Sâmbăta trecută a avut loc a 2a ediţie a concursului de cross country maraton
Câmpina Open MTB. Concursul de la marginea oraşului Câmpina este unul din cele 3, la ora actuală din România, a cărui scop principal este strângerea de fonduri pentru o cauză caritabilă. Banii strânşi din taxa de înscriere şi donaţii vor fi donaţi la rândul lor
Fundaţiei Romanian Angel Appeal care se îngrijeşte de copii cu autism. Anul trecut s-au strâns peste 20.000 lei bani cu care Fundaţia a realizat activităţi pentru 15 familii cu autism din Câmpina, Prahova. Asemenea iniţiative trebuie aplaudate, iar exemplul lansat de organizatorii de la Câmpina trebuie urmat de cât mai mulţi din ţară.
După ce cu două weekenduri în urmă am participat la un alt maraton mtb care a depăşit aşteptările multora, concursul de mountain bike cu startul pe platoul Muscel din Câmpina, deşi cu doar 2 ediţii la activ, s-a dovedit a fi la fel de bun. Pot spune ca organizatorii au ajuns la o maturitate mulţumită căreia ediţia de anul acesta a ieşit impecabil. M-am gândit de două ori când am scris „impecabil” pentru că este totuşi o afirmaţie îndrăzneaţă. Însă oricât m-aş strădui să găsesc nod în papura nu reuşesc. Poate sunt totuşi unii cititori care au ceva recomandări de făcut pentru ediţiile viitoare. Sunt bineveniţi să o facă aici.
Concursul a câştigat mult şi în popularitate faţă de anul trecut. Dacă online au fost 545 de înscrieri sâmbătă s-au prezentat la start 375 de concurenţi din care 367 au şi terminat. Dintre aceştia 44 au fost fete, 29 juniori, 28 copii sub 14 ani şi 20 de familii. Pe scurt un eveniment „căutat”.
|
Multă lume la Câmpina Open MTB 2013. Foto: Florian Răducanu - nomad-team.ro |
Dacă anul trecut startul a fost amânat cu o oră, pentru că organizatorii au dorit să-i lase să participe şi pe cei veniţi în ultimul moment anul acesta startul s-a amânat din nou cu 30 de minute însă nu din vina organizatorilor. Pe DN1 se produsese un accident şi peste 160 de concurenţi care plătiseră înscrierea erau blocaţi pe drum. Aşteptarea nu a fost însa dificilă, atmosfera de la faţa locului fiind relaxată, vremea perfectă, ca la o serbare câmpenească.
Concursul a avut 3 trasee cu lungimile de 32, 16 şi 5 km. Avantajaţi au fost cei care participaseră şi la ediţia de anul trecut, precum subsemnatul. Pentru cei cu un antrenament „mai mediu” au existat în jur de 3 push-bike-uri pe care le suportai destul de greu dacă nu ştiai de ele. Primele au fost prin pădure la umbră. Eu am considerat aceste urcări ca la un carusel care te suie sus pentru ca apoi să te ţină acolo sau să cobori şi să urci din nou din inerţie. Cam aşa a fost.
După prima urcare dură a traseului lung a urmat prima coborâre dură care a fost prin pădure. Coborârea nu a fost tehnică şi din acest motiv putea fi făcută în foarte mare viteză. Însa din acest motiv a fost şi periculoasă întrucât pantele erau foarte abrupte iar viteza creştea într-o secundă de la 7 la peste 60 kmh.
|
Câmpina Open MTB 2013. Foto: Florian Răducanu - nomad-team.ro |
După care ajungeai în zona de sus a traseului, pe asfalt şi în preajma localităţilor Şotrile şi Viştieru. Pe asfalt urcările s-au făcut mult mai uşor deşi în foarte multe rânduri rampa depăşea 10\%. Cât despre coborârile pe asfalt, cred că spectatorii au văzut faze şi viteze pe care le-au vizionat doar la tv. Sau si-au adus aminte de ele de anul trecut.
Legat de alegerea traseului trebuie spus că dacă vreodată acest concurs se va ţine pe ploaie sau după va fi crimă şi pedeapsă. Peste 80\% din traseu este forestier din care mare parte este drum de pământ, fără pietriş sau altceva. Deşi nu mai plouase de multe vreme tot se vedeau urme de noroi întărit şi în câteva locuri încă era mult noroi pe care îl puteai traversa daca îţi menţineai echilibrul şi alegeai trasa corectă. Imaginaţi-vă
ediţia mega noroioasă a maratonului Prima Evadare din 2011 însă desfăşurată pe dealuri, prin păduri şi în push-bike.
Marcajul a fost bun şi mulţi arbitri prezenţi pe traseu. Chiar şi în coborârile cu 60 la ora aveai timp să vezi cu coada ochiului marcajul, panglica sau arbitrul care îţi semnaliza pe unde să o iei. Înaintea fiecărui loc periculos unde se prindea viteză prea mare s-a aflat câte un arbitru care te anunţa că trebuie să reduci viteza.
După finiş am discutat cu mai mulţi concurenţi iar unii erau convinşi că există alternative decente pentru push-bike-urile la care erai obligat în concurs. Este adevărat că multă lume preferă să o lungească puţin, dacă asta înseamnă să meargă pe bicicletă, decât să o ia de-a dreptul şi să împingă. Dacă există asemenea alternative ar fi excelent să fie avute în vedere pentru ediţia anului viitor.
Festivitatea de premiere a fost şi aceasta mult îmbunătăţită faţă de anul trecut. Dacă în 2012 nici nu a existat podium pentru General, fapt care a generat ceva tensiuni între premianţi şi organizatori, sâmbătă premiile au şi fost multe la număr şi în bani. Imaginaţi-vă că premiul întâi la Elite a fost de nu mai puţin de 900 lei. Mie mi se pare mult. Şi să nu mai vorbim de cupe. Cupe demne de Campionat Mondial, mari, grele şi bine clădite aparent. Adică scumpe.
|
Elita de la Câmpina Open MTB 2013. Foto: Florian Răducanu - nomad-team.ro |
Încă ceva nemaiîntâlnit la concursuri a fost berea, îngheţata şi pastele la liber. După ce toată lumea şi-a refăcut plinul imediat ce a trecut linia de sosire, organizatorii au anunţat că totul este la liber pentru toată lumea prezentă, nu doar pentru concurenţi. Puteai să-ţi iei bere fără alcool sau cu arome câtă vrei, îngheţată de care vrei şi cât de multe paste puteai duce. Nu ştiu cum se poate numi lucru ăsta… „Foarte frumos din partea lor”?
Este lăudabil faptul că organizatorii au avut sprijinul sponsorilor în aşa de mare măsura, însă şi spiritul caritabil al evenimentului a ajutat foarte mult. Premiile, serviciile de după finiş, organizarea şi tot ce s-a întâmplat sâmbăta trecută la Câmpina au întrecut aşteptările celor mai mulţi dintre participanţi.
Câmpina Open MTB este un concurs puţin tehnic şi accesibil tuturor bicicliştilor indiferent de condiţia fizică. Evident unii vor împinge acolo unde alţii pedalează la fel cum unii vor coborî cu 30 la ora pe unde alţii forjează cu peste 60. Totul ţine de ziua pe care o ai, de experienţă şi antrenament. Ediţia din acest an a fost reuşită şi nu putem decât să felicităm organizatorii şi să le urăm o ediţie viitoare la fel de bună.
Foto: Florian Răducanu - nomad-team.ro