuturor,

Recent am citit pe unul dintre site-urile de profil o veste nu foarte îmbucurătoare legată de unul dintre personajele mele preferate din mica lume a circuitului mondial de downhill. Este vorba despre încheierea activității profesionale a lui Cam Cole.

Cameron Cole a pierdut lupta cu hype-ul
Fenomenul acelor vremuri Cameron Cole
Sursa: www.ridefox.com


Pentru că nu discutăm despre orice alt personaj al ”circului”, consider ca subiectul merită și câteva cuvinte, nu doar o altă postare de umplutură. Acum nu foarte multă vreme, Cam era rising star-ul downhill-ului la nivel mondial, unul dintre puținii ex-juniori care puneau probleme celor din clasa elite. ”Fenomen” fiind cea mai bună descriere a lui Cam în acele vremuri.

Cameron Cole a pierdut lupta cu hype-ul
Fort William 2010
Sursa: mtbr.com


Revenind la știre, am putea spune că nu e mare lucru, pentru că toată lumea se retrage la un moment dat, fie acesta la apogeu, fie la lipsa rezultatelor, fie în urma accidentărilor. Dar...

Cameron Cole a pierdut lupta cu hype-ul
"Anti hype" Primul titlu de campion modial pe un cadru de carbon. Cu mult înaintea altor lăudăroși. Cam Cole și un tânăr inginer pe nume Aaron Lahar
Sursa: ridemonkey.com


În schimb, dacă nu mă înșel, cazul lui Cam Cole este poate singurul în care un rider de calibru se retrage având ca motiv principal lipsa de pe piață a ofertelor.

Cameron Cole a pierdut lupta cu hype-ul
Top Junior - 2006 Rotorua, Noua Zeelandă
Sursa: h3publications.com


Sunt convins că marea majoritate dintre noi am auzit de un Aaron Gwin, sau de un Sam Hill și nu m-ar mira să nu fi reținut numele lui Cam Cole. De fapt, aș fi surprins dacă numele acestuia rezonează în urechile cuiva. Dar, am să arunc în discuție un titlu de Campion Mondial la juniori, un loc doi la Fort William, un loc patru la general în 2010 înainte de o accidentare spre sfârșit de sezon și câteva podiumuri în Cupa Mondială, într-o carieră de doar 8 ani. Dintre care trei sezoane s-au dus pe apa sâmbetei datorită accidentărilor.

Cameron Cole a pierdut lupta cu hype-ul
Scafoidul înșurubat, în 2010 i-a ”furat” locul 3/4 la general în Cupa Mondială. Tot aici, sfârșitul lui 2011. Champery, amândouă... Sursa: spokemagazine.com


Prezența acestuia în media a lăsat dintotdeauna de dorit, mai ales dacă o comparăm cu cea a altor rideri. Dacă rumeg puțin lucrurile, s-ar putea ca actuala situație să se datoreze în mare măsură datorită lipsei de promovare. Pentru că circuitul este plin de nume cât se poate de sonore, chiar dacă multe dintre acestea sunt sub calibrul lui Cam Cole. 2014 a fost un an slab față de adevăratul său potențial. Uniunea Ciclistă Internațională îi atribuie un loc 20, însă interesant, pot să număr alți 10 de rideri clasați sub Cam, care beneficiază și pentru 2015 de sprijinul unei echipe de uzină.

Cameron Cole a pierdut lupta cu hype-ul
Din păcate, Google spune că așa arată Cameron Cole, 9 din 10 imagini sau filme. Probabil punctul terminus al imaginii sale.
Sursa: flowmountainbike.com


”Build season”, este un termen uzual în circuitul mondial după o accidentare. Nivelul de performanță este incredibil de ridicat. Asta necesită timp pentru revenire. Au fost, sunt și vor fi destule cazuri în acest sens. În cazul lui Hill, chiar mai multe sezoane. Top 20 este o performanță în sine, dar cu atât mai mult într-un sezon de revenire, în urma unei accidentări. Să fie oare purtatul "ochelarilor de cal" o modă nouă pe cat walk-ul team manager-ilor?

