Garanțiile - o problemă complexă

Garanțiile - o problemă complexă

Postat la: 9 decembrie 2014

Salutare tuturor,

Astăzi vom discuta despre subiectul garanțiilor din lumea noastră a bicicletelor, pentru că îl consider a fi unul foarte dificil și cu multe culori sau puncte de vedere. În cele ce urmează, nu mă voi lega de partea juridică a subiectului, ci voi încerca doar să creionez câteva idei de bază. Ca mai fiecare dintre noi, m-am lovit și eu la rândul meu de această problemă, singura diferență fiind poate faptul că am avut de-a face cu ea din ambele perspective: și cea de cumpărător dar și cea de comerciant, indiferent că vorbim despre servicii sau produse.

Pentru că spuneam că discutăm despre multe culori și puncte de vedere, consider de la bun început necesară o atitudine deschisă și înțelegătoare. Termenul de ”vină” există și nu prea. La fel și bunăvoința sau reavoința, de ambele părți.

Garanțiile - o problemă complexă
Pase cu responsabilitatea și vina
Sursa: dangerousintersection.org


În anul 2000, eram angajat la unul dintre marii distribuitori de biciclete, piese și echipament de pe piața locală de atunci. Una dintre cerințele angajatorilor mei a fost să concep manualul de garanții pentru bicicletele rezultate din producția proprie. În timpul discuției inițiale, mi-a fost specificat faptul că din acest manual trebuie să reiasă lipsa noastră de culpă, negru pe alb. Practic, în acele clauze, să fie de fiecare dată, la fiecare caz o specificație care să dezvinovățească producătorul. Nu știu ce rezultate ar fi avut, la urma urmei, acel document în vreo instanță, dar ideea este ca acel manual de garanție a fost imprimat și livrat cu bicicletele respective, fix în acea formă.

Cazuri precum cel de mai sus vom găsi frecvent. Cel mai la îndemână e să analizăm puțin clauzele unui contract cu banca sau cu vreun furnizor de servicii de telefonie mobilă, asigurări etc. Culmea e că multe dintre acestea conțin clauze care nu au nici un fundament legal. Omul, naiv și de bună credință, se înhamă, deseori fără să citească aceste clauze. Sau deseori este nevoit să le accepte, neavând de ales.

Garanțiile - o problemă complexă
Odată cu iscălirea, teoretic suntem de acord, indiferent de clauze
Sursa: blog.epyline.com


Acestea sunt într-adevăr cazuri de rea-intenție și ar trebui evitate, pe cât posibil, sau asumate de la bun început. Pentru că știți cum este, nu? În România se moare cu dreptatea în mână.

Garanțiile - o problemă complexă
Dreptate? bună glumă
Sursa: epochtimes-romania.com


Dar tot de partea furnizorilor de servicii sau produse mai există și o altă latură, pe care doar cei implicați o văd:

În general, nu discutăm de multinaționale cu interese meschine de a stoarce banii din noi. Magazinele sau distribuitorii locali sunt oameni normali și deseori bicicliști de-ai noștri. Sunt simpli intermediari de prima sau a nu știu câta mână între producător și clientul final. Teoretic, ei nu au cum să aibă nici o vină față de client, în cazul unui defect de fabricație al unui produs. Nu magazinul sau vânzătorul poartă vina pentru ca ni s-a rupt nouă cadrul și ne-am spart dinții, pentru că nu este responsabil de producție. Ar putea fi responsabil doar pentru alegerea de a comercializa acel produs, dar asta înseamnă un lucru pe care nimeni nu are cum să-l anticipeze.

Garanțiile - o problemă complexă
Viciu de fabricație
Sursa: pardo.net


Garanțiile în marea lor parte se referă strict la viciile de fabricație ale produsului sau asamblarea acestuia. Trebuie să știm ca în cele mai multe cazuri, problema se transferă de la clientul final la magazin sau distribuitor. În 90\% din situații, aceste probleme își vor găsi finalul în depozitul importatorului. De obicei, pe cheltuiala acestuia. Cazurile în care producătorul acordă o compensare pentru produsele supuse garanției, sunt cazuri fericite și rare. Nu mulți importatori se pot lăuda cu așa ceva.

