Cluburile care au îngrijit sportul iau atitudine: poziţia Surmont şi un interviu exclusiv cu Tiberiu Macaveiu

Cluburile care au îngrijit sportul iau atitudine: poziţia Surmont şi un interviu exclusiv cu Tiberiu Macaveiu

Autor: Maximilian Munteanu | 15 noiembrie 2013
În urma situaţiei fără precedent din Federaţia Română din Ciclism, cu un consiliu convocat nestatutar şi incomplet de Vasile Selejan, cu un preşedinte demis fără drept şi cu nişte cluburi suspendate pe motive inventate, apar din ce în ce mai multe reacţii legitime. Publicăm materialul trimis de Surmont Club şi completăm cu un interviu exclusiv cu preşedintele Surmont Club, Tiberiu Macaveiu, în cele ce urmează:

Cluburile care au îngrijit sportul iau atitudine: poziţia Surmont şi un interviu exclusiv cu Tiberiu Macaveiu
Polivalentul Tibi, la Surmont Mountainbike Festival 2002 din Poiana Braşov, concurs care a fost totodată şi Balcaniadă. foto: Radu Zemianschi


"Clubul Sportiv "Surmont Club" consideră convocarea Consiliului de Administraţie al Federaţiei Române de Ciclism din 12.11.2013 drept nestatutară şi ilegală, iar hotărârile adoptate în urma acestei adunări nule de drept, deoarece nu au fost întrunite condiţiile legale şi statutare pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului de Administraţie, iar mai mult, deciziile luate în cadrul acestui Consiliu de Administraţie nestatutar întrunit, depăşesc competenţele acordate acestuia prin Statut.

Aşadar, în primul rând, acest Consiliu de Administraţie nu a fost convocat statutar, întrucât conform prevederilor Statutului în vigoare, în special a art. 65 punctul 27.) din Statut, Consiliul de Administraţie se întruneşte ori de câte ori este nevoie la convocarea preşedintelui, iar această condiţie nu a fost îndeplinită.

Considerăm, de asemenea, că nu s-a întrunit nici numărul minim de membri prezenţi ai Consiliului de Administraţie, care trebuia să fie în număr de 6, la această şedinţă participând doar 5 membri. Mai mult decât atât, nu putem să înţelegem prezenţa celor doi angajaţi ai Ministerului Tineretului şi Sportului şi care au semnat procesul verbal fără o împuternicire de la minister.

Considerăm că decizia de marţi, 12.11.2013, luată în urma acestui Consiliu de Administratie, de a-l demite pe preşedintele ales democratic al Federaţiei Române de Ciclism, Eduard Carol Novak, este una abuzivă şi nestatutară şi nu avem cum să o acceptăm ca atare din punct de vedere legal.

De asemenea, hotărârea abuzivă şi nestatutară de suspendare a clubului nostru, pe motivul lipsei de activitate, este cel mai evident exemplu de încălcare a Statutului şi Regulamentului federatiei şi a încercării constante a secretarului general Vasile Selejan şi a membrilor din Consiliul de Administraţie aserviţi dumnealui, de privare a dreptului democratic de vot în adunarea generală a tuturor membrilor federaţiei care nu sunt de acord cu dezastrul în care a dus ciclismul românesc.

Surmont Club, prin sportivii săi care au concurat în competiţii internaţionale în disciplinele de ciclism "downhill" şi "four cross", au reuşit să aducă în acest sezon 60 de puncte ale Uniunii Cicliste Internaţionale în portofoliul Federaţiei Române de Ciclism şi au contribuit la păstrarea imaginii României pe harta ciclismului mondial, iar prin echipa de organizare a evenimentelor sportive a contribuit la dezvoltarea ciclismului de masă din România, prin organizarea maratonului "Surmont MTB Challenge" de la Azuga, unde au participat peste 650 de concurenţi din ţară şi din afara ţării noastre, eveniment la care Federaţia Română de Ciclism a fost partener.

