Şcoala de Mecanică de la BiţaColor: primii absolvenţi

Şcoala de Mecanică de la BiţaColor: primii absolvenţi

Autor:Dan Mazilu | 6 martie 2014
Primele două grupe de tineri au absolvit cursurile de la Şcoala de Mecanică de biciclete, organizată de BiţaColor. Timp de patru zile, tinerii au învăţat bazele mecanicii şi vopsirii unei biciclete. La finalul cursurilor tinerii, cu vârste cuprinse între 10 şi 21 de ani, au susţinut o probă practică prin care au demontat şi au remontat o bicicletă.

O parte dintre cursanţi încă vin la atelierul BiţaColor şi meşteresc la biciclete, chiar şi după terminarea cursurilor. Şcoala de Mecanică este găzduită la Casa Carol 53, Bucuresti, şi este un proiect social adresat tuturor celor care vor sa înveţe meşteşugul bicicletelor, indiferent de etnie, statut social sau ocupaţie.

Şcoala de Mecanică de la BiţaColor: primii absolvenţi
Şcoala de Mecanică, primii absolvenţi


“Am descoperit tineri foarte pasionaţi de biciclete şi dornici să înveţe. Pentru câţiva dintre ei, există şanse reale de angajare şi avem deja colegi din magazine de biciclete care ne cer să le recomandăm tineri”, spune Lucian Simion, co-fondator BiţaColor şi unul dintre iniţiatorii acestui proiect.

”Când o sa fii mare, o să fii un bun mecanic de biciclete” îi spune Lucian lui Manu, un copil care are 10 ani şi locuieşte cu familia într-o casă părăsită de pe lângă Piaţa Unirii. “Atunci, lăsaţi-mă să învăţ!”, a răspuns el.

Ciprian Balanescu invitat special la Școala de Mecanică

Invitatul special la Şcoala de Mecanică a fost sportivul Ciprian Bălănescu, campion la triatlon. El le-a vorbit tinerilor despre ce înseamnă sportul de performanţă şi cum l-a ajutat acesta să-şi depăşească limitele. “Triatlonul m-a învăţat să cer mai mult de la viaţă şi să-mi urmez visele”, spune el. Ciprian Bălănescu a crescut într-o casă de copii. La orele de sport a descoperit că poate fi cel mai bun. S-a antrenat vreo 7 ani fără sponsori şi fără să câştige bani şi acum este campion naţional la triatlon.

Alex Câlţa de la Şcoala de Pedalat a fost al doilea invitat special al Şcolii de Mecanică. El le-a povestit tinerilor despre ce înseamnă să faci bike trial de performanţă şi cum poţi transforma o pasiune într-o scoală în care-i înveţi şi pe alţii să meargă pe bicicletă. "Trick-urile pe bicicletă sunt ca scrisul", spune Alex Câlţa.

Impresiile participanților

La finalul Şcolii de Mecanică, Hubert, 17 ani, a spus că se bucură că şi-a făcut prieteni şi că a învaţat lucruri noi. Hazem, 21 de ani, este student la Medicină şi va fi mecanic de oameni după cum spune el, adică medic ortoped. Florin, 17 ani, care locuieşte şi munceşte în apropiere de Centrul Vechi, speră să mai aibă ocazia să mai lucreze cu biciclete, iar Filip, elev în clasa a IX-a, şi-ar dori să lucreze în vacanţa de vară ca mecanic. Printre absolvenți se numără și Ioana, studentă în anul trei la Farmacie, și Dana, o tânără pasionată de biciclete care poate fi oricand un bun mecanic de biciclete.

Şcoala de Mecanică de la BiţaColor: primii absolvenţi
Dana, una dintre cele doua fete de la Scoala de Mecanica


“Eu am venit cu zero cunoștinte. Mi-am dat seama ce reglaje pot să fac, ce piese pot să folosesc. Eu nu credeam că dacă o roată e descentrată o poți repara cu mâna ta, eu credeam că o duci la un atelier auto sau îți iei o roată nouă”, spune Andrei, 21 de ani, după cusurile de mecanică.

Toti cursanţii de la Şcoala de Mecanică au învăţat să schimbe pedalele unei biciclete, să centreze o roată şi să monteze un butuc pedalier. N-au lipsit însă şi teoriile practice despre cum să-ţi pregăteşti o bicicletă pentru bike polo sau cum să pedalezi pe un monociclu.

La finalul Şcolii de Mecanica, participanţii vor primi diplome şi scrisori de recomandare. Astfel, cei mai buni cursanţi vor avea şanse de angajare în magazine de biciclete.


Urmăreşte pe Facebook ce se întâmplă la Şcoala de Mecanică, alături de noua grupă de cursanţi: https://www.facebook.com/BitaColor

Parteneri & susţinători ai Şcolii de Mecanică:
Carol 53, Asociaţia Sens Pozitiv, Asociaţia Carusel, Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti, Tribul, Sinapseria, Turific, PlayBike, Biciclop şi Frog.

Parteneri media:
Portocala Mecanică, SkirtBike, DirtBike

Proiect finanţat de Fondul Mega Image pentru Comunitate, gestionat de Fundaţia Comunitară Bucureşti.
Raporteaza

7 Comentarii

George Romanescu
7 martie 2014 la 09:22
Bravo!
0
0
George Romanescu
7 martie 2014 la 09:23
Bravo!
0
0
Andras Carsteanu Dombi
11 martie 2014 la 03:36
Foarte buna initiativa! Ca o ideea, ati putea sa invitati un specialist de la Mavic (daca tot se fabrica in Romania), sau cineva de RockShox (DHS) sa tina cateva cursuri, sau cineva de la Sidi care sa tina un curs despre setarea corecta a pantofilor... Foarte putina lume stie sa jongleze cu vascozitatea uleiului la telescoape de ex. Cu toate ca Ciprian si Alex sunt sportivi de admirat in tara, nu cred ca ei sunt invitatii potriviti la un curs de mecanica...
0
0
Dan Mazilu
11 martie 2014 la 10:53
Nu stiu despre Alex, insa Ciprian a fost invitat sa vorbeasca din punctul de vedere al unui sportiv de top, sa vorbeasca despre cat de important este in cariera lui mecanicul de bicicleta. Pe scurt, un biciclist bun (sau triatlonist) nu mai este asa bun daca nu are un mecanic bun. Am fost si eu la intalnire si cursantii erau foarte incantati cand Ciprian ii incuraja sa devina mecanici de incredere.
1 Dragos Zama
0
Laurentiu Ghita
26 aprilie 2014 la 23:59 (editat)
foarte frumos , dar intr-un timp asa scurt nu poti invata prea multe stim bine ,pentru a deveni un mecanic bun chiar si de biciclete trebuie sa ai cunostinte de baza din mai multe domenii sa ai destui km sub talpa si asta nu poti invata in 4 zile mai ales daca vin si cursanti care nu au cunostinte de mecanica. Mult succes.
1 Corneliu Golie
0

Scrie un comentariu

Promovează-ți afacerea aici !

Fii vizibil pe DirtBike.ro - cel mai mare portal de biciclete și echipamente din România !

Google Ads