Garanțiile - o problemă complexă
Unul dintre cele mai bune proiecte, deraiat de ”seriozitatea” producătorului. Evil nu-și va recupera investiția niciodată și nici pata de imagine nu și-o va mai spăla
Sursa: pinkbike.com


În cazul meu, acesta era mersul trenurilor și la fel ca mine sunt mulți alții. Am văzut nu odată cadre fisurate sau diverse piese în depozite, pe stoc, pe post de garanții, pentru simpla lor justificare contabilă. În aceste situații, importatorul își asumă pierderea.

Dacă aplicăm acest punct de vedere asupra magazinului, putem observa că acesta este simplul intermediar și deseori este piesa dintre ciocan și nicovală. În funcție de situații sau atitudini, aici putem întâlni cazuri în care:

- magazinul va schimba piesa urmând a fi compensat de către distribuitor/importator
- magazinul va schimba piesa pe propria cheltuială, datorită obrazului (dacă există) față de client, atunci când nu are acordul distribuitorului/importatorului
- magazinul va refuza schimbul piesei.

Legat de acest refuz, iarăși putem împărți firul aței în patru, pentru ca poate face dovadă de simplă reavoință, sau poate că piesa într-adevăr nu face subiectul unui schimb în garanție.

Piese precum rulmenții, saboții de frână, diversele garnituri, anvelopele sau în general piesele de uzură nu au garanție în acest sens. Au garanție față de viciile de fabricație ex: o anvelopă nouă care s-a despicat în două; Faptul ca o anvelopă s-a ros, sau un set de rulmenți s-a gripat, nu constă o problemă de garanție.

Garanțiile - o problemă complexă
Jantele fisurate datorită uzurii excesive, nu fac subiect de garanție
Sursa: mark-ju.net


Tot la acest punct, trecem puțin și în partea celalată, în partea clientului final, care deseori este și acesta purtător de culpă.

Folosirea recomandată și buna întreținere a produsului. Este clasică deja expresia: I was just riding along. Un fel de, ”mă plimbam doar pe bicicletă” când s-a rupt cadrul în două și, iarăși, ne-am spart dinții.

Fie că discutăm despre biciclete, fie că discutăm despre piese, trăim zile bune, pentru că industria și paleta de produse disponibile s-au diversificat odată cu sportul. Astfel, avem produse pentru fiecare disciplină sau nivel de practicare, sex, vârstă sau chiar greutate. În cazul în care ieșim la o tură cu bicicleta, care se întâmplă să fie una de șosea, iar startul turei se întâmplă să fie în vârf la temutul traseu de coborâre de la Mogoșa, să facem bine să ne asumăm dacă se rupe cadrul și mai departe știți deja nu? Ne spargem dinții... Pentru că acea cursieră nu a fost concepută pentru așa ceva.

Garanțiile - o problemă complexă
Deși pare interesant, orice garanție ar fi exclusă în acest caz.
Sursa: zengarage.com.au


Cazuri de genul sunt gârlă, dar mai există și cazuri în care bicicleta a fost concepută pentru modul de folosință. Aici intervine nivelul la care folosim acel produs. O bicicletă entry-level va avea un preț, să spunem, tot entry-level. Să luăm exemplul grupului de angrenare: lanț, pinioane, foi de angrenaj și schimbătoare. Dacă se întâmplă ca noi să fim Nino Schurter, pe o bicicletă entry-level și să rulăm lunar în medie de 2000 de kilometri în ritm susținut, categoric acele piese vor avea de suferit. Există un motiv, pentru care un lanț HG 95 costă mai mult decât un lanț HG 30. Lanțul mai scump se va preta mai bine în cazul de față. La fel, și restul componentelor dintr-o categorie mai înaltă vor face mai bine față uzurii.

Garanțiile - o problemă complexă
Aceasta este o bicicletă pentru plimbare. Uzul competițional ar face-o praf. Și ar fi vina noastră
Sursa: brucelikesbike.files.wordpress.com


În genere, lanțul nu se supune garanției, dar este un exemplu bun în acest sens.