Prin urmare, ne alăturăm colegilor noştri de la cluburile JoyBike, Bistriţa DH, Smart Atletic, C.S. Marghita şi celelalte cluburi suspendate abuziv şi solicitam preşedintelui ales Eduard Novak să îşi exercite drepturile statutare şi să nu convoace adunarea Consiliului de Administraţie, atâta timp cât din componenţa lui fac parte domnii Selejan Vasile, Floareş Bogdan, Manganiello Michele, Ilinca Constantin şi Cismaru, persoane care au dovedit că pot să ia hotărâri ilegale împotriva intereselor marii majorităţi a cluburilor afiliate, cât şi împotriva ciclismului românesc.

Solicităm tuturor cluburilor afiliate care realizează gravitatea acestei situaţii să se alăture demersului de a convoca cât mai urgent o Adunare Generală Extraordinară, cu scopul înlocuirii acestor membri de mai sus ai Consiliului de Administraţie, care nu ne reprezintă. şi să aleagă noi membri care să îndrepte ciclismul românesc spre bine şi normalitate.

Solicităm Ministrului Tineretului şi Sportului să nu accepte avizarea acestei şedinţe nestatutare, nici a hotărârilor abuzive şi ilegale emise în urma acesteia şi să ia măsuri împortiva celor 2 angajaţi ai ministerului care au participat la şedinţa nestatutară şi au girat cu imaginea Ministerului Tineretului şi Sportului acestă ilegalitate.

Mulţumim mult pentru înţelegere şi susţinere!

Tiberiu Macaveiu - Preşedinte Surmont Club şi Arbitru Internaţional al Uniunii Cicliste Internaţionale."

Cluburile care au îngrijit sportul iau atitudine: poziţia Surmont şi un interviu exclusiv cu Tiberiu Macaveiu
Start în cursa de cross country a Balcaniadei organizate de Surmont Club în 2002. foto: Csabi Kiraly


Cluburile care au îngrijit sportul iau atitudine: poziţia Surmont şi un interviu exclusiv cu Tiberiu Macaveiu
Abilul Vasile Selejan, mulţumit că bunul Tibi i-a mai organizat un concurs, i-a mai băgat indirect nişte bani în buzunar şi i-a mai luat o grijă de pe cap. Aceeaşi Balcaniadă din 2002. foto: Radu Zemianschi


Un schimb de replici cu Tiberiu Macaveiu:

Reporter: Ziua bună, Tibi! Am primit comunicatul de la voi. Adu-ne puţin aminte, care sunt lucrurile pe care le-a făcut Surmont de la înfiinţare încoace!

Tiberiu Macaveiu: Surmont este organizatorul unuia dintre primele concursuri de MTB din ţara noastră, în 1994.În 1996, Vasile Selejan, proaspăt numit secretar general al FRC, ne făcea vizite de curtoazie la concursul nostru de la Cisnădioara, ca să încerce "să ne pună pe calea cea bună" de cluburi afiliate la FRC şi să mai aibă o vacă de muls la buget. În vremea aceea eram mult mai neştiutori şi mizând pe bunele intenţii, am fost primul club de MTB afiliat la FRC, continuând apoi să ne urmeze exemplul şi alte cluburi pioniere într-ale mountainbiking-ului: CCN Cluj-Napoca, RoBike Târgu Mureş, Extreme Bike Odorhei, Hobby Bike Cluj-Napoca etc. Am fost cooptat în Consiliul de Administraţie al FRC, unde nu am putut să fac nici măcar un sfert din ce a făcut Eduard Novak până acum, pentru că eram de fapt pe post de marionetă fără nici un acces la informaţii şi decizii. Evenimentele noastre, care au continuat până în 2004, au fost cele mai multe înscrise în calendarul UCI şi a fost perioda în care ţara noastră a figurat în clasamentele internaţionale cu cele mai multe puncte UCI din istoria ciclismului românesc, culminând cu performanţa extraordinară a lui Tudi Oprea de a se califica la Olimpiada de la Atena, aproape exclusiv prin resurse private, pentru că din bugetul olimpic pe care l-a primit federaţia, Tudi nu a beneficiat decât de câteva bilete de avion. După ce Selejan i-a "mulţumit" la întoarcerea din Atena cu calificativul de "sportiv mediocru" pentru "doar" locul 37 din 50 mondial, eu personal mi-am dat demisia din FRC şi nu am mai contribuit la activitatea federaţiei până în momentul în care am reuşit să-l alegem pe Eduard Novak preşedinte şi am văzut din nou luminiţa de speranţă de la capătul tunelului! Între timp, am contribuit în mod constant la promovarea ciclismului de amatori prin evenimentele Surmont, iar pe plan internaţional am participat la multe evenimente în calitatea mea de arbitru internaţional de mountainbike al Uniunii Cicliste Internaţionale.

