Avem un pump track - cum procedăm? (video inside!)

Avem un pump track - cum procedăm? (video inside!)

Autor: Maximilian Munteanu | 9 octombrie 2011
"Ăăăăăă, păi ce-i ăla un pump track???" o să întrebaţi în primul rând. Păi, e foarte simplu! Un pump track este un mini traseu în circuit, bine garnisit cu contrapante (nu "banane", ălea-s de mâncare!) şi gâlme/rollere/whoops-uri, astfel încât el să poată fi parcurs fără a pedala, ci doar pompând printre elemente. De acolo şi numele, logic! Cele mai rudimentare pump track-uri sunt ovale, dar un pump track se mulează întotdeauna pe ce posibilităţi are amplasamentul său, deci fiecare este mai mult sau mai puţin unic.



"Ce e aşa special cu pump track-urile ăstea? Arată ca un traseu pentru copii! Eu nu mă dau în aşa ceva..." Hehe! Nu pare la prima vedere, dar un pump track este provocator atât din punct de vedere tehnic, cât mai ales fizic! Dacă aici nu înveţi să iei curbe, nu o să înveţi niciodată! Dar crede-mă, o să înveţi! La fel îţi vei educa relaţia cu ritmul şi cu poziţia pe bicicletă. Vei vrea să fii cât mai eficient cu putinţă, pentru că altfel prietenii tăi vor fi mai rapizi decât tine! Un pump track nu este gândit neapărat cu sărituri, dar pe măsură ce mergi din ce în ce mai tare în el o să vezi sigur linii care merg sărite. Atenţie însă! Înălţimea înseamnă timp pierdut şi orice sutime de secundă contează! O altă tehnică de bază în pump track este manual-ul. Frânele sunt cel mai mare duşman! Ţine mâinile strânse pe ghidon, dar nu îţi demonta frâna! O să te omori dacă o faci... Toate cele de mai înainte, puse cap la cap şi aplicate cu chibzuinţă au ca rezultat multă satisfacţie şi zâmbete nesfârşite. Ce faci când deja eşti familiarizat cu traseul şi ai impresia că nu se poate mai bine? Găseşti o linie nouă sau începi să te dai pe traseu în sens invers. Odată ce ai intrat în horă, vei deveni mai dependent de pump track decât de heroină. Dar asta e bine, fiindcă înseamnă că o să şi pui mâna pe lopată, ceea ce este esenţial.



Ah, v-am spus? Un pump track nu creşte din pământ, nu e în planurile vreunei primării şi nici nu cred că e cazul să fie. Un pump track se face cu mâna şi cu lopata. Puţină muncă nu a stricat nicicând nimănui!



Aici la Braşov cred că am vorbit despre cum ar fi fain să facem un pump track de vreo 2 ani. Şi, ca de obicei, vorba lungă nu duce nicăieri. Astfel încât ne-au salvat atitudinile radicale. După concursul de la Cheile Grădiştei, Costi a anturat oamenii, i-a dus în locul ştiut şi s-au pus pe treabă. Fără promisiuni în vânt şi fără planuri măreţe; mâna pe lopată şi ciocul mic! După 3 zile grosul era deja făcut iar ce a urmat a fost doar finisaj şi rafinament. Primii timpi pe traseu au fost în jurul de 21 de secunde pe tură, iar lumea se jura că nu se poate mai tare. După alte două zile, veneau în vizită Geza, Danika şi Barni, dar timpii erau deja în zona lui 17. 17 secunde, bineînţeles!



Cel târziu aici e musai de precizat că aveţi nevoie de o sursă de apă apropiată, de multe bidoane de 5L, de preferinţă de o stropitoare şi de nişte dispoziţie să vă udaţi constant traseul. Lenea nu vă ajută! Dacă nu îl udaţi, o să se ducă naibii mult mai repede şi e păcat. După orice ploaie, mergeţi la amenajat şi îngrijiţi-vă copilul. Doar aşa o să aveţi parte de el!



Revenim la Braşov, la filmele lui Mateffy şi la inventivitatea lui Prepe. Poate aţi mai auzit de ei. Filmeri, echipament, tehnologie, dolly-uri făcute acasă, macarale, softbox-uri, sofisticăreală maximă.... Calitatea imagistică e pretenţioasă ca o mireasă. Aşadar joi s-a convocat brigadă pe Facebook, s-au montat lumini prin copaci, s-a urmat scenariul şi s-au trase cadre nocturne până când lumea a rămas fără energie. Dacă mă întrebaţi pe mine, se putea sta şi mai mult, dar a doua zi era zi de şcoală pentru unii şi zi de muncă pentru alţii. Deci devreme la somn sau devreme la montat! Până când nu uit: recordul oficial pentru traseu în momentul de faţă este la Petardă Mondialul cu 16.8, dar cineva spunea că Sasu' avea pe final de session timpi de 15, deşi nu îşi mai bătea nimeni capul cu cronometrări serioase...