Fiecare produs cumpărat ar trebui să fie însoțit de o hârtie în care să fie specificate condițiile de folosință și de garanție. În cazul lipsei acestia, putem recurge la întrebările de rigoare. În orice caz, am face bine să ne informăm înainte de a cumpăra produsul. Sunt șanse mari ca acel produs să nu fie pentru noi, chiar dacă ne place.

Acum că am prezentat la modul cât se poate de general câteva situații, să trecem și la atitudini.

Voi porni de la binecunoscutul proverb care spune că prostia și domnia se plătesc. Este foarte adevărat, dar moneda poate să îmbrace mai multe forme: bani, nervi, certuri, birocrație, timp pierdut sau cine mai știe ce altceva. Cazul perfect în care această monedă nu trebuie platită, fie de o parte, fie de alta, este unul extrem de rar. Într-adevăr, discutăm despre cazul civilizat, dar din păcate, este unul foarte rar întâlnit.

Garanțiile - o problemă complexă
Mondea poate să aibe multe fețe
Sursa: yourhobby.com


De-alungul anilor m-am lovit cu fel de fel de oameni. Dealeri de biciclete care la fel de bine ar putea să vândă cartofi în piață, sau gentlemeni în adevăratul sens al cuvântului. Același lucru îl pot spune și despre clienți. Astfel, atitudinile implicate vor dicta rezultatul final al problemei de garanție.

Categoric, nu există o rezolvare concretă și sigură pentru fiecare caz. Nu există un manual de ”cum să...” în aceste cazuri, dar am putea creiona câteva îndrumări. Sfaturi și nimic mai mult, pe care vă rog să poftiți a le socoti după bunul plac:


Prostia și domnia:

Putem alege să pierdem un ”meci” de garanție. Pierdem bani, dar câștigăm liniște. Cumpărăm alt produs și ne schimbăm furnizorul sau refuzăm clientul pe viitor.

Sau, putem alege să ne luptăm până în pânzele albe, poate și câștigăm la urmă, dar asta implică de obicei scandal, timp pierdut, jigniri și alte porcării. După cum am spus, totul se plătește cu ceva. Noi alegem moneda în care plătim.

Garanțiile - o problemă complexă
Și asta este o rezolvare la urma urmei...
Sursa: tensionnot.com



Tipologia personajelor:

Ar fi indicată o scurtă analiză a persoanelor implicate. Când cumpărăm sau vindem un produs, ar fi bine să analizăm persoana cu care urmează să încheiem vânzarea/cumpărarea, gândindu-ne în avans că am putea avea probleme. Astfel, putem să căutăm un alt partener în acest exercițiu comercial sau să ne asumăm rezultatul final în timp, indiferent care ar fi acela.

O pildă: putem să ne punem streșini la case cu gabori tablagii sau cu firme specializate și autorizate. Putem ști de la început cam la ce să ne așteptăm nu?


Sunt luat de prost:

În cele mai multe situații, omul se simte luat de prost și atunci acesta se împotrivește. Există o explicație logică și demnă care să ne ducă la un rezultat civilizat. Nimeni nu ne ia de proști. Putem să ne deschidem puțin mințile și să încercăm să privim și partea cealaltă a lucrurilor. Oare câți dintre noi se gândesc că s-ar putea să nu avem dreptate? Întrebarea este dacă suntem dispuși să acceptăm asta sau nu. În orice caz, înainte de a merge la război, să ne facem bine socotelile!

Am auzit atât de cazuri în care s-a apelat la instanță și serviciul de protecție al consumatorului pentru o cameră de bicicletă, dar am auzit și de cazuri în care garanția a fost rezolvată la o bicicletă de câteva mii bune de euro într-o manieră domnească.

Garanțiile - o problemă complexă
Sucker!
Sursa: i.ytimg.com


Tot legat de socotelile înaintea războiului: are rost să ne judecăm cu omul pentru un niplu de spiță? Chiar dacă avem dreptate, chiar dacă partea cealaltă dă dovadă de reavoință. Uneori este mai simplu să lăsăm de la noi. Unii sunt dispuși să cheltuie căruțe de bani pentru obiecte inutile, dar se iau la bătaie și se fac troacă de porci pentru cinci lei. Știu destule exemple...