Cluburile care au îngrijit sportul iau atitudine: poziţia Surmont şi un interviu exclusiv cu Tiberiu Macaveiu
Prezenţa dubei crem a Surmont Club a fost întotdeauna semn bun, fiindcă ea s-a confundat multă vreme cu imaginea clubului şi a bătut sute de mii de kilometri în folosul riderilor, indiferent de disciplină. foto: Radu Zemianschi


Cluburile care au îngrijit sportul iau atitudine: poziţia Surmont şi un interviu exclusiv cu Tiberiu Macaveiu
Tibi îl premiază pe Gustav Robert Mircea, o altă legendă a sportului pe două roţi şi tătăl campioanei Zsuzsa Gyurka. foto: Csabi Kiraly


Reporter: Ce activitate a avut Surmont Club în anul 2013?

Tiberiu Mcaveiu: "Surmont MTB Challenge" este evenimentul nostru privat open de mountainbike maraton, care anul acesta a fost organizat sub egida FRC li am avut mai mult de 650 de participanţi, care ştiu foarte bine că nu am suferit din cauza "lipsei de activitate" . Pe planul sportului de performanţă, l-am avut pe sportivul nostru Dan Marcu la Campionatele Europene de Downhill şi Four Cross de la Pamporovo, în Bulgaria, unde a obţinut peste 60 de puncte UCI prin clasarea sa pe locul 12 la Four Cross, de unde reiese că avem o "şapcă" foarte frumoasă şi la capitolul sport de performanţă. Motivaţia abuzivă a suspendarii clubului nostru de către Consiliul de Administratie întrunit nestatutar a fost că nu am avut un participant la un Campionat Naţional, deşi federaţia nu a organizat în acest sezon nici un Campionat Naţional la disciplinele în care Surmont Club are activitate de performanţă. Şi mai trebuie să punem la socoteală şi ilegalitatea acestei suspendări pentru faptul că nu am fost convocaţi la şedinţa Consiliului de Administraţie la care s-a discutat suspendarea noastră, conform art. 29 din Regulamentul federaţiei. Abuzuri peste tot!

Cluburile care au îngrijit sportul iau atitudine: poziţia Surmont şi un interviu exclusiv cu Tiberiu Macaveiu
Zona de finish de la Surmont Mountainbike Festival 2004, cu o vibraţie greu de egalat până în ziua de azi. foto: Csabi Kiraly


Cluburile care au îngrijit sportul iau atitudine: poziţia Surmont şi un interviu exclusiv cu Tiberiu Macaveiu
Înainte de a fi Campion Olimpic şi preşedinte FRC ales democratic, Eduard Novak a fost dintotdeauna rider (aici la Surmont Mountainbike Festival 2004) şi un om cu picioarele pe pământ. Nişte motive foarte sănătoase pentru a susţine un om în această poziţie. foto: Csabi Kiraly


Reporter: În ce fază a disputei dintre Eduard Novak, preşedintele FRC ales democratic, şi Vasile Sejan, secretarul general de 18 ani, suntem?

Tiberiu Macaveiu: Din informaţiile pe care le-am obţinut noi cu ocazia vizitei de ieri la FRC, unde i-am solicitat lui Vasile Selejan să ne arate Procesul Verbal cu semnături al aşa-zisei şedinţe a Consiliului de Administraţie, am fost refuzaţi pe loc, sub motivul depunerii unei cerei la care ni se va răspunde în răstimpul legal. Cu această ocazie, am asistat la încercarea lui Eduard Novak de a consulta aceste documente în calitatea sa de preşedinte al FRC şi am fost martorii unei situaţii aberante în care Vasile Selejan i-a refuzat accesul la acest document, cât şi la celelalte Procese Verbale întocmite pe parcursul acestui sezon, situaţie care confirmă afirmaţiile lui Eduard Novak că a fost refuzat pe tot parcursul acestui sezon la consultarea documentelor oficiale ale federaţiei. Aberant şi abuziv!