Acesta este rezultatul:








De ce bicicletă ai nevoie în pump track? De preferat este hardtail-ul de dirt fără prea multe brizbrizuri şi cu furcă bine întărită, dar un BMX este ce puţin la fel de capabil. Cezar s-a dat cu full-ul de DH, deci se poate, dar nu e cea mai bună idee dacă nu aveţi experienţă şi plămân. În afara ţării lumea se dă cam cu orice în pump track, adesea chiar cu bike-uri de copii, la panaramă. A propos de ce se întâmplă afară, aveţi în continuare nişte imagini cu schiţe de pump track-uri, un link de "how to" şi nişte filme cu trei dintre cei mai renumiţi şi destoinici rideri de pump track? Ah, v-am spus că majoritatea downhiller-ilor de cupă mondială se antrenează/distrează des în propriile pump track-uri şi sunt printre cei mai buni la "disciplina" asta? Ba chiar se organizează anual la Campionatele Mondiale şi campionate mondiale neoficiale de pump track, unde e impresionant ce vezi. Check it out!



Nu mă pot sătura de ăsta:







Canberra 2009:




More Mountain Biking Videos



În caz că aveaţi dubii:







Câteva imagini pentru inspiraţie:



Avem un pump track - cum procedăm? (video inside!)

Avem un pump track - cum procedăm? (video inside!)




Alte informaţii utile despre cum să vă faceţi un pump track, aici: LeeLikesBikes.com



Notă: accesul la pump track nu este restricţionat, dar încercăm să îl protejăm cât putem din motive logice. Nu întrebaţi în gura mare "Unde e, frate?!", veniţi încoace şi veţi afla! Comment-urile care conţin referinţe la amplasament vor fi şterse. Mulţumim pentru înţelegere!



Mândru de shaperii din Braşov,

Maximilian Munteanu
Raporteaza

28 Comentarii

Tamas Munkacsi
14 octombrie 2011 la 12:58
cel mai smecher manual se da la pumptrack, din moment ce, la noi nu exista asa ceva, eu incercam sa le dau la "bombhole"-uri de canal din oradea xD
0
0
Mircea Hal
19 octombrie 2011 la 20:22
nu vreau sa ma bag aiurea in seama dar prin toate "parcurile" din germania prin care am fost pumptrackurile, linia de dirt si de 4x erau deobicei facute cu ajutorul bikeshopurilor in ideea: avem magazin cu ceva teren in spate. in fiecare sambata/duminica era sesiune de la 8 dim pana la 11 de reparat ce era daramat si toti puneau mana pe lopata (asta referitor la partea legala despre locatie).
In bucuresti singurul loc pe unde s-ar putea face ceva ar fi in tineretului i guess...dar nu primeste nimeni aprobare.sigur o sa bage cineva replica...aveti skatepark.dati-va acolo.mh
0
0
Mircea Hal
19 octombrie 2011 la 20:23
p.s. unul dintre cele mai nice parcuri in care am fost
http://www.google.ro/search?rlz=1C1SNNT_enRO451RO451&gcx=w&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=hombruch+bikepark
0
0
Mihail Constantin
10 noiembrie 2011 la 15:13
inca unu mai complex, dar si f scump:

http://www.mtb-news.de/news/2011/11/10/nach-der-schweiz-nun-auch-luxemburg-pumptracks-gewinnen-die-oeffentliche-hand/
0
0
Dragos Banica
10 decembrie 2011 la 11:24
Excelent! Minunata treaba, baieti. Eu sunt intr-un ONG din Campina, si momentan suntem in tratative cu autoritatile pentru amenajarea unui bike park la marginea orasului.
Pe 21 dec 2011 este sedinta de consiliu, si vedem daca se aproba terenul. Daca da, o sa incepem amenajarea. Orice informatie ne este mai mult decat necesara, orice ajutor, mai ales ca proiectare este minunat.
0
0

Scrie un comentariu

Maximilian Munteanu
Membru din: 21 octombrie 2006

Share

Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Google Ads