Modul meu de operare, se bazează pe deschidere, comunicare și plătirea domniei în bani. Decât scandal și certuri, mai bine las de la mine. Oricând pot să schimb comerciantul sau să refuz cumpărătorul pentru o eventuală dată viitoare. Depinde de tabăra în care mă aflu. Poate greșesc, poate nu, cert este că pentru propria-mi persoană, așa este cel mai bine.

Pentru alte persoane? Fiecare după conștiința proprie, că doar de asta o avem. O avem, nu?

Garanțiile - o problemă complexă
Hmm
Sursa: pando.com


Discuția aceasta s-ar putea lungi la nesfârșit, pentru că oamenii, interesele și împrejurările sunt cât se poate de diferite. Textul de mai sus are caracter de simplă prezentare a unor puncte de vedere, la modul general, încercând să descrie și câteva perspective pe care poate nu întotdeauna le observăm.

Ca de obicei, dacă textul de mai sus ajută măcar într-o singură situație, înseamnă că am reușit să ne facem treaba.

Până data viitoare!

Toate cele bune,
Mitzu
Raporteaza

63 Comentarii

Ciprian Burca
11 februarie 2015 la 21:23
cazuistica asta se aplica si la masini, pai domnu stiti , in romanica drumele e grele, combustia naspet, sula garantie, daca vreti facem pe portofelul dvs, nu va convine susaua bre! Am masina noua, ai mei la fel, prieteni la fel, diferite marci, raspunsul de sus acelasi, Dle , pivotul e pe jermanica, nu romanica, aveti grija cum mergeti, dati in judecata pe robul lui dumnezeul masii, si recuperati paguba. Marketingul asta futa l stalin. El face totul, eu ca firma mica, nici nu pot oferii garantie, daca baietii nu ofera, daca eu nu am nimic la mina , nu pot oferii mai departe, macar nu maninc rahat, adica marketing, daca sunt piese marunte, dau de la mine, piese de mii de lei, fara nimic sigur, nici nu ma complic sa rostesc cuvantul garantie, incerc la producator, daca el nu da, eu nu am ce face.
0
3 Vlad Sabau, Maximilian Munteanu, Bogdan Ionescu
Maximilian Munteanu
12 februarie 2015 la 14:33
Iară te-ai trezit din hibernare și scrii lemne, Ciprian? Mai bine zi: mai vinzi biciclete ”dă la băieți”? Cum e cu garanțiile la ele? De moralitate, de semne de punctuație și de scris inteligibil nici nu mai spun nimic, că n-am cu cine. Hai, la revedere! Ah, și atenție la vocabular, că regulamentul e clar în privința asta!
1 Bogdan Ionescu
0
Ciprian Burca
12 februarie 2015 la 16:30
scriam la bascalie, tu esti dus taica cu bicicletele de la baieti, mai bine te-ai uita sa vezi cat se vinde aici pe forum, tu ai o problema cu mine, si nu stiu care este aceea.
0
1 Bogdan Ionescu
Maximilian Munteanu
12 februarie 2015 la 18:33
Băi, bășcălie să faci la tine acasă, cu cine ți-o permite! Ți-am mai spus, în repetate rânduri, că e un privilegiu faptul că te afli încă aici și să te porți în consecință. Ești un șmecheraș care a vândut furăciuni la greu și posibil încă mai vinde, dar ne dă nouă lecții de moralitate. Pe de asupra, tot ce scrii nu are logică și este exprimat jalnic și anevoios de urmărit. Fix ASTA am cu tine! Acum nu m-ar mira să mai găsesc un mesaj privat în care să mi te lauzi ce trai de om corect și liniștit duci tu, de fapt, și ce sfaturi de viață mai îmi dai. Că și tu ești unul dintre ăia incapabili să priceapă lucruri simple. Hai, fugi tare de aici!
2 Calin Dobrescu, Bogdan Ionescu
0
Ciprian Burca
12 februarie 2015 la 22:47
ai dreptate, nu are rost sa mai discutam, sunt un mare smecheras, si tu un mare frustrat! sa fii sanatos si la punga cat mai gros!
0
2 Maximilian Munteanu, Bogdan Ionescu

Scrie un comentariu

Promovarea ta aici!

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Google Ads