Cluburile care au îngrijit sportul iau atitudine: poziţia Surmont şi un interviu exclusiv cu Tiberiu Macaveiu
Tibi cu Tudi Oprea, câştigător al Surmont Mountainbike Festival 2004, înainte de a fi considerat de Vasile Selejan "un sportiv mediocru" pentru calificarea sa la Atena. foto: Csabi Kiraly


Cluburile care au îngrijit sportul iau atitudine: poziţia Surmont şi un interviu exclusiv cu Tiberiu Macaveiu
Tibi cu Gabor "Litoral" şi cu multiplul Campion Naţional la Downhill Adrian Stoica. Un tânăr şi talentat Kinda Geza pe fundal. foto: Radu Zemianschi


Reporter: Când se aşteaptă un răspuns de la minister pe această problemă şi ce semne există deja?

Tiberiu Macaveiu: Aşteptăm acum tensionaţi să vedem poziţia ministrului Bănicioiu, credem că în cursul zilei de luni, la întoarcerea sa dintr-o deplasare, cu privire la aceste acte nestatutare şi abuzuri, fapt care intra în sarcina MTS de
a le verifica şi a le susţine sau respinge, conform legilor in vigoare. Am observat acum o poziţie destul de ambiguă şi îngrijorătoare a secretarului de stat pe site-ul Sport Revolution. Cred că vom fi nevoiţi, alături de celelalte cluburi afectate, să atacăm în instanţă desfăşurarea acestei şedinţe nestatutare, cu toate hotărârile abuzive care au decurs din aceasta, şi, în cel mai rău caz şi ultimă instanţă, MTS, în cazul avizării favorabile a ilegalităţii acestei şedinţe.



Cluburile care au îngrijit sportul iau atitudine: poziţia Surmont şi un interviu exclusiv cu Tiberiu Macaveiu
Deloc întâmplător, Surmont Mountainbike Festival se încheia cu o sesiune de dirtjumping în lumina artificiilor. foto: Radu Zemianschi


Reporter: Cum i-ai explica unui iubitor de ciclism în termeni cât mai simpli situaţia de faţă? De s-ar ralia eforturilor cluburilor cu activitate şi celor ale lui Eduard Novak?

Tiberiu Macaveiu: Un amator iubitor al ciclismului din România ar trebui să ştie că această situaţie deosebit de gravă din ciclismul de performanţă nu poate să-i fie indiferentă, pentru că cicliştii de performanţă şi activitatea cluburilor sportive sunt etaloanele noastre ale pasiunii pentru sport, iar abuzurile făcute împotriva ciclismului de performanţă au început în ultimele sezoane să se răsfrângă şi asupra evenimentelor dedicate cicliştilor amatori, prin încercările abuzive de interzicere ale acestora, reclamaţiile nefondate la diverse instituţii şi suspendările abuzive aplicate de FRC sub conducerea lui Vasile Selejan.

Reporter: Mulţumim pentru interviu şi explicaţii, Tibi!

Tiberiu Macaveiu: Şi noi mulţumim pentru interes!

Cluburile care au îngrijit sportul iau atitudine: poziţia Surmont şi un interviu exclusiv cu Tiberiu Macaveiu
Surmont Mountaibike Festival nu era doar vârful piramidei în materie de evenimente, dar şi un prilej excelent pentru socializare şi viaţă de comunitate pe bune. Stat la cort, foc de tabără, party în natură şi dat cu bicicleta pe săturate. Ne lipseşte atitudinea de atunci, credeţi-mă! foto: Silviu Naicu a.k.a. aBigQuestionMark


Iată, deci, cum stau lucrurile in perspectiva celor care au pus osul la treabă, care au dat direcţie sportului nostru şi fără de care el nu ar fi existat măcar la nivelul lui de astăzi. Ne amintim de vechea zicală "Nici o faptă bună nu scapă nepedepsită!". Dacă un club care pionierează nişte discipline, organizează evenimente de bun renume şi are sportivi care reprezintă vrednic ţara în concursurile internaţionale este suspendat şi tratat ca hoţii de cai, oare cum sunt tratate celelalte cluburi care nu au nici o problemă de acest şi oare ce minuni fac ele ca să se afle în graţiile secretarului general de cursă (prea) lungă?

