Forum
Esti aici:
Subiect: Manitou R7 Elite TPC
#2376
Postat de Tudor Costin
Subiect deschis de la 19 februarie 2012 la 15:53
Raporteaza
Durata de folosire: 8 luni
Achizitie:in regim SH, pret de magazin aproximativ 250 euro.
Alte furci folosite:Rock Shox Tora 318, Manitou Black Super Tpc.
Descriere: O furca foarte usoara ~1540 grame cu Qr 9 mm, cu prindere frana atat post mount(zona pe care vine etrierul nu este vopsita si permite montarea corecta a franei de la prima utilizare)cat si V-brake. Lower-ul este din magneziu, gatul din aluminiu, stanchions de 30 mm.Exista doua variante, cu cursa de 100mm si de 80mm. Ea vine cu tehnologiile TPC(Twin Piston Chamber) existenta a doua pistoane independente, unul care regleaza reboundul in partea de jos a furcii si altul care regleaza compresia in partea de sus a furcii ,ambele pe bratul drept. Pe bratul stang se afla valva de aer.Reglajul TPC este un reglaj de compresie care permitet folosirea totala a cursei si absorbtia denivelarilor foarte mici insa in acelasi timp evita comprimarea totala a furcii(bottom-out). Furca are si tehnologia Hallow Crown, bratele coroanei sunt goale, pentru o greutate redusa. Ca la toate furcile Manitou “potcoava” este pozitionata in partea din spate a furcii. Cei de la Manitou au ales aceasta pozitionare pentru ca s-a obtinut o potcoava de dimensiuni mai mici decat in cazul montarii in fata. Dimensiunile mai mici au adus inbunatatiri la capitolele greutate si rigiditate, rigiditate care da un plus de performanta in viraje.
Setup: Cei de la Manitou recomanda un SAG de 15%(SAG= comprimarea furcii sub greutatea rider-ului, in pozitia normala de mers, cu ambele picioare pe pedale.) Prin reglarea corecta a SAG-ului se obtine o furca cu un bobing redus(lucru foarte important pentru o furca de XC). Pentru compresie si rebound nu exista niste standarde si se regleaza in functie de preferintele fiecaruia. In ceea ce priveste reboundul el trebuie reglat in asa fel incat furca sa nu aiba o revenire foarte rapida, revenire ce se simte in articulatiile mainii dar nici o revenire foarte lenta. O revenire foarte lenta face furca sa ramana o perioada mai lunga de timp in partea de jos a cursei si astfel in cazul parcurgerii unui traseu accidentat cu viteza mai mare nu beneficiezi de toata cursa asta ducand la o bicicleta instabila si obositoare. Compresia se regleaza in functie de preferintele fiecaruia un mare avantaj fiind faptul ca poate fi reglata din mers.
Avantaje: Este o furca foarte usoara, demna de luat in calcul de cei ce tin foarte mult la greutatea bicicletei. Te obisnuiesti cu ea foarte repede si nu te dezamageste. Este o furca foarte rapida, rigida, absoarbe foarte bine denivelarile la viteze mari si are o cursa foarte lina. Nu este greoaie in viraje si ofera rotii un contact sporit cu solul. Uzura stratului de teflon de pe brate este insesizabila daca este bine intretinuta, nu are nevoie de revizii la perioade foarte scurte de timp,in functie de conditiile de utilizare uleiul din partea hidraulica se schimba la un an iar lower-ul se da jos la 3-4 luni. Interiorul este foarte simplu, usor de curatat si intretinut. In partea hidraulica se foloseste ulei 5w iar in lowere 15W(recomand Sram Pit Stop). Pana acum nu am avut probleme cu dust wipere-le, acestea fiind suficient de etanse incat sa nu permita patrunderea prafului in interiorul furcii. Reglajele se fac usor chiar si cu manusi pe mana. Vopseaua folosita este de calitate foarte buna.
Dezavantaje: Nu este foarte comoda pentru cei ce pedaleaza in picioare pe urcari. Cel mai bun randament il da pedaland din sa, cu centrul de grutate mutat usor in fata si aplecat usor spre ghidon. Potcoava ,in partea din spate are niste gauri, gauri din care se scoate destul de greu praful si noroiul acumulat.
Momentan nu consider ca are alte dezavantaje.
Concluzie: Este o furca usoara, la un pret putin mai mic fata de modelele concurente. Tehnologiile folosite o fac sa fie o furca foarte stabila si rigida in viraje si pe trasee offroad, o furca care de multe ori te face sa uiti de frane. Sunt foarte multumit de ea mai ales ca de multe ori mi-a salvat pielea si nu am zburat peste ghidon.
Nota: Avand in vedere ca este prima si singura furca pe aer pe care am folosit-o nu pot da o nota insa momentan nu imi doresc sa o schimb.
Postat de Tudor Costin editat la 28 octombrie 2012 la 20:53
0
0
Discutate recent pe forum
Promovează-ți afacerea aici !
Fii vizibil pe DirtBike.ro - cel mai mare portal de biciclete și echipamente din România !