Cameron Cole a pierdut lupta cu hype-ul
Africa de Sud 2014
Sursa: ride100percent.com


Cum fiecare dintre noi are o mână de rideri preferați, așa am și eu. Dacă discutăm despre respect, profesional îi respect pe toți, însă nu pot spune același lucru despre fiecare rider pe plan personal. Sunt și rideri care fără nici un motiv poate îmi par antipatici. Din acest punct de vedere Cam Cole s-a aflat din totdeauna pe lista mea preferată. Atitudinea, stilul, profesionalismul și personalitatea lui au garantat mereu acest lucru. Lectura și amintirile care stau la baza articolului îmi întăresc în continuare această imagine. De aici încolo voi considera plecarea lui Cam Cole o mare pierdere pentru lumea din World Cup și de ce nu și pentru fanii sportului.

Cameron Cole a pierdut lupta cu hype-ul
”În civil”
Sursa: sixsixone.com


Valoarea unei calități precum cea de a tace și face, dictată de o karmă băută, face cam doi lei, pe lângă ”adevărata” valoare generată de hype.

Dacă sunteți curioși ce fel de om este Cam, puteți arunca o privire peste pagina de jurnal scrisă după accidentul său din Andorra: http://cameroncole.blogspot.co.uk/2013/08/lessons-of-life-on-wheels.html

În continuare, Cam Cole își continuă viața ca ”civil” continuându-și studiile, iar ca rider va fi sub umbrela Giant/Fox Noua Zeelandă, însă doar pe plan național.

Cameron Cole a pierdut lupta cu hype-ul
Braaaap
Sursa: frodocole.wix.com


Îi urăm mult succes în continuare, indiferent de alegerile pe care le face, și precum Mick Hannah, de ce nu, poate o revenire mai încolo...

Toate cele bune,
Mitzu
Raporteaza

3 Comentarii

Teodor Jagate
1 decembrie 2014 la 14:21
Dumnezeule budist...cum arată radigrafia aceea. Înfricoşătoare şi...clară. La noi abia se văd oasele, acolo se vede tot...
0
0
Maximilian Munteanu
1 decembrie 2014 la 19:35
Mitzu, mie mi se pre că ne supărăm aici pentru că plouă. Cam nu e singurul om care a rămas fără ride cu rezultate excelente. Nu uita de Tracey Hannah, iar ăla e doar primul exemplu care îmi vine în minte. Știi la fel de bine ca mine, că e o concurență acerbă acolo sus și mai știi la fel de bine că rezultatele sunt una iar principiul numit ”marketability” e cu totul altceva. Nu ține de hype să știi să te vinzi și să fii convingător. E ceva normal. Plus că nu luăm în seamă factorul personal al lui Cam. Poate că el a ales să facă un pas înapoi și să caute un altfel de carieră. Nu ar fi nici el primul. Sunt rideri care rămân în industrie, după terminarea carierei, și oameni care studiază pe brânci și ajung să lucreze cu totul altceva. Despre Floriane, Emmeline și Emilie știu sigur că sunt dintr-a doua categorie. Cred că discuția e mult mai complicată și că nu e vorba numai de hype. Dar dacă e să vorbim de hype, atunci pot să-ți spun ce mi-a spus o păsărică din industrie a propos de cum mușcă noul hype numit ”Enduro” din bugetele de marketing care erau și pentru downhill. Downhill-ul e în scădere, ca interes și ca răspândire, dar e interesant cum rămâne principalul vector de imagine și de dezvoltare. Fiindcă treaba aia cu ”win on Sunday, sell on Monday” încă mai funcționează. Cam e un super rider și un super individ, dar nu o să îi plâng de milă, fiindcă sunt sigur că poate controla ceea ce i se întâmplă. Pe de altă parte, mă gândesc la oameni care au ars-o mult timp low budget și au în sfârșit susținere sănătoasă. Frații Masters, musafirul nostru Harry etc. Nu știu unde sunt ei în clasament în raport cu Cam, dar știu sigur că au muncit și ăia de le-au ieșit ochii dn cap. Ah, și mai e și hazardul.... Cheers!
2 Nagy Tamas Nagy, Doru Curut
0
Dan Nacu
1 decembrie 2014 la 21:47
Pacat pt. el si sport, ca el nu sunt multi dar viata ne ofera suisuri si coborasuri este axact ca in acest sport extrem cu bicicleta.
0
0

Scrie un comentariu

Promovarea ta aici!

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Google Ads