Ca de obicei, ne interesează părerile voastre, deci scrieţi!



Cu o speranţă pentru un ciclism mai normal,
Mx
Raporteaza

16 Comentarii

Maximilian Munteanu
19 noiembrie 2013 la 11:08
Lehel, de ce vrei să începi o dispută personală şi aici, unde vorbim despre alte lucruri şi ne aducem aminte despre chestiile care ne LEAGĂ, nu ne dezbină. A propos, asta e strategia lui Selejan, una dintre cele mai vechi din lume: divide et impera. A încercat asta şi cu cei care au fost joi la federaţia să ceară socoteală pentru ultimele abuzuri. Aici nu e vorba despre tine şi Vlad, ci despre noi toţi. Man up şi du-te şi rezolvă cu Vlad orice problemă personală ai avea cu el, dar nu uita că face lucruri foarte bune la rândul lui pentru ciclism şi nu numai (ştii bine la ce mă refer) şi te rog eu hai să ne concentrăm pe ce ne uneşte, nu pe niminiciile care ne dezbină. Ălea sunt uşor de găsit. Merci.
0
0
Vlad Sabau
21 noiembrie 2013 la 16:38
Lehel, cred ca daca mi-as spune parerea despre tine in spatiul public te-ai simti jignit si nu pot sa ma cobor la nivelul ala. Am primit o educatie, zic eu buna. Eu nu m-am comparat cu Tudi, pe care ca sportiv il respect. Legat de Campionatele Mondiale de anul trecut nu cred ca esti deloc in masura sa te dai cu parerea avand in vedere ca nu cunosti nici macar 10\% din detalii. Cupa Mondiala sau Campionat Mondial, peste tot mi-am reprezentat tara, cum am putut mai bine, pe banii mei si am sa o fac in continuare daca mi se ofera ocazia. Cum despre asta nu sti nimic la fel cum nici noi, in momentul asta (ca sa revenim la topic) nu stim exact ce e in FRC. Mi-as dori din suflet sa se rezolve problemele si sa mergem pe un fagas normal. Daca totusi ai de gand sa ne vedem si sa imi spui ce probleme ai cu mine, de te framanta de atata timp, sunt dispus sa fac acest lucru, sa te ascult si sa iti dau raspunsuri. Daca nu, te-as ruga sa te abtii de la orice comentariu adus la adresa mea. Ma duc sa ma dau cu bike-ul, ca e mai important si mai distractiv !
1 Marius-Cristian Mircea
0
Maximilian Munteanu
21 noiembrie 2013 la 17:08
Vă rog frumos terminaţi cu cearta asta. Nu de alta, dar noi ca biciclişti care chiar ne dăm şi vrem ca sportul să meargă înainte, nu să stea în loc, ar trebui să fim uniţi sau cel puţin toleranţi. Altfel, o să fim vasile fără să ne dăm seama.
1 Vlad Sabau
0
Paul Sebastian
26 noiembrie 2013 la 12:08
Vad ca structurile vechi (securiste, comuniste..) sunt prezente peste tot. Am gasit pe youtube cateva clipuri cu cei pomeniti mai sus. Privind din afara pot scrie ca Dl. Novak imi pare o figura neputincioasa, slaba, lipsita de vlaga in fata unui 'securist' uns cu toate alifiile. Exista o vorba in engleza: Fight Fire with Fire. Cred ca s-ar aplica la fel de bine si aici.
0
0
Andrei Barbosu
26 noiembrie 2013 la 18:32
pfuuuu 2003 , goood memories . chiar ca , corturile , dormit in statie de bus in Bv , dormit la necunoscuti in casa ( Armata ) , picat cu patu :)) Mitzu vindea tot , iar la 2 luni dupa era King of Sofia , Chea vremuri
0
0

Scrie un comentariu

Maximilian Munteanu
Membru din: 21 octombrie 2006

Share

Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Google Ads